Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerij‘Niet castreren is een doodlopende weg’

‘Niet castreren is een doodlopende weg’

Het niet meer castreren van biggen begint steeds minder draagvlak bij zeugenhouders te krijgen. De voordelen van een betere voederconversie wegen niet op tegen de nadelen van slechtere vleeskwaliteit, geur en het apart mesten van beren. Volgens Cor van der Post van Compaxo wil het buitenland onze varkens niet meer.

Tijdens de Pig Business Jaarspecial in Dalfsen vorige week woensdag werd er ook gepraat over castreren en dat steeds meer zeugenhouders weer met castreren beginnen. Mark Tijssen (LTO) noemde het een slechte ontwikkeling. „Beren zijn veel efficiënter en leveren meer rendement op. We kunnen maatschappelijk gezien ook niet meer terug. De kwaliteit moet gedragen worden door de markt.”

De andere tafelgast Gé Backus (Connecting Agri & Food) voegde hier aan toe. „In Nederland moeten we in keten gaan opereren om voer en genetica in te zetten om het berengeurcomponent te verminderen. In Duitsland zijn ze hier al wel mee bezig. Het is een kwestie voor tijd, voordat ook de Duitsers om zijn.”

Veel weerstand
Maar Cor van der Post, directeur van Compaxo in Zevenaar en Tijje de Vries, kwaliteitsmanager van het vleesproductenbedrijf dat wekelijks 30.000 varkens slacht, twijfelen ernstig aan de haalbaarheid van dit ideaal. Van der Post: „We hebben dit zelf ook een kans gegeven. Mede omdat de varkenshouder er een financieel voordeel mee kon halen en vanwege het dierwelzijn. Maar we zien nu problemen met de afzetmarkt. Tachtig procent van onze producten wordt geëxporteerd en er bestaat veel weerstand bij een aantal klanten over vlees van beren.”

Dat de rest van Europa zich met Nederland mee beweegt, is naar de mening van De Vries ook niet waar: „Uit de cijfers blijkt dat wij tachtig procent van de beerbiggen niet meer castreren. In de ons omringende landen zoals België en Frankrijk is dat percentage vier tot zeven procent en er lijkt geen groei plaats te vinden. Indien er in 2018 een Europees verbod op castratie komt, ontstaat er een heel andere situatie. Wij betwijfelen echter heel sterk of dit verbod er gaat komen.”

Marktpositie verliest
Van der Post en De Vries waarschuwen dat Nederland langzamerhand de goede marktpositie verliest en dat andere opkomende landen zoals Polen deze overneemt. Van der Post: „We verpesten onze afzetmarkt. Tien jaar terug stonden we nog op plaats drie in Italië voor de kwaliteitswaardering van hammen. In 2012 stonden we op de zevende plaats. Dat kan nu onmogelijk beter zijn.”

Dat al het geurende berenvlees tot niet verhitte of koude producten wordt verwerkt, is volgens Compaxo ook niet waarschijnlijk. De Vries: „Ook die producten kunnen uiteindelijk door de consument worden verhit. Je maakt ons daarnaast ook niet wijs dat bijvoorbeeld een varkenshaas in een ander product wordt verwerkt, waardoor het vlees wordt afgewaardeerd.” Compaxo verwacht dat als het aantal beren groter wordt door een eventueel verbod op castratie de problemen voor de afzet alleen maar toenemen „We kunnen wel op deze manier doorgaan, maar het is volgens ons een doodlopende weg”, aldus Van der Post.

Lees aanstaande zaterdag het hele verhaal van Cor van der Post en zeugenhouder Willy Wolfkamp die weer begonnen is met verdoofd castreren in de regionale landbouwvakbladen Veldpost en Vee & Gewas.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Berengeur
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top