Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVragen en antwoorden over salmonellabesmetting varkensvlees

Vragen en antwoorden over salmonellabesmetting varkensvlees

In verband met een mogelijke Salmonalla besmetting verzoekt Aldi Nederland deze Elzasser- of pepercervelaat, met houdbaarheidsdata 26-11-2018 t/m 07-01-2019 aan haar te retourneren.
In verband met een mogelijke Salmonalla besmetting verzoekt Aldi Nederland deze Elzasser- of pepercervelaat, met houdbaarheidsdata 26-11-2018 t/m 07-01-2019 aan haar te retourneren. Beeld: Aldi Nederland
Naar aanleiding van de vondst van Salmonella Goldcoast in vlees- en vleeswarenproducten waarin varkensvlees is verwerkt, zetten wij de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Hoe is deze Salmonella Goldcoast-besmetting ontstaan?

De Salmonella Goldcoast-besmetting 2018 is ontstaan door een aanpassing in het slachtproces waardoor salmonella zich in de productieomgeving kon vestigen, en van waaruit met enige regelmaat karkassen werden besmet. Het slachthuis heeft op 24 oktober een correctie uitgevoerd op die aanpassing.

Hoe lang speelt de Salmonella Goldcoast besmetting al?

De eerste patiënt gerelateerd aan de Salmonella Goldcoast-besmetting van varkensvlees is vermoedelijk half juni ziek geworden. Het duurt altijd even voordat een verhoging in het aantal zieken wordt geconstateerd en er gezocht gaat worden naar de mogelijke bron. Het eerste signaal van het RIVM van een mogelijke verhoging kwam begin oktober.

Hoe worden de met Salmonella Goldcoast besmette levensmiddelen momenteel van de markt gehaald?

De NVWA heeft de betreffende varkensslachterij opgedragen zijn afnemers te informeren. Als blijkt dat zij producten hebben geleverd die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid, zullen betrokken Nederlandse bedrijven publiekswaarschuwingen afgeven. Het is aan de betrokken bedrijven de producten waarin varkensvlees is verwerkt zo nodig uit de handel te halen. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen. Omdat het traceringsonderzoek nog loopt, is nu nog niet geheel bekend in welke producten dit vlees is verwerkt en of deze producten nog verkrijgbaar zijn.

Waar in Nederland zijn mensen ziek geworden door Salmonella Goldcoast?

De zieken door Salmonella Goldcoast waren/zijn verspreid over het gehele land.

Hoe kan ik het risico op salmonella-infectie zo klein mogelijk houden?

Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden, is het verstandig om rauw(e) varkensvlees(producten) voor consumptie door en door te verhitten. Bij goed verhitten is het risico minimaal, omdat de salmonellabacterie dan wordt gedood. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur).

Waar vind ik informatie over gezondheidsrisico's en ziekteverschijnselen bij een salmonellabesmetting?

Alle informatie over gezondheidsrisico's, ziekteverschijnselen en wat u moet doen bij een salmonellabesmetting vindt u op de website van het RIVM: www.rivm.nl.

Welke levensmiddelen zijn mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast?

Levensmiddelen die mogelijk besmet zijn met Salmonella Goldcast zijn allerlei producten waarin rauw varkensvlees is verwerkt of die uit rauw varkensvlees bestaan. Denk hierbij aan Hollandse bacon (gezouten en gerookt), rauwe ham, gedroogde gerookte bacon, ambachtelijk bereide smeerbare worsten zoals theeworst et cetera. De mogelijk besmette producten die een risico op infectie voor de consument kunnen opleveren, zijn of worden zo snel als mogelijk van de markt gehaald. De NVWA ziet hier actief op toe.

Kan ik nu beter geen (producten met) varkensvlees meer kopen?

De meeste producten waarin (rauw) varkensvlees is verwerkt, zijn niet afkomstig van deze specifieke slachterij. Verder zijn of worden (mogelijk) besmette producten uit de handel gehaald. De kans dat varkensvlees of producten daarvan in de winkel te koop zijn en besmet zijn met Salmonella Goldcoast is daarom erg klein.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Aldi Nederland

Bron: NVWA

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top