Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijVier procent van beren zijn stinkers

Vier procent van beren zijn stinkers

Het vlees van circa 4 procent van de vleesvarkens die als beer worden geslacht vertoont berengeur. De dieren hebben onder andere hoge waarden van het seksferomoon androstenon in hun lichaam dat gaat stinken als het vlees van deze varkens wordt gebraden.

Dat blijkt uit onderzoek van Naomi Duijvesteijn. De onderzoekster van Topigs Norsvin onderzocht de erfelijkheid van berengeur in varkensvlees en selecteerde genen voor een fokprogramma voor beren zonder berengeur. De berengeur is voor 60 procent genetisch bepaald en daarom zocht Duijvesteijn in het DNA van 1.000 beren naar de genen die de productie van androstenon in het varken beïnvloeden.

Genen van hokgenoten
Naast de 60 procent die bepaald wordt door de eigen genen van het varken, wordt 12 procent van de berengeur bepaald door de genen van de hokgenoten, stelt Duijvesteijn. Het sociale gedrag van de andere varkens in het hok, dat waarschijnlijk verband houdt met genen voor dominantie en sociale hiërarchie, heeft invloed op het androstenon-gehalte bij een beer. Ook dit ‘indirecte genetische effect’ van berengeur heeft de onderzoekster aan specifieke genen van de varkens weten te koppelen.

Ze spelen nog geen rol in het fokprogramma van Topigs Norsvin, maar de promovendus verwacht er wel veel van. "Veel welzijnsproblemen in de veehouderij zijn een combinatie van directe genetische aanleg en genetische aanleg om de hokgenoten te beïnvloeden."

40 procent minder stinkers
Voor haar onderzoek koppelde Duijvesteijn 60.000 variaties in het DNA aan het androstenon-gehalte. Zo vond ze een aantal mogelijke genenpakketjes die significant de berengeur beïnvloeden en deze zijn gebruikt in het fokprogramma van Topigs Norsvin. De fokkerijorganisatie heeft inmiddels varkenssperma op de markt gebracht dat minstens 40 procent minder stinkers geeft aan de slachtlijn.

Op 21 november hoopt Naomi Duijvesteijn met haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

Tekst: Ruben van Boekel, Agriholland

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Berengeur
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top