Video: Het perfecte kerstdiner: Tomapork
Het belangrijkste uitgangspunt is: varkensvlees van goede kwaliteit, zoals bijvoorbeeld van de Heyde Hoeve. Dit vlees heeft intramusculair vet waardoor de Tomapork sappig, mals en bovenal heerlijk van smaak is. In feite zo lekker dat het met gemak kan wedijveren met een goede biefstuk. En, heel gemakkelijk te maken. De naam Tomapork is afgeleid van de Tomahawk. Dit is een stuk rundvlees waaraan een lang bot zit en dat lijkt op een Indiaanse bijl.
Dep het vlees aan beide kanten droog met keukenpapier. Besprenkel het rijkelijk met zout en (vers gemalen) peper. Laat het stuk vlees daarna minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. Smeer beide zijden met een beetje olijfolie in. Verhit de grillpan op een hoog vuur en laat de pan goed heet worden. Vervolgens leg je de Tomapork in de grillpan (maak je geen zorgen over walm die van de pan afkomt, maar zet wel de afzuiger aan). Bak 2 minuten aan één kant en draai het vlees om. Draai vervolgens de Tomapork een kwart slag en keer hem weer om. Denk je dat het vuur te hoog staat, temper het ietsjes. Voor 2 minuten bakken en dan weer de andere kant voor 2 minuten bakken. In een grillpan creëer je zo een mooi BBQ-ruiteffect op het vlees.
Haal de Tomapork uit de pan. Laat het even rusten. Maak de grillpan schoon of pak een normale koekenpan en zet deze op een laag tot middel-laag vuur. Gooi echte roomboter in de pan, doe er een of twee takjes rozemarijn en tijm bij. Vervolgens doe je er vier teentjes knoflook bij. Laat de boter zachtjes smelten. De kruiden en knoflook mengen zich met de roomboter. Zorg dat de roomboter niet verbrandt (het melkeiwit in roomboter verbrandt boven 120 graden Celsius). De boter mag een beetje pruttelen. Leg nu de Tomapork in de pan en besprenkel de bovenkant telkens met de roomboter; op die manier breng je het vlees heerlijk op smaak zonder dat de kruiden en knoflook overheersen. Na 7 tot 8 minuten: keer de Tomapork om en braad het 8 minuten zachtjes verder. Minder minuten zorgt dat het vlees iets meer rosé wordt en voor sommigen lekkerder. Haal de Tomapork uit de pan en laat het eventjes afgedekt 5 minuten rusten. Eet smakelijk.
Volgens POV-voorzitter Linda Verriet, die de Tomapork tijdens de uitzending van Varkens Inside proefde, is dit een perfect stuk vlees voor de kerstdagen. Kun je geen Tomapork vinden, vraag dan de lokale slager om een extra dikke karbonade te snijden; uiteraard van een kwaliteitsvarken.

