Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktFotoserie: 'Varkenshouders moeten cyclisch gaan denken'

Fotoserie: 'Varkenshouders moeten cyclisch gaan denken'

De eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland is geweldig succesvol en sfeervol verlopen. Meer dan 130 varkenshouders en belangstellenden uit de varkenssector kwamen afgelopen donderdag naar Ons Boerenerf in Nederweert-Eind voor de thema-avond Markt en Vlees met onderwerpen over nieuwe marktstrategieën voor varkenshouders, vaccineren tegen berengeur en hoe de varkenshouder dichter bij de consument kan komen te staan.
De eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland is goed bezocht.
Pig Business redacteur Ruben van Boekel verwelkomt 130 varkenshouders en belangstellenden op de eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland.
Oud-slager en vleesspecialist Ad van Kasteren heeft veel passie voor het varkensvlees en geeft een demonstratie en workshop over het slachten van varkensvlees. Voor op de tafel ligt een prachtig varkenskarkas dat hij uiterst vakkundig met zijn mes in vers
Als er een varkenshouder is die met beide benen in zowel de varkenshouderij en handel staat dan is het Jan Schuttert. In een inspirerende lezing vertelt hij over zijn ervaringen in de handel van varkens en biggen. „Er wordt in de sector te weinig nagedach
Tijdens de Pig Business thema-avonden is de bedrijvencarrousel een traditie. De participerende bedrijven krijgen een stelling die zij in groepsverband bespreken. Ad Bakx, Sjef Verschuuren en Jelle Bousard van Zoetis mochten de stelling bespreken: ‘Vaccina
‘We zijn beter af met een veel kleinere varkensstapel in Nederland’ luidt de stelling die varkenshouder Johnny Hogenkamp van Farm Focus verdedigt. Hij onderstreept de stelling. Hij verwacht dat door een krimp van de varkensstapel de prijzen voor de Nederl
Peter de Haan en Kathelijne Hilckmann van slachterij Hilckmann behandelen de stelling ‘In Nederland is geurdetectie 100 procent waterdicht’. „Die stelling kan van tafel”, zegt Peter de Haan resoluut en voegt daar meteen de vraag aan toe: Zijn we op de goe
Waelko Waalkens van vleesverwerker MeatFriends bespreekt de stelling ‘Alleen met een concept kan een varkenshouder een meerprijs beuren’. Hij denkt dat concepten voor een aantal varkenshouders en afhankelijk van het bedrijf inderdaad een echte meerprijs k
De eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland is goed bezocht.
De eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland is goed bezocht.
Pig Business redacteur Ruben van Boekel verwelkomt 130 varkenshouders en belangstellenden op de eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland.
Pig Business redacteur Ruben van Boekel verwelkomt 130 varkenshouders en belangstellenden op de eerste Pig Business thema-avond in Zuid-Nederland.
Oud-slager en vleesspecialist Ad van Kasteren heeft veel passie voor het varkensvlees en geeft een demonstratie en workshop over het slachten van varkensvlees. Voor op de tafel ligt een prachtig varkenskarkas dat hij uiterst vakkundig met zijn mes in vers
Oud-slager en vleesspecialist Ad van Kasteren heeft veel passie voor het varkensvlees en geeft een demonstratie en workshop over het slachten van varkensvlees. Voor op de tafel ligt een prachtig varkenskarkas dat hij uiterst vakkundig met zijn mes in verschillende onderdelen snijdt. Voor hem is het varkensvlees een kwaliteitsproduct dat op een hoogwaardige uitstraling gepromoot mag worden. In het buitenland laat men met trots de vele prachtige producten zien. Dat zou in Nederland ook moeten gebeuren. „We hebben echter teveel het contact met de consument verloren”, zegt hij. Van Kasteren pleit voor meer concepten en zelfs directe verkoop aan consumenten.
Als er een varkenshouder is die met beide benen in zowel de varkenshouderij en handel staat dan is het Jan Schuttert. In een inspirerende lezing vertelt hij over zijn ervaringen in de handel van varkens en biggen. „Er wordt in de sector te weinig nagedach
Als er een varkenshouder is die met beide benen in zowel de varkenshouderij en handel staat dan is het Jan Schuttert. In een inspirerende lezing vertelt hij over zijn ervaringen in de handel van varkens en biggen. „Er wordt in de sector te weinig nagedacht over de varkensproductie; wat en wanneer de markt om varkensvlees vraagt. We moeten leren ‘out of the box’ te denken.” In zijn lezing pleit hij voor betere afstemming van biggenproductie in de jaarlijkse varkenscyclus en voor een nationale biggenprijs. „Vermeerderaars moeten meer biggen afleveren in het voorjaar en minder in het najaar, omdat de vraag naar biggen en dus de prijs in het najaar afnemen. De varkenshouder moet dus cyclisch denken. Een nationale biggenprijs kan helpen om dit te reguleren en fluctuaties in de biggenprijs te verminderen. Een nationale biggenprijs zorgt daarnaast ook voor duidelijkheid in het buitenland.” Schuttert is ook een voorstander van het maken van afspraken met slachterijen om bijvoorbeeld vijf maanden van te voren contracten op te stellen over prijs en levering van varkens. „Dan maken we de slachterijen medeverantwoordelijk voor de risico’s en voordelen van prijsdalingen en stijgingen.”
Tijdens de Pig Business thema-avonden is de bedrijvencarrousel een traditie. De participerende bedrijven krijgen een stelling die zij in groepsverband bespreken. Ad Bakx, Sjef Verschuuren en Jelle Bousard van Zoetis mochten de stelling bespreken: ‘Vaccina
Tijdens de Pig Business thema-avonden is de bedrijvencarrousel een traditie. De participerende bedrijven krijgen een stelling die zij in groepsverband bespreken. Ad Bakx, Sjef Verschuuren en Jelle Bousard van Zoetis mochten de stelling bespreken: ‘Vaccinatie tegen berengeur is volledig geaccepteerd door Nederlandse slachterijen’. De stelling is maar gedeeltelijk waar. Slachterijen kunnen het wel accepteren, maar de retail nog niet. Introductie van vaccinatie moet daarom samen gaan met goed overleg tussen sector, retail en maatschappij. Vaccinatie staat in Nederland in de kinderschoenen in vergelijking met het buitenland. „In België is de afzet van gevaccineerd vlees geregeld”, vertelt Ad Bakx. „Het levert boeren een meerwaarde op en het is diervriendelijk. Wereldwijd worden er meer beerbiggen gevaccineerd dan dat ze niet worden gecastreerd. Het gaat om grote aantallen. Hammen van beren verliezen na een jaar tien procent van het gewicht, maar bij hammen van gevaccineerde biggen gebeurt dit niet.” De aanwezige varkenshouders zijn echter bang dat als je vaccineert je twee keer verlies lijdt. De voordelen in de groei van de borg verdwijnt in het begin en in de eindsprint heb je ook de voordelen van een goede groei van beren niet. Bakx: „Het vaccinatietijdstip is belangrijk. Met vaccineren kun je bepalen wat voor een type varken je wilt. Meer borg of beer. Je kunt dus flexibel mesten.”
‘We zijn beter af met een veel kleinere varkensstapel in Nederland’ luidt de stelling die varkenshouder Johnny Hogenkamp van Farm Focus verdedigt. Hij onderstreept de stelling. Hij verwacht dat door een krimp van de varkensstapel de prijzen voor de Nederl
‘We zijn beter af met een veel kleinere varkensstapel in Nederland’ luidt de stelling die varkenshouder Johnny Hogenkamp van Farm Focus verdedigt. Hij onderstreept de stelling. Hij verwacht dat door een krimp van de varkensstapel de prijzen voor de Nederlandse afzetmarkt beter zullen zijn. Maar de aanwezige varkenshouders maken zich vooral zorgen over de export van het zogenaamde Holland Varken. Andere landen zullen de productie overnemen. Hogenkamp: „Het blijkt dat alle landen met een lage eigen voorzieningsgraad topprijzen voor hun varkens krijgen en exporterende landen lagere prijzen.”
Peter de Haan en Kathelijne Hilckmann van slachterij Hilckmann behandelen de stelling ‘In Nederland is geurdetectie 100 procent waterdicht’. „Die stelling kan van tafel”, zegt Peter de Haan resoluut en voegt daar meteen de vraag aan toe: Zijn we op de goe
Peter de Haan en Kathelijne Hilckmann van slachterij Hilckmann behandelen de stelling ‘In Nederland is geurdetectie 100 procent waterdicht’. „Die stelling kan van tafel”, zegt Peter de Haan resoluut en voegt daar meteen de vraag aan toe: Zijn we op de goede weg om ongelimiteerd berenvlees te leveren? De varkenshouders denken inderdaad dat het produceren van beren iets te ver is doorgevoerd. Varkens weer gaan castreren zal voor meer consumptie zorgen, omdat er dan minder vlees met berengeur op de markt komt.
Waelko Waalkens van vleesverwerker MeatFriends bespreekt de stelling ‘Alleen met een concept kan een varkenshouder een meerprijs beuren’. Hij denkt dat concepten voor een aantal varkenshouders en afhankelijk van het bedrijf inderdaad een echte meerprijs k
Waelko Waalkens van vleesverwerker MeatFriends bespreekt de stelling ‘Alleen met een concept kan een varkenshouder een meerprijs beuren’. Hij denkt dat concepten voor een aantal varkenshouders en afhankelijk van het bedrijf inderdaad een echte meerprijs kan opleveren. De aanwezige varkenshouders willen echter geen meerprijs om de extra kosten te dekken, maar een echte meerprijs, in de vorm van een hoger inkomen, voor de betere kwaliteit vlees. „Wij betalen voor het duurzame varkensvlees van één ster een toeslag van acht euro uit en de varkenshouder kan dan zelf zien of dat voor hem een meerprijs oplevert”, vertelt Waalkens, die er meteen aan toe voegt dat ze nog ruimte hebben voor meer varkenshouders die varkens aan hen leveren.
Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Gerard Burgers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top