Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheid‘Grenzen aan antibioticareductie’

‘Grenzen aan antibioticareductie’

De Nederlandse varkenssector loopt voorop in het reduceren van het antibioticagebruik, maar er is een grens aan antibioticareductie. Dat vindt de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie.

„Door de enorme inspanning van de sector, is het antibioticagebruik in de varkenshouderij sterk gedaald”, zegt Ingrid Jansen, de nieuwe voorzitter van de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie.

„Bedrijven die al heel zorgvuldig met hun antibiotica beleid omgaan kunnen niet steeds verder reduceren. Er is een grens aan de antibioticareductie. Deze grens wordt bepaald door de diergezondheid en het welzijn van de varkens. Varkenshouders en dierenartsen hebben een wettelijke zorgplicht.”

Behandelen indien nodig
„Zij moeten zieke varkens kunnen behandelen als de gezondheid en het welzijn van de varkens daarom vraagt. De insleep van ziekten kan in grote mate worden beperkt door het doorvoeren van preventieve maatregelen. Daarnaast moet ook een goed gehuisvest varken soms, net als bij mensen, voor een kwaal behandeld kunnen worden met antibiotica wanneer dit nodig is”, vertelt Jansen.

Enorme daling
De Autoriteit Diergeneesmiddelen, SDa, heeft vastgesteld dat in 2013 het antibioticum-gebruik bij landbouwhuisdieren in 2013 verder is afgenomen. Bij zeugen en biggen is (vanaf 2009) een daling vastgesteld van 60 procent en bij vleesvarkens een daling van 69 procent.

Het gebruik van kritische antibacteriële middelen voor de volksgezondheid is in 2013 tot vrijwel nul gereduceerd. Als een direct gevolg van het terughoudender gebruik van antibiotica is tevens de resistentie in de Nederlandse varkenshouderij flink teruggedrongen, meldt de NVV op haar website. 

Realistisch blijven
„De hele wereld kijkt vol bewondering naar de resultaten die worden behaald met de Nederlandse aanpak, ook de varkenssector is trots op het behaalde resultaat. We moeten wel realistisch blijven in onze reductie doelstellingen”, vindt Jansen.

„Door de politiek worden inmiddels getallen genoemd van 90 procent antibioticareductie. Dit kan ten koste gaan van dierengezondheid en welzijn van dieren”, zegt Jansen.

Bedrijfsgezondheids- en behandelplan
De varkenssector ziet een bedrijfsspecifiek gezondheidsplan (BGP) en behandelplan (BBP)als dé basis voor de succesvolle aanpak en de goede resultaten. Er worden momenteel nog aanvullende maatregelen genomen om het antibioticagebruik nog verder te reduceren zoals het verplicht opstellen van een verbeterplan bij een dierdagdosering in het rode gebied en het benchmarken van dierenartsen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top