Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktPrijsdal bio-varkensvlees houdt nog aan

Prijsdal bio-varkensvlees houdt nog aan

Door een groter aanbod staat de opbrengstprijs van biologisch varkensvlees fors onder druk. Waarschijnlijk houdt dit prijsdal nog een tijdje aan. Om het hoofd boven water te houden zullen de biologische varkenshouders goede technisch resultaten moeten behalen. „Een bedrijf met bovengemiddelde productieresultaten schrijft minder snel rode cijfers als de opbrengstprijs zakt dan een bedrijf dat technisch achterblijft”, stelt Jan Pijnenburg, adviseur Intensief bij DLV Advies.

De opbrengstprijs van biologisch vleesvarkens staat sinds begin dit jaar onder druk. In 2017 steeg, volgens het CBS, de Nederlandse bio-varkensvleesproductie met ruim 26 procent ten opzichte van 2016 (totaal 8,2 miljoen kilo geslacht gewicht). De consumptie daarentegen vlakt af. Hoofdoorzaak is een fors gestegen aanbod. In de afgelopen jaren zijn relatief veel gangbare varkenshouders omgeschakeld naar een biologisch bedrijfsvoering. Daarnaast hebben bestaande bio-bedrijven hun dierenaantal uitgebreid. Ook in het buitenland stijgt de productie van biologisch varkensvlees. Door dit overaanbod daalt de opbrengstprijs, terwijl de (voer)kosten juist fors zijn stijgen. De huidige marktsituatie maakt het omschakelen van een gangbare naar biologische varkenshouderij lastig. De slachterijen hanteren momenteel wachtlijsten. Desondanks komen er wel nieuwe producenten bij. Dit betreft bedrijven die zich in de omschakelperiode van 2,5 tot 3 jaar bevinden.

Fors hogere kostprijs

De kostprijs in de biologische varkenshouderij ligt 2,5 tot 3 maal hoger dan bij gangbare bedrijven. „Als de productiviteit dan ook nog fors lager ligt op een biologisch bedrijf, kost het snel geld”, weet Jan Pijnenburg van DLV Advies. „Om deze reden zijn de saldoverschillen in de biologische varkenshouderij ook veel groter dan in de gangbare sector.” Volgens Pijnenburg kan een technisch goed draaiend biologisch bedrijf zich financieel sterk onderscheiden van collega-bedrijven. „Ook het tegenovergestelde geldt. Bij technisch minder goed draaiende bedrijven kan het saldo sterk ondergemiddeld zijn.” Pijnenburg denkt dat de technische resultaten niet snel vallen te verbeteren en dat het veelal een zaak is van lange adem. „Om te beginnen is het raadzaam dat de varkenshouder beschikt over een zo actueel mogelijke liquiditeitsprognose. Die maakt zichtbaar of, en zo ja wanneer tekorten ontstaan op de lopende rekening.”

Prijsdal

Het overaanbod heeft de prijs doen inzakken. Het huidige prijsdal is volgens Pijnenburg nog niet zo erg dan dat van vijf jaar geleden. Hij verwacht niet dat de prijs van biologische varkens net zo ver zakt als tijdens de vorige crisis. Hij durft echter geen voorspelling te doen over wanneer het prijsherstel zich aandient. „We zitten pas aan het begin van het prijsdal.”

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bron: DLV-Advies

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top