Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
HIPRA logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over HIPRA
  • Contact
HIPRADiergezondheidAfrikaanse Varkenspest - Belangrijke aandachtspunten voor Boer EN Burger

Afrikaanse Varkenspest - Belangrijke aandachtspunten voor Boer EN Burger

De virusziekte Afrikaanse Varkenspest is vastgesteld bij wilde zwijnen in België. Wat zijn eigenlijk de verschijnselen en vooral welke voorzorgsmaatregelen zijn van belang?

Vleesvarkens in stal
Vleesvarkens in stal Beeld: Hipra

Een van de grootste problemen van het AVP virus is dat het zeer stabiel is en dus lang aanwezig kan blijven in verschillende materialen. Eigenlijk kunnen alleen hoge temperatuur die langere periode wordt aangehouden en sommige desinfectantia het virus afdoden. Met een goede (externe) biosecurity kan het virus echter goed buiten het bedrijf worden gehouden.

Besmetting en overbrengen van virus

Direct contact van varkens onderling, of van varkens met wilde zwijnen is een belangrijke besmettingsroute.
Naast direct contact is indirecte transmissie mogelijk via:

  • met besmette mest – 11 dagen
  • bloed 18 maanden bij 40C en op houten wanden 70 dagen
  • grond 1 maand
  • vlees 15 weken bij 40C
  • ingevroren karkassen 15 jaar bij min. 200C
  • gezouten ham 1 jaar.

Bovendien is transmissie mogelijk via steekvliegen en in Afrika door zachte teken van het genus Ornithodoros. De harde Europese teken verspreiden het virus voor zover bekend niet.

Omdat het virus dus in vlees en vleeswaren zeer lang kan overleven, is dit waarschijnlijk de belangrijkste wijze waarop Afrikaanse Varkenspest in Nederland geïntroduceerd kan worden. Dit gebeurt dan dus met meegebrachte etenswaren door mensen die vanuit het oosten van Europa naar Nederland komen. Als deze etensresten bij wilde zwijnen of bij gehouden varkens komen kunnen deze geïnfecteerd worden. Wij willen daarom met klem wijzen op de onderstaande posters! Print deze uit en verspreid deze zoveel mogelijk! Goed initiatief is bijvoorbeeld het verspreiden van folders op parkeerplaatsen en tankstations in Limburg.

AVP ZIEKEVERSCHIJNSELEN

De incubatietijd van AVP virus is tussen de 2 en de 20 dagen. Dit is de periode tussen het contact van het varken met het virus en het optreden van ziekteverschijnselen. Op de dag na infectie is het virus echter al wel in het bloed aan te tonen. Antistoffen zijn vanaf 7-12 dagen na infectie aantoonbaar in het bloed.

De virulentie (= ziekmakend vermogen van het virus) bepaalt de kliniek én de mortaliteit waarbij de peracute vorm bij zeer hoge virulentie wordt gekenmerkt door plotselinge sterfte met weinig verschijnselen.

In de acute vorm bij hoge virulentie bij gedomesticeerde varkens loopt de sterfte vaak op tot 100 % waarbij de sterfte optreedt van 6 tot 20 dagen na infectie.

Download hier poster Afrikaanse Varkenspest - Nederland
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Duits
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Pools
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Roemeens
Download hier de Poster Afrikaanse Varkenspest in het Engels
Download hier poster ASP die in Duitsland gebruikt wordt

Bronnen: idialearn, www.bmel.de, asp, NVWA

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Over HIPRA
Aandacht voor diergezondheid & welzijn

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf wat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten voor diergezondheid. Met name op het gebied van vaccinproductie behoort HIPRA, door haar jarenlange kennis en ervaring, bij de wereldtop van farmaceutische bedrijven voor de veterinaire sector.

Bij HIPRA vertrouwen we op ervaring, technologie en de roeping om producten en diensten aan te bieden van de hoogste kwaliteit, waarmee we de gezondheid van dieren op bedrijven kunnen verbeteren. Deze producten hebben allemaal gemeen dat ze passende oplossingen bieden en een toegevoegde waarde zijn voor veterinaire professionals.
Lees verder
Video's
  • Naaldloos vaccineren
  • PRRS onder controle
  • Immunisatie PPRS
  • Monitoring PRRS
  • Biosecurity
  • Introductie gelten
Contactpersonen HIPRA
  • Josine Beek

    Josine Beek

    Technical Services Manager

    06 8299 1395

    josine.beek@hipra.com

  • Eric van Esch

    Eric van Esch

    Technical Services Manager

    06 1431 0007

    eric.vanesch@hipra.com

  • Loes Kateman

    Loes Kateman

    Technical Services Manager

    06 1356 2197

    loes.kateman@hipra.com

  • Pim Peters

    Pim Peters

    Species Technician

    06 8215 8554

    pim.peters@hipra.com

  • Frank Bekkers

    Frank Bekkers

    National Sales Manager

    06 5152 0043

    frank.bekkers@hipra.com

  • Luuk Ferwerda

    Luuk Ferwerda

    Accountmanager

    06 5894 9126

    luuk.ferwerda@hipra.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top