Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDuitsland wil salmonella-arme varkens

Duitsland wil salmonella-arme varkens

Duitsland wil salmonella-arme varkens. Bedrijven die vallen in ‘categorie 3′ en dus ‘hoog risico vleesvarkens’ afleveren bij de slachterij, worden tegenwoordig gesanctioneerd met een strafkorting op de uitbetaling.

De noodzaak voor salmonellabestrijding neemt toe, ervaart Peter van der Wolf, specialist varkensgezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Veehouder en Veearts van december 2014.

De Duitse aandacht voor salmonella heeft veel impact op de Nederlandse varkenshouderij, in dit geval op de leveranciers van biggen, meldt veearts.nl. Duitse vleesvarkenshouders willen biggen die ‘schoon’ zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het geregeld de biggen zijn, die de salmonella meebrengen naar het vleesvarkensbedrijf.

‘Categorie 3′ gestraft 

Ongeveer vijf procent van de vleesvarkensbedrijven valt in ‘categorie 3′ en vormt een risico voor de voedselveiligheid. Enkele Duitse slachterijen weigeren dieren die van deze bedrijven afkomstig zijn, andere slachterijen nemen speciale maatregelen en hanteren een strafkorting van 3 cent per kilo.

Verbeteren salmonellastatus

Een besmetting kan worden onderdrukt middels zuren of vaccinatie. Het aanzuren van voer of water helpt alleen als het consequent wordt toegepast, in de juiste dosering en gedurende de hele rit tot aflevering. Verkoopverhalen van halve doseringen om kosten uit te sparen zijn weggegooid geld.

De aanpak van salmonella hoeft echter niet alleen geld te kosten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kosten van het aanzuren terugverdiend kunnen worden door een verbetering van de technische resultaten. Vaccinatie blijkt het meest effectief.

Categorie indeling 

Varkensbedrijven worden wat betreft salmonella in een categorie ingedeeld. De
categorie-indeling is een maat voor het risico dat de varkens van het bedrijf met
salmonella besmet zijn.

Categorie 1: gering risico
Categorie 2: matig risico
Categorie 3: hoog risico

Categorie 1 (en 2)- bedrijven zitten in een (redelijk) gunstige categorie. Categorie 3 bedrijven vormen een duidelijk risico. Meer informatie over de categorie indeling is te vinden op de site van het PVE.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Veearts.nl

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top