Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidDiergezondheidVideo: "Een vijfsterrenhotel voor je biggen"

Video: "Een vijfsterrenhotel voor je biggen"

In de biggenopfok streven we naar optimale groei en een goede darmontwikkeling. “Dat begint met zo vroeg mogelijk leren eten en verteren, het juiste voer per big én het vermijden van stress. Want darmstress is een bron van veel problemen,” aldus biggenspecialist Frank van de Pas.

Stress voorkomen is beter dan achteraf problemen oplossen. Daarvoor zijn zowel een ‘vijfsterrenhotel’ als voeren naar behoefte onmisbaar. Hoe creëer je zo’n ‘vijfsterrenhotel’ in de stal?

Ontspannen

Gezonde groei begint bij optimale omstandigheden in de stal. Biggenspecialist René Lemmens: “Vergelijk het vijfsterrenhotel in de stal met je eigen vakantie. Je wilt ontspannen. En als er bij het ontbijt of bij de ligbedden geen plek voor je is, krijg je stress.” Een ‘vijfsterrenhotel’ bestaat uit de volgende vijf onderdelen:

Ster 1 Uitgebreid buffet:

Net als jij willen biggen samen tafelen. Zorg dus voor een schone toegankelijk voerbak, met voldoende vreetplaatsen. Bij de opstart betekent dit minimaal één voerplek per big, bijvoorbeeld met een extra voerkom. Gebruik een voersoort die past bij de leeftijd en voeropname van de biggen en zoals in het hotel; schoon en altijd vers beschikbaar.

Ster 2 Roomservice (mét Netflix):

In de watten gelegd worden begint met voldoende aandacht en goede verzorging. Een schone afdeling met goed afleidingsmateriaal is net als een gepoetste kamer mét Netflix.

Ster 3 Airco:

Niemand zit graag te rillen of te zweten op zijn kamer. De perfecte biggenstal is dus warm en droog. Start met een temperatuur van 28 tot 30 graden. Zorg voor voldoende ventilatie zodat de luchtvochtigheid (ideaal: 50-80%) en het CO₂-gehalte niet te hoog worden (maximaal 3000 ppm), maar voorkom tocht.

Plaats de eerste dagen na het spenen een extra drinkkom om voldoende drinkplaatsen te creëren.
Plaats de eerste dagen na het spenen een extra drinkkom om voldoende drinkplaatsen te creëren. Beeld: Voergroep Zuid

Ster 4 Mini bar:

Welke vakantie is compleet zonder ruim drankaanbod binnen handbereik? Als big wil je vers, schoon en fris drinkwater dat goed bereikbaar is. Zorg voor de juiste nippelhoogte en waterdruk en plaats de eerste dagen na het spenen een extra drinkkom om voldoende drinkplaatsen te creëren.

Ster 5 Kingsize bed:

Een goed bed onderscheidt het vijfsterrenhotel van de jeugdherberg. Zorg dus voor voldoende ligplekken op een dichte vloer, zodat alle biggen comfortabel naast elkaar kunnen liggen.

Hoe creëer je zo’n ‘vijfsterrenhotel’ in de stal?

Hoe creëer je zo’n ‘vijfsterrenhotel’ in de stal
Hoe creëer je zo’n ‘vijfsterrenhotel’ in de stal
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Tekst: Voergroep Zuid

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 128 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top