Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidVoedingDe moderne beer kan meer!

De moderne beer kan meer!

Het moderne varken staat niet stil. Om de volledige potentie in de stal te halen, is een scherpe blik op de laatste ontwikkelingen onmisbaar. Vleesvarkensspecialist Jan Altena en vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol ontwikkelden de afgelopen periode een voer dat nóg beter voorziet in de behoeften van het varken. De resultaten spreken voor zich! Ronald van Kol: “In proeven behalen we een groei die 30 gram tot 35 gram hoger ligt en een voerconversie die 0,1 tot 0,15 lager ligt.”

De stal

Het verbeteren van een voerlijn begint in de stal. Jan Altena: “Genetica verandert continu. We zien in de stal dat na een betere startfase meer uit de potentie van de tweede fase te halen is.” Hierop schakelde hij vleesvarkensnutritionist Ronald van Kol in. Ronald van Kol: “Toen Jan met zijn constatering kwam, zijn we gestart met het nog beter in beeld brengen van de lysinebehoefte met hulp van ons VitaMax® Groeimodel. Hiermee bootsen we de daadwerkelijke situatie in de stal na via een simulatie.”

Uit deze simulatie kwam een duidelijk beeld, wat de verwachting van Altena bevestigde. “We weten dat de lysinebehoefte van beren hoger ligt dan die van gelten en borgen, maar zagen dat deze richting de eindfase nóg hoger lag dan gedacht. Daarop hebben we een proefopzet gemaakt waarin we volgens de theorie beter invulling gaven aan de lysinebehoefte. De resultaten spraken hierin voor zich!”, aldus Ronald van Kol. “Doordat we de beren in de tweede fase luxer voerden, nam de groei toe, terwijl we de voerkosten per kilogram groei wisten te verlagen.” Ook zag Jan Altena de uniformiteit in de stal verbeteren.

Uni-Index

Het verlagen van voerkosten per kilogram groei start met optimaliseren op basis van de Uni-index. Ronald van Kol: “De Uni-index werkt met eiwitverteerbaarheidscapaciteit en -kwaliteit. Door te sturen met de Uni-index zien we een betere ontwikkeling van de varkens met een hogere groei. Bij deze groei is Lysine het eerste beperkende aminozuur. Om een optimaal aminozurenpatroon te creëren sturen we naast Lysine ook op andere aminozuren. Hiermee kunnen we nóg beter inspelen op de behoefte van de dieren."

Een optimaal aminozurenpatroon beperkt het doorstromen van onverteerde eiwitten naar de dikke darm. Dit geeft minder kans op dunne mest. Ronald van Kol: “Het inzetten van de Uni-index geeft Voergroep Zuid een extra tool om te sturen op de darmgezondheid.”

Meer weten?

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Kan het uit?

Preciezer voeren betekent bij hogere behoeftes luxer voeren, maar kan dat ook uit? Ronald van Kol: “Om te berekenen of het rendabel is om luxer te voeren richting de eindfase, maken we gebruik van ons VitaMax® Groeimodel. Dit berekent nauwkeurig of de hogere voerprijs voldoende gecompenseerd wordt door groei en een efficiëntere voerconversie. Dat brengen we graag voor uw bedrijf in beeld!”

Tekst: Voergroep Zuid

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 128 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top