Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVion Good Farming Balance-concept ook in Duitsland

Vion Good Farming Balance-concept ook in Duitsland

Foto: Mathias Teepker (l), Martin Demann (2e van L) en Andreas Maas (geheel rechts) tekenen, onder toeziend oog van Frans Stortelder (midden), op de Eurotier de overeenkomst die hen aan het Good Farming Balance bindt.
Foto: Mathias Teepker (l), Martin Demann (2e van L) en Andreas Maas (geheel rechts) tekenen, onder toeziend oog van Frans Stortelder (midden), op de Eurotier de overeenkomst die hen aan het Good Farming Balance bindt. Beeld: Guus Queisen
Ruim 1,5 jaar na de introductie in Nederland kunnen vanaf nu ook Duitse varkenshouders participeren in het Good Farming Balance-concept van de Vion Food Group. Tijdens de Eurotier in Hannover tekende de eerste drie Noord-Duitse varkenshouders een leveringscontract. Good Farming Balance is een vraaggestuurd ketenconcept waarmee Vion inspeelt op de specifieke vraag in diverse internationale markten.

De varkensvleeshandel is meer en meer een mondiale markt waarbij elk specifiek deel een bepaalde kwaliteit verlangt. Zo gaan de poten en de kop naar China, Spare Ribs naar Canada, bacon naar Engeland, buik naar Korea. „Ons doel is om wereldwijd producten te leveren die afgestemd zijn op de eisen die de betreffende markt stelt”, zegt Frans Stortelder COO bij Vion. Om beter in te kunnen spelen op de verschillende behoeften in de mondiale varkensvleesmarkt introduceerde Vion in maart 2017 voor de Nederlandse varkenshouders een nieuw inkoop- en prijssysteem: Good Farming Balance. Binnen dit concept kan de Nederlandse varkenshouder kiezen uit drie aflevermodules en drie verschillende prijssystemen. Zo kan hij varkens houden die beter bij hem en/of zijn bedrijf passen tegen eventueel een gegarandeerde prijs.

Nu ook Duitsland

Vanaf dit najaar kunnen ook Duitse varkenshouders aan het Good Farming Balance-systeem meedoen. Daartoe ondertekenden de drie varkenshouders Mathias Teepker uit Handrup, Martin Demann uit Lengerich en Adreas Maas op de Eurotier in Hannover, onder het toeziend oog van Frans Stortlerder, de contracten. Zij zijn de eerste drie Noord-Duitse varkenshouders die in het Good Farming Balance-systeem van Vion stappen. De Noord-Duitse varkenshouders kunnen kiezen uit vijf leveringsmodulen. Op basis van het aandeel mager vlees: standaard, delicaat en robuust. Op basis van de afrekening op delen: basis en breed. Volgens Vion tonen varkenshouders uit Beieren ook grote belangstelling voor dit systeem.

Vraaggericht produceren

„De snelste en zekerste weg om de financiële positie in de varkensbranche te verbeteren is door meer vraaggericht te produceren. Zo kunnen we niet alleen hoogwaardige producten tegen hogere prijzen realiseren, maar optimaliseren we ook de hele productieketen. Van Good Farming Balance profiteren uiteindelijk zowel de varkenshouder als wij”, onderstreept Stortelder.

Deelname aan dit concept is geheel op vrijwillige basis. De varkenshouder maakt zelf de keuze of, en - zo ja - voor welk concept hij kiest. Hij behoudt zijn vrijheid bij het bepalen van aspecten zoals het ras, de voersamenstelling en/of voerleverancier. Ook legt Vion geen extra specifieke welzijnseisen op.Volgens Vion biedt het ‘Good Farming Balance’ een substantieel deel van de varkenshouders meer flexibiliteit en zekerheid.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Bronnen: Eigen verslaggeving, Vion Food Group

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top