Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesHerkemij na een jaar alweer weg bij Vion

Herkemij na een jaar alweer weg bij Vion

De vorig jaar aangestelde CEO van Vion, die de taak meekreeg om de slachterij weer uit het slop te trekken, houdt het na een jaar voor gezien. "Ik heb het al eerder gezegd; ik ben geen vleesman", stelt hij in een persbericht.

Volgens het persbericht hebben Herkemij en de Raad van Commissarissen van Vion in onderling overleg vastgesteld dat het tijd is voor een ander leiderschap in de onderneming.

In het jaar dat Herkemij aan het roer van Vion stond, heeft hij het bedrijf grondig veranderd. Verschillende onderdelen zijn van de hand gedaan en het bedrijf is gestroomlijnd, zodat het nu financieel stabieler is, stelt het persbericht.

Daarnaast heeft Herkemij een aantal strategische opties uitgewerkt en Vion daarmee een nieuwe richting gegeven. Maar volgens de Raad van Commissarissen is het nu tijd voor een andere leiderschapsstijl om Vion Food verder de ingeslagen weg op te laten gaan.

Opener

Onder Herkemij is Vion opener geworden. Als eerste bedrijf in Nederland publiceert Vion Food keuringsrappporten integraal op zijn website en maakt zo ook de incidenten bekend die in het bedrijfsproces zijn opgenomen.

In een interview met Z24, afgelopen november, zei Herkemij daarover: "Transparantie is noodzakelijk [...] De consument moet kunnen vertrouwen op de veiligheid van vlees. Daarom willen we laten zien dat we niets, maar dan ook niets te verbergen hebben." en "Ik weet zeker dat consumenten het je vergeven als iets een keer niet helemaal goed gaat, zolang je maar eerlijk bent."

Geen vleesman

Maar hij had al laten weten geen vleesman te zijn. In NRC Q vertelde hij dat hij moest slikken toen hij voor het eerst een slachterij bezocht. "Je begint bij het 'koude gedeelte'; de koelcellen. Toen ik die karkassen zag hangen, dacht ik al: jongen toch. Toen moest ik nog naar het 'warme gedeelte'. Daar komen de dieren op vier poten binnen en worden ze doodgemaakt. [...] Dat vond ik vrij heftig."

Te heftig, blijkbaar. In het persbericht zegt Herkemij: "Ik ga weer doen waar mijn persoonlijke ambitie ligt: zaken doen met merken in een internationale werkomgeving."

Opvolger gezocht

Vion Food en Herkemij gebruiken de komende tijd om de overgang naar een opvolger zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Raad van Commissarissen heeft Commissaris Tom Heidman bereid gevonden om als interim-CEO te fungeren. Hij treedt tijdelijk terug uit de RvC tot een nieuwe CEO is aangesteld.

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Vion
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top