Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesNederlander besteedt 9 euro aan voedsel

Nederlander besteedt 9 euro aan voedsel

De Nederlander besteedt dagelijks gemiddeld negen euro aan voedsel, waarvan drie euro buitenshuis. En één op de drie vrachtwagens op de Europese wegen vervoert voedsel. Dat blijkt uit de Bosatlas van voedsel die vandaag is verschenen en een veelzijdig beeld schetst van de Nederlandse voedselvoorziening.

Bijna veertig overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben meegewerkt aan dit overzichtswerk. Allerlei kaarten en infographics laten zien dat de wijze waarop ons voedsel wordt geproduceerd voortdurend verandert.

Voedsel veiliger dan ooit
Volgens de Bosatlas is ons voedsel tegenwoordig dankzij betere controles veiliger dan ooit. Daarnaast blijken verschillende productiewijzen naast elkaar te staan: van de efficiënte geïndustrialiseerde manier versus de sympathiek ogende ambachtelijke productie die aan populariteit wint.

Henk Leenaers, eindredacteur van de atlas, ontdekte dat de gemiddelde consument weinig weet van de voedselproductie en -consumptie. „Zo denken velen dat een scharrelkip nauwelijks verschilt van een biologische kip, terwijl die eerste juist meer lijkt op een legbatterijkip: hij zit gewoon binnen en krijgt acht keer minder ruimte”, zegt hij tegen de NOS.

„Het ligt allemaal heel genuanceerd, maar het zijn dingen die je niet weet. Je krijgt het ook vaak van thuis niet mee, want wij als ouders weten het meestal ook niet.”

Moeilijke keuzes maken
Volgens Leenaers is al die kennis nodig om afgewogen beslissingen te nemen. Want keuzes over duurzaamheid zijn volgens hem nooit makkelijk. „Bij energievraagstukken is het makkelijk: weg van benzine, naar windmolens. Maar wat is duurzaam voedsel precies?"

„Veel mensen denken bij duurzaam aan ambachtelijk, kleinschalig, zoals vroeger. Maar dan kom je qua hoeveelheden niet uit. Als we allemaal ambachtelijk brood gaan eten, is er niet genoeg. Industrie is de enige manier. Qua efficiency, maar ook qua milieu: met allemaal kleine boertjes kun je geen milieuafspraken maken."

„De keuze is heel persoonlijk. Wat vind jij belangrijk? Verkies je dierenwelzijn boven het voeden van de wereldbevolking? Vrije uitloop is fijn voor de kippen, maar extreem inefficiënt qua ruimte en daar moet je op letten als je veel voedsel wilt produceren. Je wilt eigenlijk alles goed doen, maar dat gaat niet lukken. Er zijn geen makkelijke antwoorden, het blijft puzzelen."

Nederland toonaangevend
In de atlas is ruime aandacht voor Nederland dat qua voedselproductie behoort tot de wereldtop. De Bosatlas van het voedsel brengt aan de hand van veelzijdige thema’s inzichtelijk hoe de voedselvoorziening van Nederland in elkaar steekt. Gebruikmakend van gegevens uit bronnen brengt de atlas in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond.

De Bosatlas van het voedsel is een uitgave van Noordhoff Uitgevers te Groningen en is voor 29,95 euro verkrijgbaar in de boekhandel.

Tekst: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top