Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidGelten met 10 weken op zeugenbedrijf

Gelten met 10 weken op zeugenbedrijf

Gelten zouden op een leeftijd van circa tien weken op het zeugenbedrijf moeten aankomen. Daar moeten ze in een goede speciale quarantainestal worden opgevangen. Een stal die voorzien is van zaken als gebruikte kauwtauwen en jute zakken uit andere stallen.

De aanvoer en opfok van gelten en instroom in de zeugenstapel zijn vaak een ondergeschoven kindje op een doorsnee zeugenbedrijf. Het is zaak dat gelten op tijd aanwezig zijn op het bedrijf. „Het beste is een leeftijd van tien weken”, stelt Karien Koenders van Topigs Norsvin tijdens de Pigbusiness oktober thema-avond in Ons Boerenerf in Nederweert-Eind. Zij onderstreept dat het fokken van gelten een vak apart is dat je als zeugenhouder er niet even bij doet.

Aandoeningen vleesvarkens

Volgens Koenders tonen vleesvarkens aandoeningen die vaak zijn terug te voeren op de de instroom van gelten. Koenders: „Goede gelten zijn gezond, sociaal en groeien goed.” Gelten in quarantaine en/of zonder adaptatie kunnen een bron zijn van infecties die de hele stal besmetten. Zo is Microplasma vaak een probleem. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat varkens dit 200 dagen uitscheiden. Koenders: „Daarmee worden dus ook de biggen besmet.” Vervolgens is alles uit balans tot aan de vleesvarkens toe. De bron van een dergelijke ziekte is volgens Koenders veelal terug te voeren op het gehanteerde huisvesting-systeem. „Veelal is er geen speciale ruimte beschikbaar voor de gelten. Mijn advies is dan ook om bij een stal je niet puur te richten op een volledige bezetting, maar ook een aparte ruimte voor de gelten te reserveren”, aldus Karien Koenders. Om de luchtwegen van de gelten vrij te houden, adviseert ze de quarantainestal te voorzien van oude kauwtouwen en jute zakken afkomstig uit de andere stallen.

Quarantaine/adaptatie

Kortom: om de kans op ziekte-insleep bij aanvoer van gelten te verkleinen zijn een goede quarantaine en adaptatie nodig. Quarantaine is het tijdelijke afzonderen van de (aangevoerde) gelten van de rest van het bedrijf. De gelten kunnen namelijk besmet zijn met ziektekiemen die (nog) niet op het bedrijf aanwezig zijn. In de periode van zes weken die voor een quarantaine periode staat wordt gekeken of de dieren ziek worden en kan er onderzoek gedaan worden naar welke ziektekiemen de gelten bij zich hebben. Het is van groot belang dat de stal of afdeling voor quarantaine (en adaptatie) volledig gescheiden is van de rest van het bedrijf. Dat wil zeggen aparte luchtinlaat, putten, afzonderlijke toegang via hygiënesluis, eigen laarzen en kleding, materialen, etc. Na de periode van quarantaine volgt een periode van adaptatie: de gelten gaan zich aanpassen aan het bedrijf. Dit is niet alleen aanpassen aan de ziektekiemen van het bedrijf maar ook aan de omstandigheden. Aanpassen aan ziektekiemen die op het bedrijf aanwezig zijn gaat bij voorkeur via vaccinatie. Een goed vaccinatieschema voor de gelten is essentieel, zodat deze bij inzet in zeugenstal goed beschermd zijn tegen de op het bedrijf aanwezige ziektekiemen.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bron: Pigbusiness thema-avond

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top