Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemen‘Stem vraag en aanbod beter op elkaar af’

‘Stem vraag en aanbod beter op elkaar af'

De Nederlandse varkenssector moet vraag en aanbod gedurende het jaar beter op elkaar afstemmen. Dat zei Addy van Rooi, van varkensslachterij Van Rooi Meat dinsdag 30 september tijdens de sectordag voor de vleesvarkenshouderij van voerfabrikant AgruniekRijnvallei.

Ook moeten Nederlandse vleesvarkenshouders bovengemiddeld draaien, willen ze tot de blijvers behoren. Daarover waren alle drie sprekers het eens tijdens de sectordag. De sprekers gingen in op de vraag: Hoe blijf ik vleesvarkenshouder in Nederland?

Addy van Rooi, van Rooi Meat, liet zien dat zij hun bedrijf goed op orde hebben, meldt AgruniekRijnvallei. Slachten, afsnijden, invriezen en inpakken gebeurt op één locatie zodat er geen onnodige transportkosten gemaakt worden.

Maatschappij verandert snel
„We leven in een maatschappij die snel verandert”, aldus Van Rooi. „Banken beoordelen situaties puur zakelijk. De overheid voert controle op controle uit. Supermarkten willen van alles maar het mag niet ten koste van de marge gaan.”

„Toeleveranciers berekenen hun kosten door en tot slot wil de consument weten hoe zijn vlees geproduceerd wordt en eist dat het vrij van antibiotica en salmonella is.”

Coördinatie vraag en aanbod
Een varkenshouder die zijn zeug insemineert levert bijna een jaar later de vleesvarkens af. Op het moment van insemineren weet hij nog niet wat de varkens opleveren en welke kosten hij moet maken.

Van Rooi: „Toen DAF vrachtwagens ging produceren die nog niet verkocht waren, ging het bedrijf failliet. Om toekomstperspectief te hebben is de sector gebaat bij een beter imago en een betere coördinatie van vraag en aanbod.”

4 cent te weinig
Paul Bens, directeur DLV, ging in op de actuele financiële situatie in de vleesvarkenshouderij. In zijn presentatie had hij de opbrengst van een kg vlees afgezet tegen de kostprijs van een kg vlees. Wanneer je deze twee met elkaar vergelijkt zie je dat de vleesvarkenshouder de afgelopen jaren circa 0,04 euro te weinig gebeurd heeft.

De meeste varkenshouders hebben dit opgevangen door minder af te lossen dan de bedrijfseconomische afschrijving of door genoegen te nemen met geen of een te lage arbeidsvergoeding.

Bens gaf als aandachtspunten aan zijn toehoorders mee: heb kostprijs paraat, doe het 4 cent beter dan het gemiddelde en kijk naar verwaarding wanneer rek uit kostprijs is. „Voor een bedrijf met 3.000 vleesvarkens betekent 0,04 cent meer een modaal inkomen”, aldus Bens.

Alles moet kloppen
Hoe kun je als varkenshouder bij de top 25 procent draaien? Voor een hoge voerwinst moeten alle facetten kloppen volgens Marcel Schennink, voedingsexpert bij AgruniekRijnvallei.
„Verschillen in huisvesting, genetica, gezondheidsstatus en voer zorgen ervoor dat de resultaten tussen bedrijven nogal variëren.”

Eén van de facetten die invloed heeft op het resultaat is de spier/spek-verhouding. Met het nieuwe groeimodel van AgruniekRijnvallei kan ingeschat worden wat de spier- en spekaanzet is van de verschillende genetica, onder verschillende omstandigheden met verschillende voeders.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: AgruniekRijnvallei

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top