Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidVarken na besmetting halfjaar immuun voor PED

Varken na besmetting halfjaar immuun voor PED

Voor de varkensziekte PED (porcine epidemische diarree) is nog geen vaccin of behandeling beschikbaar. Als varkens besmet raken, zijn ze twee tot drie weken aan de diarree, daarna treedt doorgaans spontaan herstel op.

Varkens die de besmetting hebben doorgemaakt, hebben dan voor vijf tot zes maanden immuniteit opgebouwd. Daarna kunnen ze opnieuw besmet raken, blijkt uit informatie van DAP Horst.

Dinsdag werd bevestigd dat een tweede varkensbedrijf in Nederland besmet is met (een milde variant van) PED. Het besmette bedrijf ligt in Gelderland.

Het lijkt waarschijnlijk dat het virus in Nederland terecht is gekomen vanuit Duitsland, waar al enkele tientallen bedrijven besmet zijn. Ook het eerste bedrijf in Nederland waar de ziekte in november opdook, lag in Gelderland.

Symptomen

Op het eerste besmette bedrijf oogden de vleesvarkens in eerste instantie lusteloos. De dieren stopten met vreten en hadden een lichte verhoging. Na enkele dagen keerde de eetlust weer terug, maar de dieren bleven aan de diarree.

„Sommigen hadden waterdunne en gele diarree, net zoals bij salmonella. Bij andere dieren was de diarree steviger en donkerder”, weet varkensdierenarts Bas Kolpa van Gelre Dierenartsen op basis van informatie die de GD heeft verstrekt. „Een heel gevarieerd beeld, dus je kunt PED snel missen.”

Uitval deed zich op het eerste bedrijf niet voor, weet hij. In Duitsland, waar ook zeugenbedrijven besmet zijn, worden wel uitvalspercentages onder biggen genoemd van 60 tot 80 procent, en zo'n 10 procent onder vleesvarkens.

Coronavirus

PED wordt veroorzaakt door een voor varkens zeer besmettelijk coronavirus, dat via de lucht, mensen, ongedierte, materialen en mest de stal binnen kan komen. Het verspreidt zich binnen de stal heel snel en de diarree houdt twee tot drie weken aan.

In die periode staat de groei stil. Dat betekent al gauw 25 euro schade per vleesvarken, schat varkensdierenarts Gert van der Heiden van Slingeland Dierenartsen in Silvolde.

Mest belangrijke besmettingsbron

Vooral de mest van besmette dieren is een belangrijke besmettingsbron. Mest kan grote hoeveelheden virus bevatten en inde mest kan het virus wel tot 100 dagen besmettelijk blijven.

„Wat uit het eerste geval ook duidelijk werd, is dat je met strikte bedrijfshygiëne de verspreiding wel kunt voorkomen. Dit eerste bedrijf betrof een gesloten bedrijf, maar het deed zich alleen bij de vleesvarkens voor. Het is niet bij de zeugen terechtgekomen”, aldus Kolpa. Dierenartsen hameren dan ook op stringente interne en externe hygiënemaatregelen om insleep te voorkomen.

Bestrijding

Over de juiste bestrijding van een PED-besmetting bestaat verschil van mening, volgens Kees Veldman van DAP Horst. De één adviseert het virus via interne hygiënemaatregelen zo goed mogelijk te isoleren binnen het bedrijf.

Maar omdat PED zo besmettelijk is, is dat lastig. Anderen adviseren daarom om de besmetting daarom zo snel mogelijk over het hele bedrijf te verspreiden, zodat het tijdsraam waarin virus wordt uitgescheden, zo klein mogelijk is. Veldman zelf is voorstander van dat laatste.

„Dat is misschien wel het handigst, want daarna zijn de dieren een half jaartje immuun. Die tijd kun je dan gebruiken om je bedrijfshygiëne op alle punten op te schroeven.”

Openheid

Hoewel PED geen aangifteplichtige ziekte is, pleit de Achterhoekse varkensdierenarts Van der Heiden toch voor openheid: „Hoe vervelend het ook is. Als je denkt dat je het onder de varkens hebt, informeer zo veel mogelijk betrokkenen zodat iedereen hygiënemaatregelen kan nemen.”

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
PED-virus
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top