Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenVideo: Het perfecte kerstdiner: Tomapork

Video: Het perfecte kerstdiner: Tomapork

Kerstmis en Nieuwjaar komen eraan. Voor diegenen die niet weten wat ze tijdens deze feestdagen moeten koken heeft Pig Business een heerlijk idee uit de eigen varkenskeuken: de Tomapork. Dit is een extra dikke karbonade of ribroast van het varken, waarbij een lang ribbot behouden is. Veel lekkerder dan rundvlees en gemakkelijker te maken.
Varkens Inside - Tomapork voor het kerstdiner
Varkens Inside - Tomapork voor het kerstdiner
Blue Billywig toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Het belangrijkste uitgangspunt is: varkensvlees van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld van de Heyde Hoeve. Dit vlees heeft intramusculair vet waardoor de Tomapork sappig, mals en bovenal heerlijk van smaak is. In feite zo lekker dat het met gemak kan wedijveren met een goede biefstuk. En, heel gemakkelijk te maken. De naam Tomapork is afgeleid van de Tomahawk. Dit is een stuk rundvlees waaraan een lang bot zit en dat lijkt op een Indiaanse bijl.


Dep het vlees aan beide kanten droog met keukenpapier. Besprenkel het rijkelijk met zout en (vers gemalen) peper. Laat het stuk vlees daarna minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. Smeer beide zijden met een beetje olijfolie in. Verhit de grillpan op een hoog vuur en laat de pan goed heet worden. Vervolgens leg je de Tomapork in de grillpan (maak je geen zorgen over walm die van de pan afkomt, maar zet wel de afzuiger aan). Bak 2 minuten aan één kant en draai het vlees om. Draai vervolgens de Tomapork een kwart slag en keer hem weer om. Denk je dat het vuur te hoog staat, temper het ietsjes. Voor 2 minuten bakken en dan weer de andere kant voor 2 minuten bakken. In een grillpan creëer je zo een mooi BBQ-ruiteffect op het vlees.


Haal de Tomapork uit de pan. Laat het even rusten. Maak de grillpan schoon of pak een normale koekenpan en zet deze op een laag tot middel-laag vuur. Gooi echte roomboter in de pan, doe er een of twee takjes rozemarijn en tijm bij. Vervolgens doe je er vier teentjes knoflook bij. Laat de boter zachtjes smelten. De kruiden en knoflook mengen zich met de roomboter. Zorg dat de roomboter niet verbrandt (het melkeiwit in roomboter verbrandt boven 120 graden Celsius). De boter mag een beetje pruttelen. Leg nu de Tomapork in de pan en besprenkel de bovenkant telkens met de roomboter; op die manier breng je het vlees heerlijk op smaak zonder dat de kruiden en knoflook overheersen. Na 7 tot 8 minuten: keer de Tomapork om en braad het 8 minuten zachtjes verder. Minder minuten zorgt dat het vlees iets meer rosé wordt en voor sommigen lekkerder. Haal de Tomapork uit de pan en laat het eventjes afgedekt 5 minuten rusten. Eet smakelijk.


Volgens POV-voorzitter Linda Verriet, die de Tomapork tijdens de uitzending van Varkens Inside proefde, is dit een perfect stuk vlees voor de kerstdagen. Kun je geen Tomapork vinden, vraag dan de lokale slager om een extra dikke karbonade te snijden; uiteraard van een kwaliteitsvarken.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Quinton Hermsen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top