Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijUnieke balkenbrij-snack moet Salland veroveren

Concurrentie voor bitterbal in Overijssel door nieuwe toepassing balkenbrij

Unieke balkenbrij-snack moet Salland veroveren

Een heel nieuwe snack moet Salland de komende maanden gaan veroveren; een ‘Blökkie’ of een ‘Balkie’ gemaakt van traditionele balkenbrij met daaromheen een krokant korstje. Rechtstreeks uit de frituur als aanvulling of zelfs als vervanging van de bekende bitterbal en kroket, zo glundert de bedenker van dit ‘Sallands Balkje’, Gerard Oortwijn uit Heino, 76 lentes jong en met een lange ervaring in de horeca.

„Komende maanden gaan we langs de Sallandse restaurants, cafetaria’s en landwinkels met een proefpakket en informatie”, vertelt hij. Oortwijn liep al jaren rond met dit idee. „Met een jeugdvriend, een slager die in de VUT zit, maken we zelf balkenbrij voor thuisgebruik. Zes jaar geleden dacht ik al, waarom maken we daar geen lekkere snack van? Maar ja, ik was toen zeventig jaar, dan begin je niet zo snel aan zo’n avontuur.” Daar kwam anderhalf jaar geleden verandering in. Hij presenteerde zijn Sallandse snack tijdens een streekevenement en werd meteen tweede met zijn product.

Testen uitvoeren

Na een jaar met veel tests bij onder meer slager Mekers in Heino, ondersteund door een heuse coach, lag er een mooi product in de vorm van blokjes en balkjes. Het product is vergelijkbaar met bitterballen en kroketten maar dan vierkant. Ze bestaan voor 75 procent uit balkenbrij om het goed te kunnen verwerken. Balkenbrij is een oud gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop en organen), boekweitmeel (soms tarwebloem) en speciale kruiden (vooral rommelkruid) die een zoete smaak afgeven. Soms worden krenten of rozijnen toegevoegd, zoals in de Achterhoek.

Productie van start

Dit najaar mochten ze het Sallandse Balkje serveren op de slotbijeenkomst van de cursus ‘Leer mij Salland Kennen’. Zo’n 97 procent van de proevers vond het een smakelijke snack. Inmiddels is de productie van de ‘Blökkies’ en ‘Balkies’ serieus van start gegaan bij kok Erwin Beumer in de keuken van Meat Salland in bedrijvencentrum Boei 10 in Raalte. Heel bewust zetten ze het product als een echt Sallands streekproduct in de markt, al is balkenbrij natuurlijk ook elders bekend.

Niet voor het geld

Voor het geld doen ze het in ieder geval niet. Daar heeft bedenker Oortwijn de leeftijd niet echt meer voor. „Maar stel dat het een enorm succes wordt en ze dit bijvoorbeeld in Amsterdam ontdekken, dan is het misschien wel leuk om in de toekomst een nieuw bedrijfje na te laten aan mijn kinderen of kleinkinderen. Ik merk in ieder geval dat ik steeds enthousiaster geworden ben. In het begin vroeg ik me af of ik dit allemaal op mijn leeftijd nog wil? Nu zie ik het product, hoor de positieve reacties en dat voelt erg goed.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Lauk Bouhuijzen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top