Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidPED in NL: ‘Scherp hygiëne maatregelen aan als bij varkenspest’

‘Werk zo hygiënisch als bij varkenspest'

Varkenshouders moeten weer net zo alert worden op de externe bedrijfshygiëne als ten tijde van de varkenspest. Dat adviseren varkensdierenartsen nu er een tweede geval van de besmettelijke diarreeziekte PED is vastgesteld op een vleesvarkensbedrijf in Gelderland.

Verdere verspreiding moet koste wat 't kost worden voorkomen. „De sector kan het zich nu financieel niet veroorloven om PED binnen te krijgen”, zegt varkensdierenarts Bas Kolpa van Gelre Dierenartsen.

Een agressieve variant van PED heeft in de Verenigde Staten grote schade veroorzaakt in de varkenshouderij. In Duitsland komt op enkele tientallen bedrijven een mildere variant van het virus voor.

Meer schade dan verwacht

In Nederland zijn nu twee bedrijven besmet. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het ook bij het tweede bedrijf om de 'milde' variant, maar op die aanduiding moet je, je niet verkijken, zegt de varkensdierenarts. Afgaand op de ervaringen in Duitsland is de schade is groter dan men denkt, vooral op zeugenbedrijven.

Varkensdierenarts Kees Veldman van de DAP in Horst beaamt dat. Volgens hem is de directe uitval bij vleesvarkens in Duitsland beperkt tot zo'n 10 procent, maar de vleesvarkens groeien dan ook zo'n drie weken niet. Op zeugenbedrijven varieert de sterfte onder de biggen van 60 tot 80 procent. „Het idee dat het 'mild' is, moet je loslaten.”

Externe biosecurity belangrijk

Zowel Veldman als Kolpa hameren op het belang van de externe biosecurity. De besmettelijke diarree wordt veroorzaakt door een corona-virus en zich heel makkelijk verspreiden via transport van dieren, mensen en materialen. „Insleep is alleen te voorkomen door stringente biosecurity”, zegt Kolpa.

Het corona-virus is wel gevoelig voor veel ontsmettingsmiddelen. „Als we echt goed alle puntjes op de i zetten, zouden we het buiten de deur kunnen houden”, zegt hij. „Wees vooral alert op erfbetreders en de transportsector, hou een strikte scheiding tussen de vuile en de schone weg. Werk met slofjes, handschoenen, petjes, laat geen auto's op je erf.”

Veldman wijst ook op mestafvoer: het PED-virus kan tot wel 100 dagen besmettelijk blijven in mest, en kan zich ook over beperkte afstanden via de lucht verspreiden, iets om straks rekening mee te houden bij het uitrijden van mest.

Verspreiding via veetransport

Ook dierenarts Gert van der Heiden van Slingeland Dierenartsen in Silvolde noemt veetransport dé grote verspreider. „Dat is in de VS wel gebleken. Daar bleek het virus zich vooral te verspreiden via besmette mestdeeltjes die meeliften aan de vrachtwagen.”

En hoewel vrachtwagens in Nederland bij aankomst op de slachterij ontsmet worden, wil dat nog niet zeggen dat die ontsmetting altijd afdoende is, volgens Van der Heiden. Juist slachterijen vormen een potentiële besmettingsbron.

Transporthygiëne verbeteren

„Ik zie het nog te vaak dat vrachtwagens 's morgens eerst naar het slachthuis gaan en dan 's middags biggen gaan rondrijden. Aan de transporthygiëne valt nog veel te verbeteren.”

De varkensartsen van Slingeland Dierenartsen zijn er inmiddels toe overgegaan om niet meer met de auto het bedrijf op te rijden, maar om die in de berm te laten staan. „Daar kleden we ons om en doen we handschoenen aan.”

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
PED-virus
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top