Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesLEI-aanbevelingen voor succesvol vleesconcept

LEI-aanbevelingen voor succesvol vleesconcept

In het onlangs verschenen LEI-rapport ‘Waardevolle perspectieven voor vlees’ heeft het LEI de knelpunten bekeken van duurzame vleesconcepten met de analyse van een zestal alternatieve businessmodellen en aanbevelingen voor de gehele sector om deze concepten tot een succes te maken en voor iedereen een win-win situatie creëert.

De aanbevelingen die het LEI maakt zijn onder meer dat varkenshouders die interesse hebben in 'Vlees van Morgen', met producentenorganisaties aan de slag moeten gaan. „Is zowel richting slachterij als retail een no-regret optie. Kijk hoe je de 'Vlees van Morgen' specificaties zo goed en goedkoop mogelijk kunt realiseren en kijk hoe je richting de consument met 'Vlees van Morgen' de communicatie kunt herstellen. Maak hier in een public-relations service contract afspraken over met de andere partijen”, aldus het rapport.

Langetermijnstrategie
NGO’s moet concepten actief ondersteunen. Voor de retailers adviseert het LEI dat zij zich realiseren dat verantwoord produceren samengaat met verantwoord consumeren en dus een verantwoord aanbod in de schappen. „Bezin je op je langetermijnstrategie: hoe snel wil je naar communicatie met consumenten?”

De slachterijen moeten zich concentreren op hun rol in vierkantsverwaarding; die functie kan en wil geen enkele partij overnemen. Ze moeten nadenken over een hybridemodel (qua vergoeding) waarin er over een deelstroom minder zeggenschap is, terwijl er wel financiële verantwoordelijkheid is voor de rest. Daarnaast is het belangrijk dat controle van reguliere en duurzame stromen geregeld wordt. Via volledige tracing and tracking. Garandeer met up-to-date ICT volledige traceability, ook voor de consument.

Geregelde afzet
Aan de veevoerfabrikanten geeft het LEI een aanbeveling om samen met de slachterijen mee te kijken hoe 'Vlees van Morgen' kan worden ingevuld in een integratiemodel met bedrijven die je financiert en niet wilt laten beëindigen. Veevoerfabrikanten kunnen daarnaast via de buitenlandse vestigingen actief het tot stand komen van internationale labels ondersteunen.

Als laatste richt het LEI zich op de banken. „Leg in de financiering de nadruk op een geregelde afzet van vlees en mest. Kijk of investeringen in bedrijven om het 'Vlees van Morgen' of merk­concepten te financieren zijn, eventueel ook met nieuwe financieringsvormen als crowd­funding waarbij ook de burger wordt betrokken bij de afwegingen in de productie.”

Bekijk hier het rapport ‘Waardevolle perspectieven voor vlees’

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top