Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Bekijk editie Pig Business 2025 nr. 10
Volgend artikel
  • 1
  • Uitklappen Inklappen

De gehypete wereld van vleesvervangers

We leven in een wereld waar bijna alles een ‘hype’ is. Uitermate vermoeiend, zeker als je nuchter in het leven staat en streeft naar een stevig fundament van feiten en realiteit.
We leven in een wereld waar bijna alles een ‘hype’ is. Uitermate vermoeiend, zeker als je nuchter in het leven staat en streeft naar een stevig fundament van feiten en realiteit.
Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie
We leven in een wereld waar bijna alles een ‘hype’ is. Uitermate vermoeiend, zeker als je nuchter in het leven staat en streeft naar een stevig fundament van feiten en realiteit.

De gehypete wereld van vleesvervangers

Soms leidt een hype tot hoge verwachtingen die achteraf niet worden waargemaakt, bijvoorbeeld omdat de omzet tegenvalt. In de veehouderijsector hebben we hier een duidelijk voorbeeld van: vleesvervangers.
2025-105Vlees
VLnr: Stefan Regelink, Jacco Vessies en Tim Steintjes

‘De varkens hebben echt een prachtige krul in de staart’

Hoe tevredener en gezonder het varken, hoe mooier de krul. ABZ Diervoeding ontdekte bij een lange-staartenvoerproef met niet-geperste, maar verhitte vezels dat door goede darmgezondheid en optimaal microbioom de biggenstaarten opvallend prachtig krulden.
2025-108Diergezondheid
Voor diegenen die niet weten wat ze tijdens deze feestdagen moeten koken heeft Pig Business een heerlijk idee uit de eigen varkenskeuken: de Tomapork.

Het perfecte kerstdiner: Tomapork

Voor diegenen die niet weten wat ze tijdens deze feestdagen moeten koken heeft Pig Business een heerlijk idee uit de eigen varkenskeuken: de Tomapork.
2025-1013Vlees
In maart 2025 ging de deur open van Vleesatelier Kuusj & Ko. Van hieruit verwerken en verkopen Amy en Joshua niet alleen het vlees van hun eigen varkens, maar ook rundvlees, kippenvlees en wild uit de streek.

Brand geeft Amy en Joshua nieuwe energie

Een uitslaande brand in hun gehuurde Belgische varkensstal, forse steun van vrienden en klanten na deze brand en een slagerij in hun dorp die te koop kwam te staan gaven Amy en Joshua een boost om hun kleinschalig Kuusj-varkensproject door te zetten.
2025-1014Ondernemen
Een vleesvarkenshouder beurt momenteel circa 64 euro minder voor elk afgeleverd vleesvarken ten opzichte van week 24.

Varkensprijzen 2026 waarschijnlijk op huidig niveau

Door een stijgende Braziliaanse export en de Chinese heffingen op EU-vlees kunnen de huidige actuele prijzen mogelijk nog een tijdje op dit niveau blijven of zelfs nog iets dalen.
2025-1018Markt
Bedrijfsleider Ronnie Berendsen heeft de ontwikkeling van de Pulsfeeder van begin af aan meegemaakt.

‘Pulsfeeder is geen wonder-middel, maar hulpmiddel’

De bekroonde Pulsfeeder van AHC Cawi Staltechniek moet varkenshouders helpen om lange staarten bij biggen en vleesvarkens te behouden.
2025-1024Diergezondheid
De sleutel tot slim investeren zonder vergunning is kostenbesparing, arbeid, energie en vooral bufferen.

Investeren in 2025 en 2026: ‘Er kan ook een heleboel wél’

De huidige impasse in de vergunningverlening maakt investeren in uitbreiding en grote stalaanpassingen lastig. Maar waarin kun je als varkenshouder nog wél investeren, wat is raadzaam om te doen met je geld? Drie adviseurs geven inzicht.
2025-1028Ondernemen
Het faunabeheer met als onderdeel daarvan het beleid op het beheer van wilde zwijnen ligt bij de provincies.

‘Preventie AVP van groot belang’

Minister Wiersma (LVVN) heeft, samen met provincies, POV en natuurorganisaties het plan van aanpak Afrikaanse varkenspest ondertekend. Het plan richt zich op preventie en voorbereiding op bestrijding van AVP bij wilde zwijnen.
2025-1033Diergezondheid
Wiebe in ‘t Hout en zijn zus Marijke Folkers bouwden een nieuwe stal voor 2.500 vleesvarkens volgens de nieuwste eisen van het 1 ster Beter Leven-keurmerk nadat ze twee oude stallen sloopten.

'Varkenscyclus duurt nog slechts twee jaar'

De varkenscyclus duurt nu echter geen zeven jaar meer, maar nog slechts twee", zegt vleesvarkenshouder Wiebe in 't Hout. Hij en zijn zus Marijke Folkers betreuren de snelle daling van de varkensprijs.
2025-1034Markt
Sanne Oudhof is bedrijfsleider bij Varkens KI Twenthe.

‘Ik sta met beide benen in de genetica van varkens’

Sanne Oudhof is bedrijfsleider bij Varkens KI Twenthe. Ze begon als paardenmeisje, eindigde in het hart van de varkensgenetica en staat symbool voor een nieuwe lichting vakmensen: nieuwsgierig, analytisch en praktijkgericht.
2025-1038Fokkerij
Hulp nodig?

Onze klantenservice helpt je graag bij vragen over je gegevens of abonnement. Mail of bel op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.30 uur, zaterdag van 8.30 uur tot 13.00 uur.

Bel ons op +31 (0) 314 - 68 22 93 Mail ons direct
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top