Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Consument vraagt steeds meer klimaatneutraal varkensvlees’

‘Consument vraagt steeds meer klimaatneutraal varkensvlees’

In de toekomst gaat de consument steeds meer klimaatneutraal varkensvlees vragen. „Het is als varkenshouder zaak om daar tijdig op in te spelen. Door steeds op nieuwe ontwikkelingen in te spelen, bouw je een voorsprong op”, weet Teun Biemond van Agrimaco.

Wereldwijd is vleesconsumptie een medeveroorzaker van de broeikasgasemissie en daarmee van de klimaatverandering. „Geen mens mag de verantwoordelijkheid ontlopen daar wat aan te doen. Daarnaast kan iedere ondernemer de kansen zoeken die dit biedt”, stelt Teun Biemond van de coöperatieve adviesorganisatie Agrimaco uit Waddinxveen. Zo kunnen varkenshouders met diverse ingrepen klimaatneutraal varkensvlees produceren.

Biemond onderstreept dat klimaatneutraal varkensvlees een niet te negeren kans is voor de varkenshouder die kan en wil investeren in een nieuwe markt die bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. „Wat is er mooier dan een goede boterham verdienen aan iets wat de consument wil en gelijkertijd goed is voor dierenwelzijn en het milieu? Bovendien kun je met nog meer trots ondernemen op je bedrijf.” Als ondernemer zul je moeten meebewegen in nieuwe ontwikkelingen. „Doe je dat niet, dan ben je niet lang meer ondernemer.”

Klimaatneutraal

Biemond signaleert ontwikkelingen bij de consument, die steeds meer vragen om klimaatneutrale producten. „Het is zaak daar tijdig op in te spelen. Door bovendien steeds op ontwikkelingen in te spelen bouw je een voorsprong op.” Biemond definieert klimaatneutraal varkensvlees als vlees waarvan het saldo van de broeikasgasemissie ‘van zaadje tot karbonaadje’ nihil is. Het produceren van klimaatneutraal varkensvlees is volgens hem mogelijk door te draaien aan vijf knoppen: voer, stal, stalklimaat, mest en Just in time-koelketen. In zijn ogen vormt voer de grootste klimaatbelastende factor in de hele varkensketen. „We moeten niet met grondstoffen over onze aardbol slepen, als je die ook uit de buurt kunt halen. Teelt van voor de varkenshouderij geschikte gewassen komen bovendien het bodemleven ten goede. Dat staat ook steeds meer onder druk.”

Varkensstal

Varkensstallen vormen een belangrijke energieproducent. Biemond: „Leg ze vol met PVT-zonnepanelen en je produceert veel meer stroom dan je nodig hebt. Benut ook het warmteoverschot, in combinatie met mestscheiding bij de bron. Zo kun je met de stalwarmte de uitwerpselen direct drogen om ze zo geschikt te maken voor verdere afzet/export. Met de urine kun je de naburige gras- en maispercelen bemesten.”

Tuinderskas

Een varkenshouder zou evenveel aandacht moet besteden aan het stalklimaat als een tuinder doet aan het klimaat rond de planten in zijn kas. „Dan treedt er veel minder uitval op, stijgt de voerconversie, daalt het antibioticagebruik tot nihil en neemt het welzijn van mens en dier toe. Een gezond stalklimaat in combinatie met gezond voedsel zorgt per saldo voor gezonde dieren.”

Opbrengst

Het is de kunst de consument te laten vragen naar klimaatneutraal varkensvlees. „In dit kader werken we aan experience centers, waar de consument de hele keten van klimaatneutraal varkensvlees actief en/of virtueel kan (mee)beleven; dus kan zien en eraan mee kan werken”, aldus Biemond. Hij is op 15 november in Roermond een van de sprekers op het LLTB-jaarcongres met de titel ‘Anders durven denken’. Daar zal hij zijn licht laten schijnen op het hoe en waarom van klimaatneutraal varkensvlees.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bronnen: LLTB, Agrimaco

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top