Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDierenwelzijnNaleving dierenwelzijn in slachthuizen hoog

Naleving dierenwelzijn in slachthuizen hoog

Hoewel de 23 grote roodvleesslachthuizen in Nederland de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid over het algemeen goed naleven, denkt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er op de gebieden maatregelen tegen verspreiding van dierzieken en dierenwelzijn nog wel ruimte voor verbetering is. Dat blijkt uit de naleefmonitor roodvleesslachthuizen over de eerste zes maanden van 2018, waarin per slachthuis is te zien hoe individuele slachterijen de regels naleven.

Bij rood vlees gaat het om vlees van varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden. Er zijn momenteel 23 grote slachthuizen, die goed zijn voor 90 procent van de slacht in Nederland. In deze slachthuizen wordt continu toezicht gehouden door dierenartsen van de NVWA. De resultaten van deze steekproeven worden gepubliceerd in de naleefmonitor.

De cijfers zouden hoger, en tegen de 100 procent zijn uitgevallen, als er niet enkele slachterijen een tiental procenten minder dan 100 procent scoorde. De grote slachterijen als VION, Westfort, Van Rooi scoorden nagenoeg 100 procent op alle criteria; ook op dierenwelzijn.

Voedselveiligheid

De NVWA ziet dat bedrijven de eerste helft van 2018 blijkbaar meer aandacht zijn gaan besteden aan het voorkomen van verontreiniging. Zowel tijdens het slachtproces als tijdens inspecties van karkassen ziet de NVWA een duidelijke verbetering. Als een karkas verontreinigd is, moet het bedrijf direct maatregelen nemen om te voorkomen dat dit vlees bij de consument terechtkomt. Ook moet het slachthuis de processen aanpassen om verontreiniging te voorkomen. De belangrijkste indicator voor hygiënisch slachten is de mate van zichtbare verontreiniging op het eindproduct. Naleving op dit punt was tot 2017 flink gestegen tot 94 procent. In 2018 is de naleving daarmee weer terug op het eerdere niveau.

Dierenwelzijn

Uit de naleefmonitor blijkt dat de regels voor dierenwelzijn goed worden nageleefd. Toch denkt de NVWA dat er verbeteringen mogelijk zijn bij het fixeren, bedwelmen en verbloeden van de dieren. Ook komt het nog wel eens voor dat veewagens overbelast zijn of dat dieren die te ziek of te gewond zijn om te vervoeren, toch worden aangevoerd op het slachthuis. Voor dierenwelzijn bedraagt het gemiddelde naleefpercentage 97 procent.

Reiniging en ontsmetting veewagens

Om verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen is het belangrijk dat veewagens grondig worden gereinigd en ontsmet (R&O) voordat zij het slachthuis verlaten om weer dieren op te halen. De NVWA ziet dat de naleving op dit punt bij een aantal bedrijven aanzienlijk is gedaald. Het is belangrijk dat bedrijven deze regels weer beter gaan naleven.

Nalevingmonitor en slachterijen

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Vion

Bron: NVWA

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top