Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenVideo: 'Wederom wordt de sector onterecht negatief weggezet'

Varkens Inside november

Video: 'Wederom wordt de sector onterecht negatief weggezet'

In de november editie van Varkens Inside gaat het uiteraard over de verkiezingen. Is de uitslag positief of negatief voor de varkenshouderij? Linda Verriet geeft haar oordeel. In de studio is te gast Anne-Jo Smits, business manager Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij. Zo’n 60 varkenshouders hebben volgens haar de nieuwste technieken en meten nu al ammoniak en methaan. Verder maakt Linda zich boos over Nieuwsuur en hoe dit tv-programma de varkenssector onterecht en subjectief in een negatief daglicht zet. Chef redacteur Reinout Burgers maakt het lekkerste stukje varkensvlees: de TomaPork.
Varkens Inside - November 2025
Varkens Inside - November 2025
Blue Billywig toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Recept TomaPork

Het belangrijkste uitgangspunt is: varkensvlees van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld van de Heijdehoeve. Dit vlees heeft intramusculair vet, waardoor de TomaPork sappig, mals en bovenal heerlijk van smaak is. In feite zo lekker dat het met gemak kan wedijveren met een goede biefstuk. En, heel gemakkelijk te maken. De naam Tomapork is afgeleid van de Tomahawk. Dit is een stuk rundvlees waar een lang bot aanzit en dat lijkt op een Indiaanse bijl.

Dep het vlees aan beide kanten droog met keukenpapier. Besprenkel het rijkelijk met zout en (vers gemalen) peper. Laat het stuk vlees daarna minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. Smeer beide zijden met een beetje olijfolie in. Verhit de grillpan op een hoog vuur en laat de pan goed heet worden. Vervolgens leg je de TomaPork in de grillpan (maak je geen zorgen over walm die van de pan afkomt, maar zet wel de afzuiger aan). Bak 2 minuten aan één kant en draai het vlees om. Vervolgens draai de TomaPork een kwart slag en keer hem weer om. Denk je dat het vuur te hoog staat, temper het ietsjes. Voor 2 minuten bakken en dan weer de andere kant voor twee minuten bakken. In een grillpan creëer je zo een mooi BBQ-ruiteffect op het vlees.

Haal de Tomahawk uit de pan. Let het even rusten. Maak de grillpan schoon of pak een normale koekenpan en zet deze op een laag tot middel laag vuur. Gooi echte roomboter in de pan, doe er een of twee takjes rozemarijn en tijm bij. Vervolgens doe je vier teentjes knoflook erbij. Laat de boter zachtjes smelten. De kruiden en knoflook mengen zich met de roomboter. Zorg dat de roomboter niet verbrandt (het melkeiwit in roomboter verbrandt boven 120 graden Celsius). De boter mag een beetje pruttelen. Leg nu de TomaPork in de pan en besprenkel de bovenkant telkens met de roomboter, op die manier breng je het vlees heerlijk op smaak zonder dat de kruiden en knoflook overheersen. Na 7 tot 8 minuten keer de TomaPork om en braad het 8 minuten zachtjes verder. Minder minuten zorgt dat het vlees iets meer rosé wordt en voor sommigen lekkerder.

Haal de TomaPork uit de pan en laat het eventjes afgedekt 5 minuten rusten. Eet smakelijk. Volgens Linda is dit een perfect stuk vlees voor de kerstdagen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Quinton Hermsen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top