Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijFotoserie: Thema-avond zet fokkerij op scherp

Fotoserie: Thema-avond zet fokkerij op scherp

Nieuwste fokkerijtechnieken op basis van DNA-profiel, fokken met Topigs 50 zeugen en discussiëren over fokkerij aan de hand van vijf pittige stellingen. De Pig Business Thema-avond Fokkerij in Dalfsen gisteren werd met bijna 100 varkenshouders en belangstellenden goed bezocht. De avond zette de fokkerij weer op scherp met nieuwe inzichten.
Traditiegetrouw werd de aftrap om 19.00 uur verzorgd door de avondvoorzitter en redacteur van Pig Business Ruben van Boekel. De avond begon met de demonstratie van Alfred de Vries en Sander de Roos van rundveefokkerijorganisatie CRV. Zij maakte de vergeli
Alfred de Vries (r.) en Sander de Roos (l.) van CRV. Ze zijn specialisten in de rundveefokkerij en van deze mannen kunnen fokkers, subfokkers en zeugenhouders nog iets leren over de nieuwste technieken in de fokkerij. Sinds enkele jaren gebruikt CRV DNA-p
Harrie (r.) en Jarno (l.) Brummelhuis in Hoge Hexel hebben een subfokbedrijf met 250 Topigs 50 zeugen. Tijdens de avond houden zij een presentatie van hun bedrijf dat ze helemaal ombouwen met kraamhokken (Prodomi) waar de zeug vrij kan bewegen. Binnenkort
Preferent KI kreeg de stelling ‘De varkenshouder kiest de eindbeer op basis van gevoel’. Die stelling is onjuist, is de eerste reactie van de varkenshouders, want de handelaar bepaalt welke biggen hij wil en dus de eindbeer. Kor Mast die de tafel leidt, i
‘Het aantal gespeende biggen zegt niets over het rendement van een varkensbedrijf’. Die stelling mag Kasper Bekker van Topigs behandelen. „Ik ben het er een beetje mee eens”, stelt hij „ Er ligt namelijk ergens een grens aan het aantal biggen. Meer gespee
Benny Pittens van PIC NL mag de stelling ‘Ook met een vleesrijke eindbeer is 1000 gram groei mogelijk’ deponeren. Een kolfje naar zijn hand, omdat onlangs bleek dat hun nieuwe vleesrijke beer een gecorrigeerd groei had van 975 gram. Dicht tegen de 1.000 g
TGZ NL krijgt een inkoppertje met de stelling: „De Deense zeug haalt 34 vitale gespeende biggen per zeug per jaar’. Het aantal levende biggen op dag vijf is volgens Marcel Giesen in de laatste jaren toegenomen en ook het uitval zakt. Er zijn zelfs bedrijv
De tafel van Peter Hetterschijt van Hypor raakt aardig verhit in een discussie over de stelling ‘Varkenshouders behalen de belangrijkste gezondheidswinst met de aanvoer van SPF gelten’. Hetterschijt onderstreept deze stelling. Door het aanvoeren van ziekt
Het begint een ware traditie te worden: de overheerlijke en beroemde gehaktballen na afloop met een biertje erbij. Alleen daarvoor komen mensen naar de themabijeenkomsten en natuurlijk om even na te borrelen en te praten over varkens en bedrijf.
Traditiegetrouw werd de aftrap om 19.00 uur verzorgd door de avondvoorzitter en redacteur van Pig Business Ruben van Boekel. De avond begon met de demonstratie van Alfred de Vries en Sander de Roos van rundveefokkerijorganisatie CRV. Zij maakte de vergeli
Traditiegetrouw werd de aftrap om 19.00 uur verzorgd door de avondvoorzitter en redacteur van Pig Business Ruben van Boekel. De avond begon met de demonstratie van Alfred de Vries en Sander de Roos van rundveefokkerijorganisatie CRV. Zij maakte de vergelijking met de varkensfokkerij. Alfred de Vries heeft voor zijn tijd bij CRV bij de varkensfokkerijorganisaties Topigs en PIC gewerkt en heeft dus de nodige ervaring in de varkenshouderij opgedaan.
Alfred de Vries (r.) en Sander de Roos (l.) van CRV. Ze zijn specialisten in de rundveefokkerij en van deze mannen kunnen fokkers, subfokkers en zeugenhouders nog iets leren over de nieuwste technieken in de fokkerij. Sinds enkele jaren gebruikt CRV DNA-p
Alfred de Vries (r.) en Sander de Roos (l.) van CRV. Ze zijn specialisten in de rundveefokkerij en van deze mannen kunnen fokkers, subfokkers en zeugenhouders nog iets leren over de nieuwste technieken in de fokkerij. Sinds enkele jaren gebruikt CRV DNA-profielen om koeien met stieren te kruisen. Genomics noemen ze het fokkerijsysteem, Het DNA-profiel is gebaseerd dat op 50.000 punten en doormiddel van vergelijking en fokkerijkeuze kunnen de beste DNA-profielen met elkaar verbonden worden. Afgezien van een referentiegroep van fokstieren en dochterkoeien gebeurt de fokkerijselectie in het laboratorium. „Genomics is 66 procent betrouwbaar en als er veel dochterkoeien zijn kan dat zelfs oplopen tot 90 procent”, zegt Alfred de Vries tegenover de varkenshouders. De techniek is volgens hem heel goed toepasbaar in de varkenshouderij. Wat ook goed toepasbaar in de varkenshouderij kan zijn, is gesekst sperma. Dit is twee keer zo duur, maar je kunt van te voren bepalen of je gelten of beren wilt produceren. Een groot voordeel vonden de aanwezige varkenshouders. Castratie behoort tot het verleden en men kan het vleesvarkensbedrijf eenvoudiger richten op de productie van gelten of beren.
Harrie (r.) en Jarno (l.) Brummelhuis in Hoge Hexel hebben een subfokbedrijf met 250 Topigs 50 zeugen. Tijdens de avond houden zij een presentatie van hun bedrijf dat ze helemaal ombouwen met kraamhokken (Prodomi) waar de zeug vrij kan bewegen. Binnenkort
Harrie (r.) en Jarno (l.) Brummelhuis in Hoge Hexel hebben een subfokbedrijf met 250 Topigs 50 zeugen. Tijdens de avond houden zij een presentatie van hun bedrijf dat ze helemaal ombouwen met kraamhokken (Prodomi) waar de zeug vrij kan bewegen. Binnenkort gaan ze zes verschillende kraamhokken en opstellingen testen. Voor hen is het belangrijk dat de zeug zelfredzaam is en zonder poespas haar eigen biggen groot kan brengen. De Topigs 50 zeug past goed bij die visie. Harrie: „Ze zijn rustig en hebben een goed karakter. De biggen zijn bovendien gewild en hebben een uitstekende slachtkwaliteit.”
Preferent KI kreeg de stelling ‘De varkenshouder kiest de eindbeer op basis van gevoel’. Die stelling is onjuist, is de eerste reactie van de varkenshouders, want de handelaar bepaalt welke biggen hij wil en dus de eindbeer. Kor Mast die de tafel leidt, i
Preferent KI kreeg de stelling ‘De varkenshouder kiest de eindbeer op basis van gevoel’. Die stelling is onjuist, is de eerste reactie van de varkenshouders, want de handelaar bepaalt welke biggen hij wil en dus de eindbeer. Kor Mast die de tafel leidt, is echter niet zo gemakkelijk van zijn stuk te brengen. „De mester en handelaar spelen inderdaad een belangrijker rol in de keuze, maar stel dat je uit twee eindberen kunt kiezen: welke kies je dan?” Dat is dan toch het gevoel geven de tafelgasten aan. Zeker als het een populaire eindbeer is gaan veel zeugenhouders hiervoor. „Dus meer reclame betekent meer gebruik van een beer en als er lange wachttijden zijn, wil iedereen die beer. Dan is het een hype.” De eindbeer wordt dus toch op gevoel gekozen, stelt Mast. Toch vindt hij dat die keuze meer gebaseerd moet zijn op feiten. „Dat gebeurt te weinig”, aldus Mast.
‘Het aantal gespeende biggen zegt niets over het rendement van een varkensbedrijf’. Die stelling mag Kasper Bekker van Topigs behandelen. „Ik ben het er een beetje mee eens”, stelt hij „ Er ligt namelijk ergens een grens aan het aantal biggen. Meer gespee
‘Het aantal gespeende biggen zegt niets over het rendement van een varkensbedrijf’. Die stelling mag Kasper Bekker van Topigs behandelen. „Ik ben het er een beetje mee eens”, stelt hij „ Er ligt namelijk ergens een grens aan het aantal biggen. Meer gespeende biggen, meer huisvesting, meer arbeid.” „Daar ben ik het niet mee eens”, is de reactie van een van de varkenshouders. „Wij hebben 33 gespeende biggen en ze zijn even vitaal als de biggen toen we 28 gespeende biggen hadden.” Maar volgens de anderen aan de tafel gaat het vaak mis als er te weinig huisvesting is voor biggen. Uit onderzoek blijkt volgens Bekker wel dat het saldo van een zeugenbedrijf voor een derde bepaald wordt door het aantal biggen. Dus een invloed op het rendement heeft het aantal biggen zeker, maar er spelen meer zaken mee en het saldo zegt niet alles over het rendement.
Benny Pittens van PIC NL mag de stelling ‘Ook met een vleesrijke eindbeer is 1000 gram groei mogelijk’ deponeren. Een kolfje naar zijn hand, omdat onlangs bleek dat hun nieuwe vleesrijke beer een gecorrigeerd groei had van 975 gram. Dicht tegen de 1.000 g
Benny Pittens van PIC NL mag de stelling ‘Ook met een vleesrijke eindbeer is 1000 gram groei mogelijk’ deponeren. Een kolfje naar zijn hand, omdat onlangs bleek dat hun nieuwe vleesrijke beer een gecorrigeerd groei had van 975 gram. Dicht tegen de 1.000 gram aan. De stelling was dus onomstotelijk waar. Toch is ook de zeug van invloed op het behalen van een dergelijke groei.
TGZ NL krijgt een inkoppertje met de stelling: „De Deense zeug haalt 34 vitale gespeende biggen per zeug per jaar’. Het aantal levende biggen op dag vijf is volgens Marcel Giesen in de laatste jaren toegenomen en ook het uitval zakt. Er zijn zelfs bedrijv
TGZ NL krijgt een inkoppertje met de stelling: „De Deense zeug haalt 34 vitale gespeende biggen per zeug per jaar’. Het aantal levende biggen op dag vijf is volgens Marcel Giesen in de laatste jaren toegenomen en ook het uitval zakt. Er zijn zelfs bedrijven die op dit moment 20 biggen halen per worp halen. „De Deense zeug heeft als doel zoveel mogelijk vitale biggen te produceren. Maar de aanwezigen denken dat een Topigs zeug dat ook kan halen en dat Topigs hetzelfde doel nastreeft. De uiteindelijke vraag is waar de grens van het aantal vitale gespeende biggen ligt. Veertien per worp is de nieuwe mijlpaal en als dat eenmaal door meerdere zeugenhouders gehaald worden, moeten de anderen volgen anders haken ze af.
De tafel van Peter Hetterschijt van Hypor raakt aardig verhit in een discussie over de stelling ‘Varkenshouders behalen de belangrijkste gezondheidswinst met de aanvoer van SPF gelten’. Hetterschijt onderstreept deze stelling. Door het aanvoeren van ziekt
De tafel van Peter Hetterschijt van Hypor raakt aardig verhit in een discussie over de stelling ‘Varkenshouders behalen de belangrijkste gezondheidswinst met de aanvoer van SPF gelten’. Hetterschijt onderstreept deze stelling. Door het aanvoeren van ziektevrije dieren en de juiste adaptatie- en quarantaine maatregelen verhoog je de gezondheidsstatus van je bedrijf. „Met SPF gelten breng je geen nieuwe pathogenen op je bedrijf.” De meeste varkenshouders zijn het eens of gedeeltelijk eens met stelling, maar een enkeling vindt dat de gezondheidsstatus niet zomaar verbeterd door louter SPF- zeugen. De ervaring van een van de varkenshouders, die teveel besmette zeugen had, leert echter anders: „We waren huiverig om SPF-gelten te gebruiken uit zorg dat ze eerder ziek zouden worden. De entingen hebben we meteen op de klep gedaan. Dat ging goed. De keer daarop hebben we ze rustig in quarantaine gedaan. Na een paar nieuwe lichtingen ging het steeds beter en nu hebben we een stabiele zeugenstapel.”
Het begint een ware traditie te worden: de overheerlijke en beroemde gehaktballen na afloop met een biertje erbij. Alleen daarvoor komen mensen naar de themabijeenkomsten en natuurlijk om even na te borrelen en te praten over varkens en bedrijf.
Het begint een ware traditie te worden: de overheerlijke en beroemde gehaktballen na afloop met een biertje erbij. Alleen daarvoor komen mensen naar de themabijeenkomsten en natuurlijk om even na te borrelen en te praten over varkens en bedrijf.

Bekijk hier het beeldverslag van gisteren. De volgende Pig Business Thema-avond is Voeding op woensdag 8 oktober.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ruud Ploeg

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top