Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidQuarantaine en adaptatie: basis voor resultaat bij varkenshouder

Thema-avond 17 oktober in Dalfsen

Quarantaine en adaptatie: de basis voor het resultaat bij varkenshouder Huls

Elke zeven weken ontvangt zeugenhouder Ruud Huls uit Silvolde 80 geltjes. Hij huisvest ze achtereenvolgens in de quarantainestal en in twee adaptatiestallen; steeds 6 weken. Voor hem is zijn gelten-instroom een zaak van voortdurende aandacht. Daarover spreekt hij tijdens de Pig Business thema-avond.

Ruud Huls (35) werkt al enkele jaren met een strak schema voor quarantaine en adaptatie. Sinds zijn bedrijfsuitbreiding, van 900 naar 1.100 zeugen in 2010 voert hij zijn gelten als big aan. In 2013 is er nog een tweede adaptieafdeling bijgekomen voor de uitbereiding naar 1.300 zeugen. Het geeft de varkens meer tijd om aan het bedrijf en de ziektekiemen te wennen. In grote lijnen ziet zijn opfokregime er als volgt uit: De geltjes worden geleverd door een en dezelfde fokker, op een leeftijd van 8 tot 12 weken. Elke 7 weken gaan er 80 dieren in groepen van 10 in de quarantainestal, met een eigen aanvoerdeur en hygiëneprotocol. Vanzelfsprekend met gebruikmaking van een eigen hygiënesluis, schoeisel en kleding. Ze krijgen in deze stal onbeperkt voer uit een droogvoerbak. Dat is om tot een optimale ontwikkeling te komen.

Twee adaptatiestallen

Na de periode van 6 weken quarantaine gaan de geltjes naar de eerste van de twee adaptatiestallen. Dan worden ze ook voor het eerst gewogen. In de adaptatiestal kan beperkt gevoerd worden aan lange troggen. „Bij het voeren aan zo’n lange trog heb je mooi overzicht over de dieren en kunnen we perfect sturen op de gewenste ontwikkeling”, zegt de varkenshouder. Tijdens het verblijf in de eerste adaptiestal gaan de geltjes één keer een nacht bij de dragende zeugen in de separatie ruimte op bezoek. Dat doet Ruud met een tussenpoos van 4 weken. De tweede keer gebeurt 4 weken later; dan worden de gelten meteen doorgeschoven naar de tweede adaptatie afdeling. De tussenperiode is nodig om de dieren te laten herstellen als ze iets oplopen. Een zogenaamde ‘cooling down-periode’. Zo laat Ruud de gelten op een gecontroleerde manier kennismaken met ziektekiemen op zijn bedrijf. Ook past hij de methode toe om stofzakken of kauwtouwen op te hangen in de groepen met jonge dragende zeugen om deze aansluitend te verplaatsen naar de gelten in de adaptatieafdeling. Maar dat is geen vast protocol. Na deze fase wegen de medewerkers de lichtste en de zwaarste gelt uit het hok. Daarna gaan ze naar de tweede adaptatiestal.

Regumate

Vanuit deze tweede adaptatiestal gaan de zwaarste dieren telkens naar de ruimte met de aanleerstations en - uiteindelijk - naar de dekstal. Dat gebeurt in groepen van 10. In deze periode wordt ook de berigheid van de gelten gereguleerd door inzet van Regumate en aansluitend de Maprelin. In de aparte geltendekstal krijgen de gelten naast het flushvoer ook nog tweemaal daags een halve liter snoepsiroop verstrekt. „De gelten worden op een leeftijd van 250-260 dagen voor het eerst geïnsemineerd en ons streven is dat ze dan zwaarder zijn dan 160 kilo,” aldus Ruud.

Snoepsiroop

Op dit bedrijf wil men alles piekfijn voor elkaar hebben. Toch wordt de inzet van de snoepsiroop, dat ook aan de gespeende zeugen wordt verstrekt, heroverwogen. Het is een arbeidsintensieve klus. Verder wordt er al gebruiktgemaakt van flushvoer en krijgen de zeugen sinds anderhalf jaar 200 gram dextrose en melkpoeder vanaf 5 dagen voor het spenen. Ook het second-litter fenomeen is geen onbekend verschijnsel op dit bedrijf. En ook dit onderwerp zal Ruud aansnijden tijdens zijn presentatie.

Vaccinaties

Het bedrijf van Ruud Huls heeft als doel om gezonde en kwalitatief goede biggen te produceren voor haar Duitse afnemers. Hier is het vaccinatieprogramma van het bedrijf op afgestemd. Tijdens de thema-avond zal Ruud vertellen over de vaccinaties die de gelten krijgen, inclusief de vaccinaties die ze bij de subfokker in de kraamstal al hebben gehad. Quarantaine en adaptatie spelen een belangrijke rol in het management op dit vermeerderingsbedrijf. Ook wegen en bewust voeden spelen uiteindelijk een hoofdrol in het ontwikkelen van een productieve, duurzame zeug. Deze en andere maatregelen dragen bij aan het versterken van de gezondheid van Ruud’s zeugenstapel.

Programma: meld u hier aan!

19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee

19.30 uur: Praktijkworkshop door

19.55 uur: Gastspreker Ruud Huls

20.45 uur: Praktische workshops ‘Voeding’

21.45 uur: Naborrelen met een gehakbal

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
17okt2018

Thema-avond: Gezondheid

Kom meer te weten over het thema "Gezondheid" op woensdag 17 oktober 2018 in Dalfsen. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
17 oktober te Dalfsen
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top