Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingWUR: Geuremissie verlagen door andere voersamenstelling

WUR: Geuremissie verlagen door andere voersamenstelling

Een aanpassing van de voersamenstelling bij vleesvarkens is volgens Wageningen Livestock Research een perspectiefvolle mogelijkheid om de geuremissie uit stallen terug te dringen. Daarbij denken ze concreet aan het verlagen van het ruweiwitgehalte, het afstemmen van het ruweiwitgehalte en het gehalte aan fermenteerbare koolhydraten en het minimaliseren van het gebruik van zwavelrijke grondstoffen.

Deze week presenteerde Wageningen Livestock Research rapport het rapport ’Stalmaatregelen voor het reduceren van geuremissie uit de intensieve veehouderij’. Het document geeft een overzicht van bestaande en perspectiefvolle maatregelen waarmee de geuremissie uit varkens- en pluimveestallen kan worden verminderd. Maatregelen zijn o.a. beoordeeld op toepasbaarheid, effectiviteit, controleerbaarheid, kostenniveau en eventuele neveneffecten.

Bestaande maatregelen

Momenteel kunnen geuremissies uit varkensstallen worden gereduceerd door het nemen van bronmaatregelen zoals: de toepassing van roosters met een goede doorlaat, het zorgen voor een verkleind emitterend oppervlak richting kelder, het koelen van de toplaag mengmest in de kelder, het aanbrengen van mestbanden onder de roostervloer, het aanbrengen van drijvende ballen (Balansballensysteem) in de mest in kelder, mestopvang in water of de mest in de kelder aanzuren. Met uitzondering van de drijvende ballen, zorgen deze maatregelen voor een geuremissiefactor die 22 procent lager is dan die van conventionele vleesvarkensstallen. Een andere optie is het nemen van ‘end-of-pipe maatregelen’ te weten: chemische luchtwassers (reducties van 30 procent), biologische luchtwassers (reducties van 45 procent) of gecombineerde luchtwassers met reducties van tussen de 30 en 45 procent. Geurhinder kan ook worden gereduceerd door ‘out-of-pipe maatregelen’ zoals het ombuigen van de ventilatiestroom (van horizontaal naar verticaal), het vergroten van de uitstroomsnelheid en/of het verhogen en/of verplaatsen van het emissiepunt. Dit betreft stalaanpassingen waarmee in de verspreidingsmodellering met V-STACKS vergunningen in de praktijk kan worden gevarieerd om tot een zo klein mogelijke geurbelasting voor de omgeving te komen.

Voersamenstelling aanpassen

De onderzoekers betitelen enkele nieuwe bronmaatregelen, gericht op het aanpassen van de voersamenstelling bij vleesvarkens, als perspectiefvol. Daarbij denken ze concreet aan het verlagen van het ruweiwitgehalte, het afstemmen van het ruweiwitgehalte en het gehalte aan fermenteerbare koolhydraten en het minimaliseren van het gebruik van zwavelrijke grondstoffen. Nadere afstemming met de veevoedingsindustrie is nodig om te bepalen in welke mate deze mogelijkheden daadwerkelijk kunnen worden benut bij de voersamenstelling. De onderzoekers wijzen daarbij op de (reeds lage) ruweiwitgehaltes in hedendaagse voeders, de actuele grondstoffenprijzen en andere nutritionele eisen die aan voeders worden gesteld. Vervolgens kunnen ook de (meer)kosten voor deze aangepaste voeders worden ingeschat.

Varkenstoilet

De onderzoekers beoordelen ook nieuwe maatregelen met betrekking tot emissiearme stalontwerpen als perspectiefvol, zoals het varkenstoilet. De onderzoekers denken dat de (geur)emissies uit vleesvarkensstallen, met een zogenaamd varkenstoilet, kunnen worden gereduceerd door gebruik te maken van het zindelijke gedrag van varkens. Voor concrete reductiepercentages voor ammoniak en geur is emissieonderzoek op vleesvarkensbedrijven noodzakelijk.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Agrio archief

Bron: Livestock Research Wageningen UR

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top