Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerij‘Zeug moet extra big zelf grootbrengen’

‘Zeug moet extra big zelf grootbrengen’

Elke big extra die ter wereld komt, moet door de zeug grootgebracht worden. Dat is de overtuiging van de subfokkers Harrie en Jarno Brummelhuis. Zij geloven niet in moederloze opfok en denken niet dat dit door de maatschappij getolereerd wordt.

„Wij vinden dat elke big bij de geboorte extra door de eigen zeug of een pleegzeug moet worden grootgebracht. Wij denken dat dit het beste voor de biggen is en in de maatschappij kun je het niet verkopen dat jonge biggen zonder moeder opgroeien”, zegt Harrie Brummelhuis.

Harrie (61) en Jarno (33) Brummelhuis zijn morgenavond de gastspreker op de Pig Business Thema-avond Fokkerij in Dalfsen. Vader en zoon hebben een gesloten subfokbedrijf met 250 zeugen en 800 vleesvarkens in het Overijsselse Hoge Hexel. Ze werken met Nederlandse Landras-zeugen. In combinatie met de T-lijn beer wordt hier de Topigs 50 gelt geproduceerd.

Brummelhuis is één van de eigenaren van Topfok Fokkerijgroep Oost. Dit is een samenwerkingsverband tussen zes varkensfokkers. Samen zijn zij eigenaar van het kernfokbedrijf Dalfsen. Ze verkopen Topigs 50 vermeerderingszeugen.

Dynamische groep
Op hun bedrijf spenen ze gemiddeld 29 biggen per zeug. Het levend aantal geboren bedraagt 13,3 biggen met 0,8 doodgeboren biggen per worp. De uitval tot spenen is 8,4 procent en na spenen 1,5 procent. De vleesvarkens groeien gemiddeld 850 gram per dag met een uitval van 1,3 procent in de vleesvarkensperiode.

Ze werken met voerstations en één grote dynamische groep bij de zeugen. Al jarenlang werken ze met dit groepshuisvestingssysteem waarbij de zeugen binnen 4 dagen na dekken in de grote groep komen. Toch ligt hun afbigpercentage rond de 90 procent. Voor varkenshouders die problemen ervaren met verwerpers in de vroege dracht, hebben ze wel een advies. „Wij laten de gedekte zeugen de eerste uren nadat ze uit de dekstal komen eerst altijd in de seperatieruimte bij elkaar. Dan kunnen ze daar even hun overtollige energie kwijt en kunnen ze vervolgens rustig in de grote groep.”

Prodromi kraamhok
Vader en zoon zijn bezig met een uitbreiding naar 500 zeugen. Ze hebben deelgenomen aan de netwerkgroep van het Prodromi kraamhok en willen de kraamzeug los gaan huisvesten. Deze maand nog nemen ze hun proefstal in gebruik. De proefstal is uitgerust met drie standaard Prodromi kraamhokken en drie Prodromi kraamhokken die naar eigen inzicht zijn ontwikkeld.

Een inventief hek dat door Jarno is gemaakt, moet ervoor zorgen dat de zeug de hele periode los kan lopen. De zelf ontwikkelde variant op de Prodromihokken zijn volgens Harrie en Jarno vooral gemakkelijk en veilig om in te werken en zijn bovendien niet duurder als standaard kraamhokken.

De Pig Busines Thema-avond Fokkerij is morgenavond om 18.45 uur.

Tekst: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top