Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidOpen communicatie over besmettingen wenselijk

Bakermans op thema-avond Pig Business:

Open communicatie over besmettingen wenselijk

De jonge en ambitieuze Brabander Johan Bakermans (27) uit Heeze heeft plannen. Het thuisbedrijf met circa 2.400 vleesvarken bouwde hij al om naar het Beter Leven-concept. Zijn vurige wens, vanwege gezondheidsaspecten, was een gesloten varkenshouderij. Daarvoor werkt hij sinds kort samen met een andere varkenshouder. Hij spreekt tijdens de Pig Business thema-avond in Nederweert-Eind

Johan's ‘nieuwe’ bedrijf ligt op 20 kilometer afstand, telt 400 zeugen en momenteel 1.000 vleesvarkens en hij gaat beide bedrijven combineren tot een gesloten bedrijf. En dat vraagt aanpassingen, ook met het oog op de gezondheid. De ervaringen op het thuisbedrijf met aangeleverde biggen waren op dat gebied niet altijd positief; om aan goede en gezonde biggen te komen, wil hij ze dus zelf produceren. Het verbouwen doet hij grotendeels zelf of in regie.

Anderhalf weeks-systeem

De uitgangssituatie op het nieuwe bedrijf, dat een Beter Leven-status heeft, is een weeksysteem. Johan: „Daardoor liggen er in de zes kraamafdelingen soms meer dan twee leeftijdsgroepen. Gezondheidstechnisch is dit niet ideaal. Ik wil daarin een knip maken.” Een knip die hij op de thuislocatie, met de vleesvarkens, ook al had. Dat betekent dat hij in de zeugenhouderij naar een zogenoemd anderhalf weeks-systeem over moet gaan om dat te realiseren. Johan licht toe: „Op donderdag spenen; een week overslaan. Dan op maandag spenen; een week overslaan. En dan weer op donderdag spenen, gevolgd door een week rust.” Zo krijg ik de leeftijdsgroepen in mijn situatie mooi bijeen.” Johan ziet overigens nog meer kansen voor verbetering op het vlak van de gezondheid: „De opfokgeltjes liggen nu in de vleesvarkensafdelingen. Ook dat is bepaald niet ideaal”, weet de varkenshouder, die geen specifieke varkenshouderijopleiding volgde, maar een schat aan praktijkervaringen opdeed op verschillende varkensbedrijven. Momenteel is hij echt aan het passen en meten, ten slotte dateert de nieuwe samenwerking pas vanaf juli dit jaar. De aanvoer van biggen van de eerdere leverancier is stopgezet en de eerste ‘eigen’ biggen, op een gewicht van 25 kilo zijn al opgelegd op de thuislocatie. Het transport hiervan wil hij op termijn om gezondheidsredenen zelf oppakken: „Op termijn is het de bedoeling elke tien dagen 250 tot 300 biggen op de thuislocatie op leggen. We hebben trouwens een vergunning om daar nog eens 2.000 vleesvarkensplaatsen bij te bouwen. We vullen nu het tekort aan plaatsen op door in een bestaande, lege zeugenstal 300 vleesvarkensplaatsen te creëren. In de vleesvarkens wil Johan nog een extra knip maken: „Ik wil de leeftijd in de hand houden. Ik wil de zwaarste biggen van de lichtste biggen scheiden en ze gescheiden opfokken. De 70 procent zwaarste biggen mest ik op de thuislocatie af in groepen van 40-50 varkens. De lichtste biggen blijven hier achter en mest ik met zeven biggen per hok af.

Gezondheid

Johan zal op deze thema-avond ingaan op de gezondheidstatus op de thuislocatie en op die van de nieuwe locatie. Omdat de zeugenstapel een hoestje had, kreeg ze recentelijk en eenmalig een mycoplasma-vaccinatie. Wat betreft PRRS worden alle zeugen jaarlijks driemaal gevaccineerd tegen dit virus, tegen griep driemaal en daarnaast krijgen ze een Roka-vac en een APP-vaccinatie. Verder vaccineert hij de biggen tegen Mycoplasma en Circo. Bij de zeugen werkt de varkenshouder met blokentingen: „Dan weet je zeker dat je niets overslaat." Zeker interessant is Johan’s visie op de informatie-uitwisseling over gezondheidsaspecten: „Vermeerderaars en mesters moeten veel openener met elkaar communiceren, weet ik uit ervaring. Ik zal vast en zeker niet de eerste en de enige zijn die hier kritisch op is. Want ook ik trof gevaccineerde biggen aan die uiteindelijk serologisch positief waren voor bepaalde infecties en dit zelfs klinisch manifesteerden, terwijl de vermeerderaar dan in eerste instantie ontkent dat er iets speelt. Ook komt het voor dat een vermeerderaar met echt goede biggen iets extra’s kan krijgen bij een andere mester, en dat je dan als vleesvarkenshouder opeens op zoek moet naar andere leverancier.” Om deze situatie te voorkomen kwam de mogelijkheid om bedrijfsmatig samen te werken met een andere varkenshouder voor Johan als een lot uit de loterij: „Ik wil goede biggen hebben; ook wil ik biggen hebben die een goede start gehad hebben. Anders moet er in de vleesvarkenshouderij geld bij!”

Op het nieuwe bedrijf is speendiarree geen onderwerp van betekenis en dat geldt ook voor de speendip. Misschien is dat te danken aan de intensieve manier waarop hier met de biggetjes wordt omgegaan: tot en dag 8 krijgen ze extra melk, daarop volgt de prestarter en vanaf dag 5 voor het spenen de speenkorrel. Daarbij doet zich wel de complicatie voor dat op de thuislocatie alles op brijvoer staat en dat ze op het nieuwe bedrijf met droogvoer werken.

Geen hittestress

Op de thuislocatie, waar overgegaan is op het Beter Leven-systeem, was de aanpassing voor meer daglicht de meest ingrijpende aanpassing. Momenteel breekt Johan zijn hoofd over een betere scheiding van de schone en de vuile weg aldaar. De afvoer van mest vraagt op het gebied van hygiëne eenvoudig om verbeteringen. Dat is op de nieuwe locatie beter voor elkaar. Daarentegen is op de nieuwe locatie veel aandacht aan het klimaat besteed. Er ligt hier maar liefst 1,5 hectare pvc-slangen in de grond, om in de zomer de ingaande verse lucht te koelen en in de winter te verwarmen. „Hiermee koelden we tijdens de meest hete dagen de buitenlucht van 35 graden tot 24 graden. Geen hittestress bij de zeugen, geen dode zeugen en de voeropname tijdens de tropische dagen bleef op peil”, vertelt Johan enthousiast.

Programma

19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee

19.30 uur: Praktijkworkshop gegeven door De Lintjeshof, die orde schept in de chaos!

19.55 uur: Gastspreker Johan Bakermans, Heeze

20.45 uur: Praktische workshops ‘Gezondheid’

21.45 uur: Naborrelen met een gehakbal

Meld u hier aan

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
10okt2018

Thema-avond: Gezondheid

Kom woensdag 10 oktober 2018 naar de thema-avond Pig Business “Gezondheid” bij showroom Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
10 oktober te Nederweert-Eind
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top