Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
HIPRA logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over HIPRA
  • Contact
HIPRADiergezondheidBiosecurity verbeteren, maar Hoe dan? – Deel 3 van 3 INTERNE BIOSECURITY

Biosecurity verbeteren, maar Hoe dan? – Deel 3 van 3 INTERNE BIOSECURITY

Bioscurity Poster Hipra
Bioscurity Poster Hipra Beeld: Hipra

Biosecurity speelt een fundamentele rol in de varkenssector. Zeer veel verschillende factoren spelen een rol in de insleep en verspreiding van ziekten op het varkensbedrijf. Een beoordeling van de biosecurity-maatregelen op uw bedrijf stelt u in staat de kritieke punten te leren kennen die de biosecurity in uw stallen kunnen vergroten.

In dit tweede deel over het verbeteren van biosecurity op het varkensbedrijf kijken we naar de externe biosecurity. Een aantal onderwerpen worden besproken die kunnen helpen om de externe biosecurity te verbeteren. Deze zijn ook na te lezen in het begeleidende boekje bij de poster.U kunt het boekje of de poster hier opvragen.

DIEREN

All in-all out Vorm van beheer dat bestaat uit het vullen en later legen van een stal, gebouw of bedrijf met één enkele partij dieren op één dag. Hiermee wordt het mengen van individuen van verschillende leeftijden voorkomen, evenals de verspreiding en het voortbestaan van ziektekiemen. Tegelijkertijd vergemakkelijkt dit soort beheer de toepassing van protocollen voor het reinigen en ontsmetten van de gebouwen.

Ziekenboeg

Vergemakkelijkt de controle, het beheer en het herstel van die dieren die lijden aan een aandoening die veterinaire behandeling vereist. Door deze dieren geïsoleerd te houden kunnen we de kans op verspreiding van ziekteverwekkers naar de rest van de dieren op het bedrijf verminderen. Dieren in de ziekenboeg worden afgevoerd naar de slacht.

Logboek van verplaatsingen van dieren

Registratie van herkomst en bestemming van alle dieren op het bedrijf.

Doorstroom in één richting

De dieren moeten altijd elk van de productiefasen in een logische volgorde doorlopen; kraamstal-gespeendebiggen-afmeststal. Dat wil zeggen dat geen enkel dier langer in een van deze fasen verblijft dan de rest van zijn stalgenoten.

Huisdieren

De aanwezigheid van huisdieren in de gebouwen met dieren moet worden verboden, gezien hun capaciteit om als vector van verschillende ziekteverwekkers te fungeren.

GEBOUWEN

Voetbaden in stallen

Om de overdracht van ziekteverwekkers tussen stallen te voorkomen, wordt aanbevolen voetbaden met een ontsmettingsmiddel bij de ingang van elke stal te plaatsen.

Reiniging, ontsmetting en drogen van de stallen

De gebouwen moeten worden gereinigd met warm water en zeep, ontsmet met specifieke producten en droog zijn voor de komst van nieuwe dieren.

Vogelgaas

Alle vensters van het bedrijf moeten worden beschermd met vogelgaas opdat er geen dieren die ziekteverwekkers bij zich dragen binnen kunnen komen. Het onderhoud van dergelijk vogelgaas dient routine te zijn.

Reiniging en onderhoud van voer- en drinkbakken en silo's

Reiniging, ontsmetting en onderhoud van hulpmiddelen voor eten en drinken moet een gangbare dagelijkse praktijk zijn op het bedrijf.

Rattenbestrijding

Muizen en ratten kunnen vectoren zijn van een veelheid aan pathogenen, daarom is hun bestrijding van fundamenteel belang.

Ongediertebestrijding

De bestrijding van insecten is een andere noodzakelijke biosecuritymaatregel op het bedrijf. Hiervoor kunt u rekenen op bedrijven die gespecialiseerd zijn in ongediertebestrijding.

Waterbehandeling

De behandeling van het water garandeert dat het de kwaliteit heeft waar de dieren behoefte aan hebben en vermindert de overdracht van ziekteverwekkers via deze weg.

Luchtzuivering

Het fi lteren van de lucht minimaliseert het risico van de insleep van ziekteverwekkers via de lucht.

MATERIALEN

Per fase

Door te beschikken over gescheiden materialen voor elk van de fasen wordt het risico op overdracht van ziekteverwekkers verminderd.

Sanitaire artikelen - naalden

Reiniging, ontsmetting en vervanging van sanitaire materialen moet vastgelegd worden in een protocol dat aangeeft wanneer en door wie deze taken uitgevoerd moeten worden.

Logboek

Het is noodzakelijk een logboek bij te houden waaruit blijkt dat deze activiteiten (reiniging en ontsmetting) zijn uitgevoerd. Het is handig te registreren:

• Verantwoordelijke voor het reinigen

• Dag en tijd

• Stal

• Gebruikte producten

• Bevindingen

Correct gebruik van reinigings- en ontsmettingsmiddelen

Om een correcte reiniging en ontsmetting te garanderen is het allereerst nodig de organische stof met water onder druk te verwijderen, vervolgens zeep aan te brengen en pas nadat deze verwijderd is, over te gaan tot de toepassing van ontsmettingsmiddel. Het is noodzakelijk de instructies voor gebruik en rotatie van de producten te respecteren die door de fabrikant aanbevolen worden om de werkzaamheid te garanderen.

PERSONEEL

Exclusief van het bedrijf

Het personeel dat in contact staat met de dieren dient exclusief op het bedrijf te werken om de insleep van ziekteverwekkers vanuit andere bedrijven te verminderen.

Exclusief voor elke fase van het werk

Als u kunt beschikken over personeel dat zich exclusief wijdt aan elk van de productiefasen wordt het risico op overdracht van ziekteverwekkers tussen fasen aanzienlijk verminderd. Anders moet per fase de handen gewassen worden en kleding en laarzen gewisseld.

Reiniging van kleding en laarzen

Het reinigen van kleding en laarzen moet op het eigen bedrijf plaats vinden, met een bepaalde frequentie en met werkzame producten.

Permanente educatie

Het houden van studiedagen is een activiteit die bevorderlijk is voor de inzet van het personeel en het verbetert hun prestaties op het werk.

Aanpakken van biosecurity moet gezien worden als een investering, niet als een last.

Het eerste deel over Biosecurity verbeteren kunt u hier nalezen.

Het tweede deel over Biosecurity verbeteren kunt u hier nalezen.

Tekst: Herman Prüst

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Over HIPRA
Aandacht voor diergezondheid & welzijn

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf wat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten voor diergezondheid. Met name op het gebied van vaccinproductie behoort HIPRA, door haar jarenlange kennis en ervaring, bij de wereldtop van farmaceutische bedrijven voor de veterinaire sector.

Bij HIPRA vertrouwen we op ervaring, technologie en de roeping om producten en diensten aan te bieden van de hoogste kwaliteit, waarmee we de gezondheid van dieren op bedrijven kunnen verbeteren. Deze producten hebben allemaal gemeen dat ze passende oplossingen bieden en een toegevoegde waarde zijn voor veterinaire professionals.
Lees verder
Video's
  • Naaldloos vaccineren
  • PRRS onder controle
  • Immunisatie PPRS
  • Monitoring PRRS
  • Biosecurity
  • Introductie gelten
Contactpersonen HIPRA
  • Josine Beek

    Josine Beek

    Technical Services Manager

    06 8299 1395

    josine.beek@hipra.com

  • Eric van Esch

    Eric van Esch

    Technical Services Manager

    06 1431 0007

    eric.vanesch@hipra.com

  • Loes Kateman

    Loes Kateman

    Technical Services Manager

    06 1356 2197

    loes.kateman@hipra.com

  • Pim Peters

    Pim Peters

    Species Technician

    06 8215 8554

    pim.peters@hipra.com

  • Frank Bekkers

    Frank Bekkers

    National Sales Manager

    06 5152 0043

    frank.bekkers@hipra.com

  • Luuk Ferwerda

    Luuk Ferwerda

    Accountmanager

    06 5894 9126

    luuk.ferwerda@hipra.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top