Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: Varkenshouderij tour Europese journalisten

Fotoserie: Varkenshouderijtour Europese journalisten

Van 17 mei tot en met 20 mei nemen de NVLJ (Nederlandse Vereniging van Landbouw Journalisten) en de Belgische collega organisatie BLVJ Europese landbouwjournalisten mee op een varkenshouderij tour door Nederland. De eerste dagen bezochten de journalisten uit voornamelijk Noord en West Europa de varkensbedrijven van Mark en Mariëlle van Dijk, Edwin en Elly Michiels-Fleuren en Gerbert en Antonet Oosterlaken. Daarnaast waren er presentaties van bedrijven en organisaties uit de periferie, waaronder Topigs en het LEI.Kijk op NederlandVoor veel van de journalisten was dit een eerste kijkje in de Nederlandse varkenshouderij. Opvallend was dat veel vragen gingen over dierenwelzijn en de Nederlandse regelgeving. De verwachting van de Franse journaliste, Francoise Foucher, is dat de welzijnseisen die nu in Nederland gelden langzaam afzakken naar het zuiden en dus ook in Frankrijk de toekomst worden. Het vervolg van de tour bestaat uit het bezoeken van het Feed Design Lab in Wanssum, een bezoek aan Bonda en het openingscongres van VIV Europe in Utrecht. Voor dinsdag staat het bezoek van de beurs op het programma.  
Zaterdagmiddag begon de tour door de Nederlandse varkenshouderij met een bezoek aan het fokbedrijf van mark en Marielle van Dijk in Odiliapeel. Zij houden 1.100 zeugen, 5.500 gelten, 250 drachtige gelten en 5.500 gespeende biggen. Naast de zuivere lijn fo
De bedrijfspresentatie van Mariëlle en Mark van Dijk volgt een presentatie over perspectieven in de varkensmarkt  door Arno van Laar, directeur Europa van Topigs en een presentatie over fokkerij in de toekomst door technisch directeur van Topigs, Hans Oli
Na de presentaties en een barbecue met onder meer vlees van het eigen bedrijf, volgt een rondleiding. Dat de journalisten de stallen niet in mogen omwille van de diergezondheid vinden een aantal lastig te begrijpen. ‘Ik wil met eigen ogen kunnen zien hoe
Het bedrijf in Odiliapeel is in 1970 gestart door Henk en Nelly Peters, de ouders van Mariëlle van Dijk. Destijds hield Peters een aantal zeugen in de garage en met de jaren werd dit steeds verder uitgebreid. In 1995 zijn Mark en Mariëlle in de VOF getred
Deze stallen dateren van 1998 en 2010 en zijn klaar voor de toekomst. De voorste stal is uitgerust met een luchtwasser en achter de stal in het midden wordt momenteel met een luchtwasser met warmtewisselaar geplaatst.
Op het bedrijf is een ondergrondse gekoelde kadaverplaats die door één van de Deense journalisten direct herkend wordt als Deense innovatie. Mark van Dijk legt uit dat deze net anders in elkaar zit: „Er zitten twee zakken in de koeling die door de kraan g
Elke maand wordt de noodaggregaat van het bedrijf getest, zodat ze bij calamiteiten niet voor verrassingen komen te staan.
Het bedrijf beschikt over een eigen wasplaats voor de vrachtwagen.
Van Dijk levert met zijn eigen vrachtwagen zelf zijn gelten af aan de klanten. Hij heeft zo’n 40 tot 50 klanten binnen een straal van 35 kilometer. Doordat hij zelf de gelten levert heeft hij ook direct contact met de klanten en weet zo tegen welke zaken
Omdat het bedrijf een topfokbedrijf van Topigs is, wordt er een Live Muscle Scan gedaan op de gelten en beren uit de zuivere lijn. Deze scan bepaalt mede met de DNA resultaten van een monster op dag één de toekomst van het varken. Beren die goed scoren ku
De biggen worden binnen het bedrijf verplaats met deze aanhanger. In deze aanhanger staan de biggen in de groepen van 25 dieren waar ze hun verdere leven in zullen blijven.
Op 18 mei bezoekt de groep het bedrijf van Edwin en Elly Michiels-Fleuren in Melderslo. Daar presenteert Elly het bedrijf en legt uit wat een zichtstal precies is en waarom zij hiervoor hebben gekozen. Over dit gedeelte van het bedrijf zijn ook veel vrage
Dan verteld Willy Baltussen van het LEI de journalisten wat over de gevaren en kansen van de Nederlandse en Belgische varkenshouderij. Nederland en België hebben een sterke concurrentiepositie ten opzichte van andere EU-landen en de voordelen van concentr
Het verhaal van varkensdierenarts Marina Schuttert riep ook veel vragen op. Met name over het gebruik van antibiotica in Nederland en bijvoorbeeld of het mogelijk is om het antibiotica gebruik tot 0 te verlagen. Dat het mogelijk moet blijven om dieren ind
Na de lunch vertrekt het gezelschap naar het bedrijf van Gerbert en Antonet Oosterlaken in Beers. Daar geeft Gerbert een presentatie over zijn bedrijf en licht toe waarom hij voor bepaalde zaken in zijn nieuwe stal gekozen heeft. Voor hem staat gezondheid
Oosterlaken heeft in zijn nieuwe stal gekozen voor Prodromi Kraam/Opfokhokken. De zeugen liggen hierin alleen de eerste drie dagen na de geboorte van de biggen vast en hebben daarvoor en daarna meer vrijheid. Zo kunnen ze voor het werpen meer natuurlijk g
Door de keuze voor kraam/opfokhokken heeft oosterlaken 3 kraamafdelingen in zijn stal. Op de foto de gele, rode en blauwe afdeling. De groene afdelingen zijn de dekstal en de dragende zeugenstal. De afdelingen zijn allemaal te bereiken via de centrale omk
In de dekstal blijven de zeugen de eerste dagen los zodat de groep weer tot rust kan komen, daarna blijven ze tot 3-4 dagen na het dekken in de boxen. Oosterlaken heeft een sterk geloof in stabiele groepen. „Binnen zo’n groep is bekend wie het alfa vrouwt
De groep heeft vooral vragen over de kosten van de kraam/opfokafdelingen. Volgens Oosterlaken kan het uit en heeft hij de extra investering in 5 jaar terugverdiend. „Reken maar eens uit hoeveel tijd het kost om de biggen te verplaatsen van de kraamafdelin
Zaterdagmiddag begon de tour door de Nederlandse varkenshouderij met een bezoek aan het fokbedrijf van mark en Marielle van Dijk in Odiliapeel. Zij houden 1.100 zeugen, 5.500 gelten, 250 drachtige gelten en 5.500 gespeende biggen. Naast de zuivere lijn fo
Zaterdagmiddag begon de tour door de Nederlandse varkenshouderij met een bezoek aan het fokbedrijf van mark en Marielle van Dijk in Odiliapeel. Zij houden 1.100 zeugen, 5.500 gelten, 250 drachtige gelten en 5.500 gespeende biggen. Naast de zuivere lijn fokkerij produceert dit bedrijf ook Topigs20 gelten voor de vermeerderaars. Dat deze gelten op verschillende leeftijden en wel of niet drachtig worden verkocht baart opzien bij enkele journalisten. ‘Dus de klant bepaalt de leeftijd van de gelten die geleverd worden?’
De bedrijfspresentatie van Mariëlle en Mark van Dijk volgt een presentatie over perspectieven in de varkensmarkt  door Arno van Laar, directeur Europa van Topigs en een presentatie over fokkerij in de toekomst door technisch directeur van Topigs, Hans Oli
De bedrijfspresentatie van Mariëlle en Mark van Dijk volgt een presentatie over perspectieven in de varkensmarkt door Arno van Laar, directeur Europa van Topigs en een presentatie over fokkerij in de toekomst door technisch directeur van Topigs, Hans Olijslagers.
Na de presentaties en een barbecue met onder meer vlees van het eigen bedrijf, volgt een rondleiding. Dat de journalisten de stallen niet in mogen omwille van de diergezondheid vinden een aantal lastig te begrijpen. ‘Ik wil met eigen ogen kunnen zien hoe
Na de presentaties en een barbecue met onder meer vlees van het eigen bedrijf, volgt een rondleiding. Dat de journalisten de stallen niet in mogen omwille van de diergezondheid vinden een aantal lastig te begrijpen. ‘Ik wil met eigen ogen kunnen zien hoe de stallen er van binnen uitzien”, zegt Eckard Wendt uit Duitsland. Alleen de fotograaf van de groep mag na gebruik van de douches de stallen in.
Het bedrijf in Odiliapeel is in 1970 gestart door Henk en Nelly Peters, de ouders van Mariëlle van Dijk. Destijds hield Peters een aantal zeugen in de garage en met de jaren werd dit steeds verder uitgebreid. In 1995 zijn Mark en Mariëlle in de VOF getred
Het bedrijf in Odiliapeel is in 1970 gestart door Henk en Nelly Peters, de ouders van Mariëlle van Dijk. Destijds hield Peters een aantal zeugen in de garage en met de jaren werd dit steeds verder uitgebreid. In 1995 zijn Mark en Mariëlle in de VOF getreden. De stallen op deze foto zijn inmiddels niet meer in gebruik voor de varkens.
Deze stallen dateren van 1998 en 2010 en zijn klaar voor de toekomst. De voorste stal is uitgerust met een luchtwasser en achter de stal in het midden wordt momenteel met een luchtwasser met warmtewisselaar geplaatst.
Deze stallen dateren van 1998 en 2010 en zijn klaar voor de toekomst. De voorste stal is uitgerust met een luchtwasser en achter de stal in het midden wordt momenteel met een luchtwasser met warmtewisselaar geplaatst.
Op het bedrijf is een ondergrondse gekoelde kadaverplaats die door één van de Deense journalisten direct herkend wordt als Deense innovatie. Mark van Dijk legt uit dat deze net anders in elkaar zit: „Er zitten twee zakken in de koeling die door de kraan g
Op het bedrijf is een ondergrondse gekoelde kadaverplaats die door één van de Deense journalisten direct herkend wordt als Deense innovatie. Mark van Dijk legt uit dat deze net anders in elkaar zit: „Er zitten twee zakken in de koeling die door de kraan gelift worden en vervolgens in de vrachtwagen geleegd.” Voor de voorbijgangers zijn de kadavers van de varkens dus niet te zien.
Elke maand wordt de noodaggregaat van het bedrijf getest, zodat ze bij calamiteiten niet voor verrassingen komen te staan.
Elke maand wordt de noodaggregaat van het bedrijf getest, zodat ze bij calamiteiten niet voor verrassingen komen te staan.
Het bedrijf beschikt over een eigen wasplaats voor de vrachtwagen.
Het bedrijf beschikt over een eigen wasplaats voor de vrachtwagen.
Van Dijk levert met zijn eigen vrachtwagen zelf zijn gelten af aan de klanten. Hij heeft zo’n 40 tot 50 klanten binnen een straal van 35 kilometer. Doordat hij zelf de gelten levert heeft hij ook direct contact met de klanten en weet zo tegen welke zaken
Van Dijk levert met zijn eigen vrachtwagen zelf zijn gelten af aan de klanten. Hij heeft zo’n 40 tot 50 klanten binnen een straal van 35 kilometer. Doordat hij zelf de gelten levert heeft hij ook direct contact met de klanten en weet zo tegen welke zaken zij aanlopen en kan hen van advies voorzien.
Omdat het bedrijf een topfokbedrijf van Topigs is, wordt er een Live Muscle Scan gedaan op de gelten en beren uit de zuivere lijn. Deze scan bepaalt mede met de DNA resultaten van een monster op dag één de toekomst van het varken. Beren die goed scoren ku
Omdat het bedrijf een topfokbedrijf van Topigs is, wordt er een Live Muscle Scan gedaan op de gelten en beren uit de zuivere lijn. Deze scan bepaalt mede met de DNA resultaten van een monster op dag één de toekomst van het varken. Beren die goed scoren kunnen worden ingezet voor de KI.
De biggen worden binnen het bedrijf verplaats met deze aanhanger. In deze aanhanger staan de biggen in de groepen van 25 dieren waar ze hun verdere leven in zullen blijven.
De biggen worden binnen het bedrijf verplaats met deze aanhanger. In deze aanhanger staan de biggen in de groepen van 25 dieren waar ze hun verdere leven in zullen blijven.
Op 18 mei bezoekt de groep het bedrijf van Edwin en Elly Michiels-Fleuren in Melderslo. Daar presenteert Elly het bedrijf en legt uit wat een zichtstal precies is en waarom zij hiervoor hebben gekozen. Over dit gedeelte van het bedrijf zijn ook veel vrage
Op 18 mei bezoekt de groep het bedrijf van Edwin en Elly Michiels-Fleuren in Melderslo. Daar presenteert Elly het bedrijf en legt uit wat een zichtstal precies is en waarom zij hiervoor hebben gekozen. Over dit gedeelte van het bedrijf zijn ook veel vragen, of zo’n zichtstal wat oplevert bijvoorbeeld. Elly verteld dat er jaarlijks 5.000 mensen een bezoekje brengen aan de stal en dat deze mensen vaak met een ander beeld weg gaan dan dat ze gekomen zijn. „Als ze de stal van buiten zien denken ze soms dat de varkens op verschillende verdiepingen gehuisvest zijn. Als je dan uitleg geeft dat er bovenin alleen maar lucht zit voor een goed klimaat kijken ze toch op een andere manier naar de stal.”
Dan verteld Willy Baltussen van het LEI de journalisten wat over de gevaren en kansen van de Nederlandse en Belgische varkenshouderij. Nederland en België hebben een sterke concurrentiepositie ten opzichte van andere EU-landen en de voordelen van concentr
Dan verteld Willy Baltussen van het LEI de journalisten wat over de gevaren en kansen van de Nederlandse en Belgische varkenshouderij. Nederland en België hebben een sterke concurrentiepositie ten opzichte van andere EU-landen en de voordelen van concentratie van de varkenshouderij in deze regio wegen zeker op tegen de nadelen, zoals onder andere de hogere kostprijs door regelgeving. Maar ten opzichte van Amerika, Canada en Brazilië is de concurrentiepositie zwak. Vervolgens verteld René Maillard, manager meat office van het Vlaams centrum voor Agro- & Visserij Marketing (VLAM) over imago en marketing. Na het dioxineschandaal in België was er in 2003 behoefte aan een bureau dat de export van vlees zou promoten en ondersteunen. Ze zijn dan ook gericht begonnen met de aanpak van het imago van Belgisch vlees in onder meer Duitsland, maar ook Japan en China.
Het verhaal van varkensdierenarts Marina Schuttert riep ook veel vragen op. Met name over het gebruik van antibiotica in Nederland en bijvoorbeeld of het mogelijk is om het antibiotica gebruik tot 0 te verlagen. Dat het mogelijk moet blijven om dieren ind
Het verhaal van varkensdierenarts Marina Schuttert riep ook veel vragen op. Met name over het gebruik van antibiotica in Nederland en bijvoorbeeld of het mogelijk is om het antibiotica gebruik tot 0 te verlagen. Dat het mogelijk moet blijven om dieren individueel te behandelen snapt vervolgens iedereen. Dat er in Nederland ook geen antibiotica meer toegevoegd mag worden aan diervoer is voor velen nieuw.
Na de lunch vertrekt het gezelschap naar het bedrijf van Gerbert en Antonet Oosterlaken in Beers. Daar geeft Gerbert een presentatie over zijn bedrijf en licht toe waarom hij voor bepaalde zaken in zijn nieuwe stal gekozen heeft. Voor hem staat gezondheid
Na de lunch vertrekt het gezelschap naar het bedrijf van Gerbert en Antonet Oosterlaken in Beers. Daar geeft Gerbert een presentatie over zijn bedrijf en licht toe waarom hij voor bepaalde zaken in zijn nieuwe stal gekozen heeft. Voor hem staat gezondheid (van zowel dier als mens) met stip op nummer één. Daarna komen welzijn, inkomen, milieu en inpassing in de buurt.
Oosterlaken heeft in zijn nieuwe stal gekozen voor Prodromi Kraam/Opfokhokken. De zeugen liggen hierin alleen de eerste drie dagen na de geboorte van de biggen vast en hebben daarvoor en daarna meer vrijheid. Zo kunnen ze voor het werpen meer natuurlijk g
Oosterlaken heeft in zijn nieuwe stal gekozen voor Prodromi Kraam/Opfokhokken. De zeugen liggen hierin alleen de eerste drie dagen na de geboorte van de biggen vast en hebben daarvoor en daarna meer vrijheid. Zo kunnen ze voor het werpen meer natuurlijk gedrag vertonen en bijvoorbeeld met de verstrekte jute zak een nest bouwen. Na het spenen blijven de biggen in de kraamhokken tot ze een leeftijd van 12 weken hebben. Iedere 4 weken worden er minimaal 1.000 biggen verkocht het restant gaat naar de vleesvarkensstallen op het eigen bedrijf. “ Maar als de prijs goed is verkopen we alle biggen.”
Door de keuze voor kraam/opfokhokken heeft oosterlaken 3 kraamafdelingen in zijn stal. Op de foto de gele, rode en blauwe afdeling. De groene afdelingen zijn de dekstal en de dragende zeugenstal. De afdelingen zijn allemaal te bereiken via de centrale omk
Door de keuze voor kraam/opfokhokken heeft oosterlaken 3 kraamafdelingen in zijn stal. Op de foto de gele, rode en blauwe afdeling. De groene afdelingen zijn de dekstal en de dragende zeugenstal. De afdelingen zijn allemaal te bereiken via de centrale omkleedruimte in het midden van de stal (rode ster). Laarzen voor de verschillende afdelingen hangen in deze afdelingen, alsook de materialen.
In de dekstal blijven de zeugen de eerste dagen los zodat de groep weer tot rust kan komen, daarna blijven ze tot 3-4 dagen na het dekken in de boxen. Oosterlaken heeft een sterk geloof in stabiele groepen. „Binnen zo’n groep is bekend wie het alfa vrouwt
In de dekstal blijven de zeugen de eerste dagen los zodat de groep weer tot rust kan komen, daarna blijven ze tot 3-4 dagen na het dekken in de boxen. Oosterlaken heeft een sterk geloof in stabiele groepen. „Binnen zo’n groep is bekend wie het alfa vrouwtje is en wie altijd moet rennen voor haar leven en zijn geen rangorde gevechten meer.” Gelten worden altijd één dag eerder geïnsemineerd dan de oudere worps zeugen, omdat deze volgens Oosterlaken ook één extra nodig hebben om te herstellen voor de tweede worp.
De groep heeft vooral vragen over de kosten van de kraam/opfokafdelingen. Volgens Oosterlaken kan het uit en heeft hij de extra investering in 5 jaar terugverdiend. „Reken maar eens uit hoeveel tijd het kost om de biggen te verplaatsen van de kraamafdelin
De groep heeft vooral vragen over de kosten van de kraam/opfokafdelingen. Volgens Oosterlaken kan het uit en heeft hij de extra investering in 5 jaar terugverdiend. „Reken maar eens uit hoeveel tijd het kost om de biggen te verplaatsen van de kraamafdeling naar een biggenafdeling en hoeveel tijd het kost om iedere week hokken schoon te maken. Dat soort handelingen doen wij maar één keer per 4 weken. Oosterlaken werkt in de nieuwe stal met een 4-wekensysteem waardoor er altijd maar één leeftijdgroep biggen in het kraamhok liggen.
Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen

Beeld: Joyce Cornelissen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top