Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijGeneticaKeten Duurzame Varkenshouderij zoekt naar smaakvolste varkensvlees

Keten Duurzame Varkenshouderij zoekt naar smaakvolste varkensvlees

De RFID-technologie maakt dit soort praktijkonderzoeken van KDV mogelijk
De RFID-technologie maakt dit soort praktijkonderzoeken van KDV mogelijk
Voor de zomer meldde KDV het al: samen met PIC zijn ze bij acht varkenshouderijen begonnen met een geneticaproject. Hierbij wordt de invloed van genetica op de kwaliteit en de bijbehorende smaak en malsheid van het het duurzame varkensvlees bepaald.

KDV kan dit onderzoek uitvoeren, omdat de organisatie in 2017 bewezen heeft varkens in de keten middels RFID-chips van geboorte tot aan de slachtlijn te kunnen volgen. Dat schrijft Dico van Hierden op de website van KDV.

De varkens

Aan het geneticaproject doen drie varkensrassen mee: PIC 408G, PIC 337 en PIC 280. De eerste biggen van elk ras kwamen eind oktober ter wereld. Inmiddels zijn er rond de 1.200 biggen per ras geboren. De West-Europese markt is over het algemeen dol op de Piétrain-eindbeer (PIC 408G). Het onderzoek zal uitwijzen of dit ras inderdaad het smaakvolste varkensvlees oplevert. Of wordt het toch de PIC 280 of 337?!

De varkenshouders

Elk varkensras heeft zijn eigen kenmerken, onder andere in gedrag en uiterlijk. Het geneticaproject geeft varkenshouders de kans verschillende rassen met elkaar te vergelijken en te bepalen welk ras hij zelf het liefst in de stal heeft. Voorbeelden van vragen die de varkenshouder daarbij kunnen helpen en tijdens het geneticaproject beantwoord worden, zijn: Welk ras groeit het snelst? Is er verschil in gedrag tussen de rassen? Wat zijn de uiterlijke verschillen? Welk ras heeft de persoonlijke voorkeur van de varkenshouder?

Het onderzoek

Om de verschillen tussen de drie rassen meetbaar te maken, is een aantal keuzes gemaakt:

  • De drie rassen krijgen allemaal hetzelfde voer.
  • Om de drie rassen visueel direct te kunnen identificeren krijgen ze allemaal een andere kleur oormerk.
  • De drie rassen worden in dezelfde omstandigheden gehouden (zoals de varkenshouder al zijn varkens houdt).
  • De drie rassen worden in aparte hokken gehouden, zowel bij de biggen als de vleesvarkens. Zo wordt eventuele dominantie - en daaruit voortvloeiende verschillen in gedrag aan de voerbak - voorkomen.

Resultaat

De eerste varkens die deelnemen aan het geneticaproject verwacht KDV eind april 2019 bij Westfort. Het duurt daarna nog twee maanden totdat alle varkens geleverd zijn. In deze periode bekijken ze alle slachtresultaten en testen ze uitgebreid op vleeskwaliteit. Deze resultaten worden gekoppeld aan de informatie die al vanaf de inseminatie op de individuele RFID-chips is opgeslagen. Tel daar de uitslag van een aantal smaakpanels bij op en in 2019 krijgen we eindelijk het antwoord op de vraag: Welk varkensras levert het lekkerste varkensvlees?

Foto van Broer de Boer
Tekst: Broer de Boer

Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.

Bron: KDV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top