Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘True Cost Accounting’ steeds belangrijker voor boeren

‘True Cost Accounting’ steeds belangrijker voor boeren

‘True Cost Accounting’ (TCA) waarbij de gevolgen van voedselproductie voor bijvoorbeeld milieu, bodem en water worden meegerekend, worden komende jaren steeds belangrijker. Boeren kunnen deze berekeningen gebruiken om richting verwerkers en detailhandel te onderbouwen welke acties en kosten gemoeid zijn bij verdere verduurzaming van hun producten.

ABN Amro schrijft dit in het onderzoeksrapport 'True Cost Accounting, de werkelijke kosten van ons voedsel’. Volgens de bank is TCA een goede methode om zowel de negatieve als positieve gevolgen van voedselproductie inzichtelijk te maken: ‘Het stimuleert tot verduurzaming van de productie en kan de commerciële en maatschappelijke positie van bedrijven versterken’. Bij negatieve gevolgen gaat het om effecten van bijvoorbeeld kunstmestproductie en gewasbeschermingsmiddelen op milieu, bodem, water en biodiversiteit. Positieve gevolgen zijn er ook. Zo kan gezond voedsel voor minder medische kosten zorgen.

Als praktijkvoorbeeld wordt de teelt van gangbare en biologische bloemkool genoemd bij Fatels-Polderfresh in Espel (FL). Er is daarbij gekeken naar CO2-emissies en binding, waterverbruik en vervuiling, erosie en bodemsamenstelling, biodiversiteit en energieverbruik maar niet naar bijvoorbeeld gezondheidseffecten. De TCA per hectare is dan bij gangbare bloemkool 681 euro en bij biologische bloemkool 360 euro. Op basis van deze berekende resultaten gaat het bedrijf nu in gesprek met telers en zaadleveranciers om de negatieve gevolgen van gangbare productie verder te beperken.

Effecten

Met TCA krijgen consumenten in ieder geval een veel beter beeld van wat voedsel werkelijk kost als negatieve en positieve effecten van de productie worden meegerekend, zo stelt de bank. Hoe dat in de praktijk zou moeten is overigens onduidelijk. Simpelweg extra belasting heffen op producten met een hoge TCA is geen oplossing. Er is namelijk geen garantie dat die extra gelden ook echt worden ingezet voor verduurzaming bij de productie. En als dat wel zou gebeuren, is de vraag of dat geld eerlijk wordt verdeeld over alle spelers in de keten.

De mogelijkheid bestaat wel dat consumenten die met TCA geïnformeerd worden over de werkelijke kosten van hun voedsel, zich vervolgens bij hun aankopen meer gaan richten op duurzame producten. Of dat ook zo is valt echter te betwijfelen. ‘Het bewustzijn dat de maatschappelijke kosten (van voedsel) weleens hoog kunnen zijn bij de huidige wijze van produceren, lijkt beperkt’, zo concludeert de bank die 2.000 consumenten heeft ondervraagd over dit onderwerp.

Duurder voedsel

Ongeveer de helft van de ondervraagden vindt dat de huidige voedselprijzen voldoende zijn. Ongeveer 30 procent denkt dat die prijzen te laag zijn en de overige weten dat niet. Van de consumenten is 37 procent wel bereid om meer te betalen als daarmee het milieu gespaard wordt, maar 26 procent wil of kan dat niet. De rest weet dat nu nog niet. Wel verwacht 90 procent van de ondervraagden dat komende jaren voedsel duurder zal worden.

Er zijn wel verschillen per product. Zo zegt de helft van de ondervraagden bereid te zijn om meer te betalen voor aardappelen, groenten en fruit als daarmee het bodemleven en de biodiversiteit rond de akkers beter wordt. De bereidheid om meer te gaan betalen bij zuivelproducten en vruchtensappen/frisdranken is minder; respectievelijk ruim 41 procent en 38 procent.

Volgens de bank vrezen veel consumenten dat als zij extra gaan betalen, dat geld niet echt voor verduurzaming van de productie gebruikt zal worden, maar zorgt voor meer winst bij partijen die niets willen of kunnen doen op dit gebied. Volgens ABN Amro is het een goede zaak als (agrarische) bedrijven zelf een eigen TCA-berekening maken: ‘Door cases in de praktijk te toetsen en te analyseren wordt de discussie gestimuleerd en de methode verbeterd.’

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Ellen Meinen

Bron: ABN Amro

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top