Dierlijk eiwitten vooral positief voor lacterende zeug

Ruim drie jaar geleden ging AR over tot het toevoegen van dierlijke eiwitten aan zeugen-, biggen- en vleesvarkensvoeders. De bereikte resultaten in deze periode bij zeugenhouders bevestigen volgens de mengvoederfabrikant de meerwaarde van de dierlijke eiwitten in met name de lactovoeders. Op de zeugenbedrijven die bovengemiddeld presteren, maakt circa 80 procent gebruik van dierlijk eiwit in hun zeugenvoeders. Volgens AR resulteert dit in een fors hogere big-overleving in de kraamstal en meer biggen die bij de eigen moederzeug worden gespeend dan het landelijke gemiddelde.
Lichaamsreserves
Tijdens de lactatie teren zeugen in op hun lichaamsreserves. Beter verteerbare eiwitten kunnen dit verlies beperken, zo toont onderzoek door WUR en Trouw Nutrition aan. Zeugen op een dieet met langzaam afbreekbare eiwitten verloren 30 procent minder lichaamsgewicht en hadden een lager plasma-ureumgehalte. Volgens AR wijst dat op een efficiëntere eiwitbenutting.
Biggen
De voordelen beperken zich niet tot de zeugen. Ook bij biggen zegt AR duidelijke effecten te zien. Zo tonen andere onderzoeken aan dat biggen bij spenen gemiddeld 0,6 kg meer wegen (7,4 kg tegenover 6,8 kg) en dat dierlijk eiwit helpt het conditieverlies van de zeug te beperken. Daarnaast zijn biggen, die dierlijk eiwit gevoerd krijgen, rustiger en vertonen minder agressief gedrag. Uitgebreid onderzoek op het AR proefbedrijf toont aan dat oornecrose en staartbijten minder voorkomen bij biggen die voer met dierlijk eiwit krijgen. Daarnaast is de verteerbaarheid gelijk of zelfs beter is dan bij plantaardige eiwitten.
Duurder
Dierlijke eiwitten zijn momenteel duurder dan plantaardige alternatieven. Voor AR reden te investeren in de verwerking van (voordeliger) vloeibaar dierlijk eiwit in haar fabriek. Zo kan ze de prijs van de voeders met dierlijke eiwitten beheersbaar houden, terwijl de technische prestaties bij de varkens verbeteren. Een hogere biggenoverleving, betere groei en een korter spenen-dekkeninterval zorgen volgens AR uiteindelijk in een hogere opbrengst per zeug.
Samenvatting
Dierlijke eiwitbronnen zoals bloedplasma en pluimveemeel sluiten met hun aminozuurpatroon goed aan bij de behoefte van de zeug. Essentiële aminozuren zoals lysine, methionine en threonine zijn beter beschikbaar dan uit plantaardige eiwitten. Dat zorgt voor een efficiëntere benutting en het ondersteunt een hogere melkproductie.
Sterkere biggen
Zeugen die lactovoer met dierlijk eiwit krijgen, produceren meer melk en verliezen minder conditie. Uit onderzoek van WUR blijkt dat hun biggen bij spenen gemiddeld 0,6 kg meer wegen dan bij standaardrantsoenen. Dit effect ziet AR vooral bij eerste- en tweedeworpszeugen.
Gezondheid en herstel van de zeug
Dierlijk eiwit levert hoogwaardige bouwstoffen voor de spieropbouw en bevat micronutriënten zoals vitamine B12, die belangrijk zijn voor de stofwisseling en de weerstand. Dit ondersteunt het herstel van de zeug en verkort de periode tot de volgende dekking.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Agruniek Rijnvallei
