Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheid‘We onderschatten wat invoer gelten met gezondheid doet’

‘We onderschatten wat invoer gelten met gezondheid doet’

Quarantaine en adaptie van zeugen zou volgens Karien Koenders, dierenarts bij Topigs Norsvin, een van de belangrijkste onderwerpen in de zeugenhouderij moeten zijn. „We onderschatten wat de invoer van gelten doet op de gezondheid van de hele varkensstapel”, vertelde Koenders op de Pig Business themabijeenkomst over Gezondheid in Dalfsen.

Koenders: „Gemiddeld vervangen gelten 40 tot 45 procent van de zeugenstapel. 40 procent van 1.000 dieren is 400 dieren. Grotere aantallen zorgen voor meer ziektekiemen; en meer nieuwe dieren veroorzaken meer risico op ziektekiemen. Daarnaast bestaat de zeugenstapel ook nog eens uit 25 procent eerste worps-dieren. Het grootste gedeelte van de zeugenstapel bestaat dus uit jonge dieren. Dat heeft een impact op de stabiliteit van de zeugenstapel. Het kost uiteraard veel geld om de gelten in quarantaine te doen met een adaptie-procedure. Maar het kost nog meer geld als je het niet goed doet.”

Grootste risico

De jonge gelten moeten volgens Koenders ook wennen aan de nieuwe omgeving en ziektekiemen. Ze moeten ook gevaccineerd worden en natuurlijk goed groeien als zij op 10 weken worden ingevoerd. „Het gewicht bij de eerste dekking is namelijk cruciaal voor de verdere levensloop van de zeug. Een gelt kan zomaar 10 tot 20 kilo afvallen als zij ingevoerd wordt”, waarschuwde de dierenarts. „Een gecontroleerde manier van gelten introduceren in de veestapel is daarom belangrijk, omdat je nooit weet wat de gelten meenemen. De ervaring leert dat wat een zeugenhouder niet ziet, meestal het grootste risico vormt.” De gelten moeten dus zo schoon mogelijk zijn en ook een immuniteit hebben; al is die balans van schoon en immuniteit lastig te realiseren.

Jutezak

De quarantaine-stal moet afgescheiden zijn van de zeugenstal en de gelten worden geleidelijk ‘gewend’ aan hun nieuwe omgeving en de zeugenstapel. Dat kan door een jutezak naar de gelten te brengen of ze eventjes in de zeugenstal te zetten of slachtzeugen tussen de gelten te brengen. Daarna volgt een ‘cool down’-periode van minimaal zes weken. Twaalf weken is in verband met Mycoplasma net iets beter volgens Koenders. „Gelten hebben de tijd nodig en hoe eerder ze in contact komen hoe beter. Het is dus beter om jonge gelten aan te voeren dan oudere gelten.”

Beeld: Karin Heijting

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top