Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingFotoserie: Volop belangstelling voor voeravond

Fotoserie: Volop belangstelling voor voeravond

Gisteren kwamen 150 bezoekers af op de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen. Op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp zagen de aanwezigen de laatste ontwikkelingen op voergebied. Varkenshouder Stephan Rientjes hield de zaal een inhoudelijke presentatie voor over varkens voeren op bedrijfsniveau.
In de voerkeuken op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp in Dalfsen was live de bereiding van brijgerechten voor zijn varkens te zien. Bezoekers konden zien, horen en ruiken wat de varkens voor een voersamenstelling kregen. Verder bestond de demonstrat
Varkenshouder Stephan Rientjes spiegelde de zaal voor hoe hij vijf jaar geleden langzaam begon met het zelf bijvoeren van CCM en hoe hij inmiddels nagenoeg al de dieren zijn eigen rantsoen voorschotelt. De varkenshouder heeft een gesloten varkensbedrijf m
Het alleen bijvoeren van gerst en tarwe, kun je volgens Rientjes al snel doen als varkenshouder. Wil je het gehele rantsoen zelf malen en mengen, dan moet je volgens hem een minimale bedrijfsomvang hebben. Zelf voert hij momenteel een kleine 8.000 ton op
Het laatste vaste onderdeel van de avond was de bedrijvencarrousel. De bedrijven G2 Energy, Denkavit, Leijten brijvoercheck, Trouw Nutrition, Forfarmers Hendrix en Rovecom gingen in gesprek met de bezoekers aan de hand van stellingen die zijn aangedragen
Forfarmers Hendrix: Nog meer levend geboren biggen gaat ten koste van de kwaliteit van de biggen – Voor de mensen die denken dat de worpgrootte invloed heeft op de kwaliteit biggen heeft Forfarmers Hendrix slecht nieuws. De voerfabrikant zegt dat de komen
Trouw Nutrition: Voor het verminderen van de speendip is een papje in het kraamhok noodzakelijk – De voerfabrikant is van mening hoe meer drogestof de biggen opnemen in het kraamhok, des te meer de speendip zal worden verminderd. „Je ziet meestal dat de b
Leijten brijvoercheck: Niet goed reinigen is bij brijvoer nog steeds de meest voorkomende fout – Joost Leijten van het gelijknamige bedrijf controleert bij varkensbedrijven alleen de voerkeuken. Bedrijven met brijvoerinstallaties, maar ook met CDI en maal
Denkavit: Gespeende biggen kun je niet luxe genoeg voeren – De producent van jonge diervoeders zegt dat een big gemiddeld 1 liter melk per dag drinkt. Hiervan bestaat grofweg 800 cc uit water en 200 gram uit bix. „Na spenen duurt het een dag of vijf voord
G2 Energy: Voor het laten slagen van de fermentatie is een goede warmtebron met zo min mogelijk energieverbruik essentieel – Het bedrijf levert zonnelichtcollectoren voor de benodigde warmte van fermentatie. „Je hebt die externe warmtebron nodig voor een
Rovecom: Meer inzicht in rantsoensamenstelling leidt tot betere resultaten - Rovecom levert het softwareprogramma Voerexpert wat varkenshouders helpt bij het maken van hun eigen rantsoen. „En wij denken dat meer inzicht in de rantsoenen varkenshouders bew
In de voerkeuken op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp in Dalfsen was live de bereiding van brijgerechten voor zijn varkens te zien. Bezoekers konden zien, horen en ruiken wat de varkens voor een voersamenstelling kregen. Verder bestond de demonstrat
In de voerkeuken op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp in Dalfsen was live de bereiding van brijgerechten voor zijn varkens te zien. Bezoekers konden zien, horen en ruiken wat de varkens voor een voersamenstelling kregen. Verder bestond de demonstratie uit een korte workshop gegeven door Rovecom die hun nieuwe softwareprogramma Voerexpert presenteerde. Het computerprogramma helpt varkenshouders bij het maken van hun eigen rantsoen en dit verder te optimaliseren. Volgens de ontwikkelaars kunnen er snel enorme kosten mee worden bespaard, gezien het aandeel van voerkosten op de kostprijs. „De kostprijs bestaat gemiddeld voor 50 tot 60 procent uit voer.”
Varkenshouder Stephan Rientjes spiegelde de zaal voor hoe hij vijf jaar geleden langzaam begon met het zelf bijvoeren van CCM en hoe hij inmiddels nagenoeg al de dieren zijn eigen rantsoen voorschotelt. De varkenshouder heeft een gesloten varkensbedrijf m
Varkenshouder Stephan Rientjes spiegelde de zaal voor hoe hij vijf jaar geleden langzaam begon met het zelf bijvoeren van CCM en hoe hij inmiddels nagenoeg al de dieren zijn eigen rantsoen voorschotelt. De varkenshouder heeft een gesloten varkensbedrijf met 850 zeugen, 7.500 vleesvarkens en eigen geltenaanfok in Raalte. Volgens Rientjes is zijn grote voordeel nu dat hij zijn voerkosten structureel heeft verlaagd en meer inzicht heeft gekregen in de kwaliteit van de grondstoffen. De varkenshouder denkt bruto 10 procent aan voerkosten te besparen. Trekt hij alle extra investeringen voor sleufsilo’s, installaties en de extra stroomkosten er af, dan denkt hij 6 à 7 procent op de voerkosten te besparen.
Het alleen bijvoeren van gerst en tarwe, kun je volgens Rientjes al snel doen als varkenshouder. Wil je het gehele rantsoen zelf malen en mengen, dan moet je volgens hem een minimale bedrijfsomvang hebben. Zelf voert hij momenteel een kleine 8.000 ton op
Het alleen bijvoeren van gerst en tarwe, kun je volgens Rientjes al snel doen als varkenshouder. Wil je het gehele rantsoen zelf malen en mengen, dan moet je volgens hem een minimale bedrijfsomvang hebben. Zelf voert hij momenteel een kleine 8.000 ton op jaarbasis. Hij schat dat de investeringen uit kunnen voor varkenshouders die minimaal 4.000 tot 5.000 ton op jaarbasis voeren. Verder is het volgens hem belangrijk dat je interesse hebt in techniek. „Varkenshouders die het liefst de hele dag tussen de varkens lopen, moeten er niet aan beginnen.”
Het laatste vaste onderdeel van de avond was de bedrijvencarrousel. De bedrijven G2 Energy, Denkavit, Leijten brijvoercheck, Trouw Nutrition, Forfarmers Hendrix en Rovecom gingen in gesprek met de bezoekers aan de hand van stellingen die zijn aangedragen
Het laatste vaste onderdeel van de avond was de bedrijvencarrousel. De bedrijven G2 Energy, Denkavit, Leijten brijvoercheck, Trouw Nutrition, Forfarmers Hendrix en Rovecom gingen in gesprek met de bezoekers aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business. Het leverde soms interessante discussies op.
Forfarmers Hendrix: Nog meer levend geboren biggen gaat ten koste van de kwaliteit van de biggen – Voor de mensen die denken dat de worpgrootte invloed heeft op de kwaliteit biggen heeft Forfarmers Hendrix slecht nieuws. De voerfabrikant zegt dat de komen
Forfarmers Hendrix: Nog meer levend geboren biggen gaat ten koste van de kwaliteit van de biggen – Voor de mensen die denken dat de worpgrootte invloed heeft op de kwaliteit biggen heeft Forfarmers Hendrix slecht nieuws. De voerfabrikant zegt dat de komende jaren het aantal geboren ongetwijfeld blijft stijgen. „De big die vandaag wordt geboren, is vier jaar geleden al genetisch bepaald.” Toch kunnen ook grote tomen van goede kwaliteit zijn, bewijzen de resultaten uit de bigvitaliteitscheck van Forfarmers Hendrix. Het onderzoek toont aan dat niet het aantal biggen maar de uniformiteit binnen een toom veel belangrijker is. „Uit ons onderzoek zien we net zoveel spreiding in lichte en zware biggen bij grote tomen dan bij kleine tomen.” Het belangrijkste is volgens de voerfabrikant dat de big na geboorte voldoende actief is en voldoende biest kan opnemen. „Dan is de basis voor een goede big gelegd.”
Trouw Nutrition: Voor het verminderen van de speendip is een papje in het kraamhok noodzakelijk – De voerfabrikant is van mening hoe meer drogestof de biggen opnemen in het kraamhok, des te meer de speendip zal worden verminderd. „Je ziet meestal dat de b
Trouw Nutrition: Voor het verminderen van de speendip is een papje in het kraamhok noodzakelijk – De voerfabrikant is van mening hoe meer drogestof de biggen opnemen in het kraamhok, des te meer de speendip zal worden verminderd. „Je ziet meestal dat de biggen die bij de zeug minder melk hebben opgenomen, minder last hebben van een speendip. Deze hebben al veel meer voer opgenomen.” Daarom hamert Trouw Nutrition er op om de voeropname te meten in het kraamhok. „Wie heeft er nu daadwerkelijk inzicht in de voeropname van de kraambiggen?" Volgens de producent van Milkiwean moet een big in de eerste week na spenen 1,2 kg voer opnemen. Dit komt neer op gemiddeld ongeveer 200 gram per dag. „Als je de speendip verminderd, is er minder darmschade en daardoor minder kans op infecties met streptococcen.”
Leijten brijvoercheck: Niet goed reinigen is bij brijvoer nog steeds de meest voorkomende fout – Joost Leijten van het gelijknamige bedrijf controleert bij varkensbedrijven alleen de voerkeuken. Bedrijven met brijvoerinstallaties, maar ook met CDI en maal
Leijten brijvoercheck: Niet goed reinigen is bij brijvoer nog steeds de meest voorkomende fout – Joost Leijten van het gelijknamige bedrijf controleert bij varkensbedrijven alleen de voerkeuken. Bedrijven met brijvoerinstallaties, maar ook met CDI en maal- en weegunits, zijn klant van Leijten die zelf ook varkenshouder is. Hij vertelt over een recent bedrijfsbezoek. „Ik was deze week nog bij een bedrijf waar de weger op nul stond, maar in het vat zat nog een dikke laag brijvoer te pruttelen. Ik zie het als een pan met erwtensoep die maar op het vuur blijft staan. Je wilt niet weten hoe vaak dit nog voorkomt. Het ijken is nog een veelgemaakte fout, maar ook slecht reinigen is van alle tijden. Het is nog steeds een veelvoorkomende fout en een belangrijk aandachtspunt.” Volgens de Brabantse varkenshouder komt hij zelden op bedrijven waar niets voor hem valt te verbeteren in de voerkeuken. „Ik schrijf meestal nog dikke verslagen.”
Denkavit: Gespeende biggen kun je niet luxe genoeg voeren – De producent van jonge diervoeders zegt dat een big gemiddeld 1 liter melk per dag drinkt. Hiervan bestaat grofweg 800 cc uit water en 200 gram uit bix. „Na spenen duurt het een dag of vijf voord
Denkavit: Gespeende biggen kun je niet luxe genoeg voeren – De producent van jonge diervoeders zegt dat een big gemiddeld 1 liter melk per dag drinkt. Hiervan bestaat grofweg 800 cc uit water en 200 gram uit bix. „Na spenen duurt het een dag of vijf voordat ze gemiddeld op een voeropname van 250 gram per dag zitten. Om te zorgen dat je deze tijdsperiode verkleint, moet je ze de eerste dagen na spenen zo veel mogelijk verwennen. Maak die overgang zo geleidelijk mogelijk en verstrek de pas gespeende biggen voldoende water, omdat ze dat vanuit het kraamhok zijn gewend om dit uit te moedermelk te halen.” De producent van jonge diervoerders waarschuwt voor het bijvoeren van papjes in de biggenbatterij. „Als je daarmee begint na spenen leer je de biggen papjes eten en geen vast voer. En als je dan een week stopt, krijg je alsnog een tweede speendip.” Denkavit concludeert dat je net gespeende big niet luxe genoeg kunt voeren. „Maar voor oudere gespeende biggen geldt deze stelling niet.”
G2 Energy: Voor het laten slagen van de fermentatie is een goede warmtebron met zo min mogelijk energieverbruik essentieel – Het bedrijf levert zonnelichtcollectoren voor de benodigde warmte van fermentatie. „Je hebt die externe warmtebron nodig voor een
G2 Energy: Voor het laten slagen van de fermentatie is een goede warmtebron met zo min mogelijk energieverbruik essentieel – Het bedrijf levert zonnelichtcollectoren voor de benodigde warmte van fermentatie. „Je hebt die externe warmtebron nodig voor een goede fermentatie.” G2 Energy merkt in het veld dat varkenshouders op een verschillende wijze voer fermenteren. „De één fermenteert op 40 graden Celsius en de ander op 60 graden Celsius. Maar je kunt grofweg zeggen dat je met dit concept 50 tot 55 procent bespaart op de stookkosten. De terugverdientijd is ongeveer 5 tot 6 jaar.” Een varkenshouder aan de tafel is zich aan het oriënteren op fermentatie en erkent de potentie, maar is nog terughoudend. „Het fermenteren van voer is nog zoveel in ontwikkeling. Het uiteindelijke voordeel komt nu net naar buiten. Ik wacht het daarom nog liever even af.”
Rovecom: Meer inzicht in rantsoensamenstelling leidt tot betere resultaten - Rovecom levert het softwareprogramma Voerexpert wat varkenshouders helpt bij het maken van hun eigen rantsoen. „En wij denken dat meer inzicht in de rantsoenen varkenshouders bew
Rovecom: Meer inzicht in rantsoensamenstelling leidt tot betere resultaten - Rovecom levert het softwareprogramma Voerexpert wat varkenshouders helpt bij het maken van hun eigen rantsoen. „En wij denken dat meer inzicht in de rantsoenen varkenshouders bewuster maakt van wat ze voeren en dit hun resultaten help te verbeteren. Voerexpert helpt bij het optimaliseren van je rantsoen.” Een varkenshouder is het met de stelling eens, maar zegt dat het niet zo gemakkelijk is als lijkt. „Fouten maken bij voeroptimalisatie is het gemakkelijkste wat er is. Je moet wel verstand van grondstoffen hebben, anders moet je er echt niet aan beginnen. Ik geef varkenshouders die beginnen met zelf rantsoen samenstellen het advies om eerst een cursus voeding te gaan verzorgen. Het is geen uitleg van een paar dagen.” Rovecom zegt dat ze geen voerdeskundige zijn en weinig over nutriënten weten. „We leveren de software en dat is alles.”

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Arjan Goorman

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top