Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidRisicofactoren voor Salmonella

Wat zijn de kenmerken van bedrijven met de hoogste seroprevalentie voor Salmonella?

Risicofactoren voor Salmonella

aantrekken van laarzen
aantrekken van laarzen Beeld: P. van der Wolf, IDT-Biologika
Voeding, biosecurity en bijkomende ziekten zijn als factoren betrokken bij de langdurige aanwezigheid van Salmonella op het bedrijf. Salmonella spp. is de belangrijkste zoönose die wordt overgedragen door varkens. Varkensvlees, na pluimvee en eieren, wordt traditioneel beschouwd als de op twee na meest voorkomende oorzaak van salmonellose bij de mens.

Naar schatting wordt tussen 20-40% van de gevallen van salmonellose geassocieerd met de consumptie van varkensvlees. Daarom is controle bij deze diersoort nog steeds een nog niet ingevulde noodzaak, temeer nog gezien het succes en de effectiviteit van controleprogramma's voor pluimvee. Hoewel op wetgevingsniveau al jaren geen actie meer wordt ondernomen met betrekking tot de bestrijding van de infectie, blijft het pathogeen relevant, zowel vanwege het onderzoek dat wordt uitgevoerd als vanwege de eisen van de industrie, die een oplossing vereist om de ziekte onder controle te houden.

Een van de grootste uitdagingen van de bestrijding van Salmonella is de complexe epidemiologie, waarbij meerdere factoren betrokken zijn die de incidentie van infecties beïnvloeden. Onderzoek naar risicofactoren is een vaak gebruikt hulpmiddel om te verduidelijken welke variabelen van management, productie, biosecurity of voeding van invloed kunnen zijn op de epidemiologie van Salmonella-infecties. Met dit idee in gedachten hebben Ierse onderzoekers een studie ontwikkeld om de risicofactoren te analyseren die geassocieerd zijn met Salmonella-infectie in Ierse varkensbedrijven (Figuur 1). Een van de nieuwigheden van de studie met betrekking tot eerdere onderzoeken was het gebruik van gegevens uit het bedrijf serologisch monitoringsprogramma. Ierland heeft een verplicht monitoringsprogramma voor bedrijven met vleesvarkens waarin maandelijks serummonsters worden verzameld in het slachthuis voor de indeling van de bedrijven in categorieën. De jaarlijkse prevalentie (in 2014) werd gekoppeld aan 30 variabelen verzameld via een vragenlijst, om de factoren te bepalen die verband houden met bedrijven met een hoge prevalentie van Salmonella en die factoren welke zijn gekoppeld aan seronegatieve bedrijven. Er is een vragenlijst ingevuld met 33 vragen over de kenmerken van het bedrijf, management, voeding, biosecurity en gezondheidsstatus (figuur 1).

Figuur 1. Kenmerken die zijn opgenomen in de vragenlijst die is afgenomen bij 61 Ierse bedrijven die zijn opgenomen in het Salmonella monitoringsprogramma.
Figuur 1. Kenmerken die zijn opgenomen in de vragenlijst die is afgenomen bij 61 Ierse bedrijven die zijn opgenomen in het Salmonella monitoringsprogramma.

Figuur 2 geeft de factoren weer die geassocieerd zijn met Salmonella-infectie in deze studie. Biosecurity van het bedrijf werd gemarkeerd als een van de factoren die samenhangen met de aanwezigheid van een infectie. Twee acties met betrekking tot de toegang van het bedrijf gingen gepaard met een lagere seroprevalentie: beperkte toegang binnen het bedrijf voor de voervrachtwagen en schoenenwissel voor personeel en bezoekers bij het betreden van het bedrijf. Deze twee maatregelen zijn bedoeld om de mogelijkheid van het introduceren van ongewenste pathogenen op het bedrijf te beperken en deze studie toont de voordelen van hun strikte toepassing in het geval van Salmonella. Op dezelfde manier toonden de onderzoeksgegevens aan dat bedrijven zonder een omheining een hoger risico hadden op hoge niveaus van seroprevalentie. Een andere factor in verband met de persistentie van Salmonella op het bedrijf was de aanwezigheid van katten. Katten worden vaak gebruikt om muizen op bedrijven te bestrijden. Knaagdieren, en vooral muizen, zijn gastheren van Salmonella. Als de muizen geïnfecteerd zijn, kunnen ze de infectie overbrengen naar de katten, zodat de katten gedurende lange tijd in Salmonella-dragers veranderen.

Figuur 2. Factoren geassocieerd met de prevalentie van Salmonella volgens de studie van de risicofactoren. Groen: beschermende factoren; Rood: factoren die het risico op een hogere seroprevalentie verhogen (Aangepast van Argüello et al. 2018.)
Figuur 2. Factoren geassocieerd met de prevalentie van Salmonella volgens de studie van de risicofactoren. Groen: beschermende factoren; Rood: factoren die het risico op een hogere seroprevalentie verhogen (Aangepast van Argüello et al. 2018.)

Voeding is een van de sleutelfactoren bij de bestrijding van Salmonella. Op een vergelijkbare manier als eerdere studies, toonde dit werk aan dat voer in meelvorm het risico op infectie vermindert. Diëten op basis van meel verbeteren de gezondheid van de darmflora en verhogen de weerstand tegen ziekteverwekkers zoals Salmonella.

Een van de meest nieuwe aspecten van dit werk was de gedetailleerde studie van de gezondheidsstatus van het bedrijf, met een gedetailleerde vragenlijst over de ziekten en vaccinaties van elke deelnemer aan de studie. Twee ziekten, varkensdysenterie (Brachyspira hyodysenteriae) en diarree als gevolg van Escherichia coli werden geassocieerd met bedrijven met een hoge seroprevalentie. Deze gegevens weerspiegelen het belang van darmgezondheid bij het voortduren van ziekten zoals salmonellose bij varkens, die verergerd wordt in de aanwezigheid van andere darmpathogenen.

De conclusie van deze studie is dat de resultaten aantonen dat Salmonella-infectie bij varkens multifactorieel is en ze benadrukken ook de noodzaak om tegelijkertijd verschillende controlestrategieën in te bouwen, waaronder, maar niet beperkt tot, voeding, biosecurity en beheersing van andere ziekten.

Oorspronkelijke artikel door Héctor Argüello Rodríguez, gepubliceerd op pig333.com op vrijdag 20 juli 2018.

Aangepast en vertaald van wetenschappelijk artikel: Argüello H, Manzanilla EG, Lynch H, Walia K, Leonard FC, Egan J, Duffy G, Gardiner GE, Lawlor PG. 2018. Surveillance Data Highlights Feed Form, Biosecurity, and Disease Control as Significant Factors Associated with Salmonella Infection on Farrow-to-Finish Pig Farms. Front Microbiol. 15;9:187. doi: 10.3389/fmicb.2018.00187 .

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Joyce Schumans

    Joyce Schumans

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +31 (0)6-57 19 58 01

    joyce.schumans@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Gert-Jan de Reus

    Gert-Jan de Reus

    Salesmanager Swine Benelux

    +31 (0)6-30 05 65 13

    gert-jan.de-reus@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top