Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenPolitiek en beleidKweekvlees binnen tien jaar in supermarkt

„Voor veehouders blijft er ruimte"

Kweekvlees binnen tien jaar in supermarkt

Over vijf tot tien jaar zal de technologie achter kweekvlees zodanig ontwikkeld zijn dat het op grote schaal kan worden geproduceerd. Dat stelde Mosa Meat-directeur Peter Verstrate in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Mosa Meat is het bedrijf achter Marc Post, die vijf jaar geleden de eerste kweekvleeshamburger presenteerde. Sinds die gebeurtenis is de ontwikkeling van kweekvlees verdergegaan, kregen de Kamerleden te horen, maar vooral buiten Nederland. Een dertig bedrijven, vooral in de VS, Israel en Japan, zijn met de technologie aan de slag gegaan. Dat de ontwikkeling in Nederland is blijven steken was vooral vanwege terughoudend overheidsbeleid, stelden Verstrate en andere sprekers. Volgens hen zou de overheid de ontwikkeling moeten stimuleren door het financieren van publiek onderzoek naar de technologie en door het promoten van kweekvlees in de markt.

Opschalen

Op kleine schaal kunnen deze bedrijven nu al kweekvlees maken. Zij zijn nu bezig uit te vinden hoe ze de productie kunnen opschalen tot hoeveelheden waarmee dit vlees op grote schaal geproduceerd kan worden. Verstrate denkt met zijn bedrijf nog twee tot drie jaar nodig te hebben voordat hij kan laten zien dat dat kan. Daarna duurt het nog ongeveer twee jaar, zei hij, voordat er een productiecapaciteit van enige omvang staat.

Een ander knelpunt is de voedingsstof van kweekvlees. Op het moment wordt daarvoor het zogenaamde feutale kalfsserum gebruikt, het bloed van het ongeboren kalf van zwangere koeien die naar de slacht gaan. Kweekvleesproducenten proberen zich te afficheren als diervriendelijk alternatief, en daar past het gebruik van dit serum niet bij. Zij werken daarom aan de ontwikkeling van andere, plantgebaseerde, serums als voedingsstof.

Risico's onbekend

Henry Uitslag, campagneleider voeding bij de Consumentenbond, was voorzichtiger. „De vervaardiging van kweekvlees is een nieuwe technologie, waarbij nog geen ervaring is opgedaan met de identificatie van potentiële risico’s voor de voedselveiligheid“, argumenteerde hij. „Aan de productie van kweekvlees kleven mogelijk andere risico’s dan aan gangbaar vlees.“ Hij stelde dat kweekvlees net als andere voedselmiddelen moet worden onderworpen aan onafhankelijke beoordeling door de Europese Voedselautoriteit. Hij wees naar het voorval dit voorjaar, toen de NVWA wetenschapsmuseum NEMO verbood om zijn bezoekers kweekvlees te presenteren. „De autoriteiten werden beschuldigd van laksheid en tegenwerking“, zei hij, „maar de belanghebbenden hebben nog niet eens een aanvraag gedaan voor het goedkeuringstraject.“

Uitslag vindt het aan de consument om te kiezen of deze kweekvlees wil eten of niet. Als kweekvlees op de markt wordt toegelaten, moet het duidelijk te onderscheiden zijn van gangbaar vlees. Het etiket dient te vermelden dat het om kweekvlees gaat. Ook in de horeca en catering moet dit duidelijk worden. De campagneleider wees erop dat de grote gelijkenis tussen gangbaar vlees en kweekvlees fraude in de hand kan werken.

Ruimte voor boeren

Daan Luining, research director van de Cellular Agriculture Society, een organisatie die de ontwikkeling van kweekvlees ondersteunt, vertelde de Kamer dat hij nog ruimte ziet voor gangbare veehouderij als kweekvlees op de markt komt. „De komst van nieuwe vleesproductiemethoden maakt de veehouderij en de gehele keten daaromheen geenszins overbodig“, meende hij. „Maar die veehouders krijgen wel de ruimte om kleinschaliger, met meer aandacht voor mens, dier en milieu te boeren, doordat de noodzaak voor intensieve veeteelt afneemt.“ WUR-professor Cor van der Weele vulde aan: „De huidige veehouders zouden betrokken kunnen raken bij een gedeeltelijke transitie naar kweekvlees, bijvoorbeeld door een ‘gemengd bedrijf’, waarin extensieve manieren van dieren houden wordt gecombineerd met een kweekvleesfabriekje.

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top