Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingFotoserie: Erik Geene fermenteert op eigen wijze

Fotoserie: Erik Geene fermenteert op eigen wijze

Erik Geene heeft een aantal trucjes om het fermenteren van voer op zijn bedrijf goedkoper te maken. Het water wordt opgewarmt door een warmtepomp en de bacterien kweekt hij eerst zelf voor in een emmer water met melkpoeder.
Aan de Grote Baan in Landhorst ligt het bedrijf van Erik Geene, varkenshouder en akkerbouwer. Het erf is sinds 1978 in eigendom van de familie, de grond volgde in 2004. Voor die tijd werkte de vader van Geene al 13 jaar als bedrijfsleider op het destijds
Geene houdt 5.500 vleesvarkens en heeft 80 hectare aan eigen land. Door de combinatie van akkerbouw en varkens is het bouwblok niet optimaal benut, in de oogsttijd is er veel ruimte nodig voor vrachtwagens. De erf indeling bemoeilijkt nu plannen voor de t
Sinds april 2014 voert Geene zijn varkens een rantsoen waarvan 30 procent gefermenteerd is op het eigen bedrijf. Grondstoffen die gefermenteerd worden zijn; gerst, tarwe, rogge, zonnepitschroot en sojaschroot. Redenen om het voer voor zijn varkens zelf te
Geene probeert waar dat kan slimme truckjes te gebruiken waardoor hij geld kan besparen. Zo kweekt hij de bacteriën die gebruikt worden voor de fermentatie zelf voor. Hierdoor gebruikt hij maar 10 procent van de voorgeschreven hoeveelheid en bespaart daar
Twee fermentatietanks van ieder 20 kuub, een opslagtank voor warm water, een hamermolen voor het malen van de grondstoffen en een warmtepomp; de voerkeuken staan vol met techniek. Nog zo’n besparingstip van Geene is namelijk het opwarmen van water door de
De warmtepomp is een investering, maar volgens Geene wel een goede. „Relatief gezien heeft deze een hoog rendement en bovendien kent het systeem weinig onderhoud en geen storingen.” 1 kilowatt elektrische energie levert met deze methode tussen de 4 en 5 k
De warmtepomp levert water op van ongeveer 42 graden. Deze temperatuur is eigenlijk niet hoog genoeg voor het zelf fermenteren. Er wordt namelijk geadviseerd de grondstoffen eerst te hygiëniseren. Daarvoor heb je veel warmer water nodig, dat kan de warmte
De varkenshouder maakt eens in de twee dagen een portie ferment, het duurt ongeveer 8 uur voordat het mengsel klaar is. Geene gebruikt bepaalde grondstoffen omdat deze eigenschappen hebben die goed uitkomen in het fermentatieproces. Zo gebruikt hij soja-
Geene experimenteert nog met verschillende mengsels en houdt hiervan monsters apart. Waarom het ene mengsel anders oogt dan het andere weet hij niet.
Door het fermenteren ontstaat er melkzuur en azijnzuur. Melkzuur is gewenst, maar als het gehalte azijnzuur te hoog is vreten de varkens niet. De varkenshouder kan zelf het gehalte aan melkzuur van het ferment bepalen.
De mest van de varkens Wordt op het eigen erf gescheiden in een dikke en dunne fractie. De dunne fractie wordt gebruikt op het eigen land, de dikke fractie wordt geëxporteerd.
„Sinds 2008 zit Geene in het bestuur van het Waterschap Aa en Maas. Destijds werd hij met voorkeurstemmen gekozen. Met name voor de akkerbouwkant van zijn bedrijf is de ondernemer geïnteresseerd in het waterschap. „Zowel te weinig als te veel water is fun
Aan de Grote Baan in Landhorst ligt het bedrijf van Erik Geene, varkenshouder en akkerbouwer. Het erf is sinds 1978 in eigendom van de familie, de grond volgde in 2004. Voor die tijd werkte de vader van Geene al 13 jaar als bedrijfsleider op het destijds
Aan de Grote Baan in Landhorst ligt het bedrijf van Erik Geene, varkenshouder en akkerbouwer. Het erf is sinds 1978 in eigendom van de familie, de grond volgde in 2004. Voor die tijd werkte de vader van Geene al 13 jaar als bedrijfsleider op het destijds gespecialiseerde akkerbouwbedrijf.
Geene houdt 5.500 vleesvarkens en heeft 80 hectare aan eigen land. Door de combinatie van akkerbouw en varkens is het bouwblok niet optimaal benut, in de oogsttijd is er veel ruimte nodig voor vrachtwagens. De erf indeling bemoeilijkt nu plannen voor de t
Geene houdt 5.500 vleesvarkens en heeft 80 hectare aan eigen land. Door de combinatie van akkerbouw en varkens is het bouwblok niet optimaal benut, in de oogsttijd is er veel ruimte nodig voor vrachtwagens. De erf indeling bemoeilijkt nu plannen voor de toekomst.
Sinds april 2014 voert Geene zijn varkens een rantsoen waarvan 30 procent gefermenteerd is op het eigen bedrijf. Grondstoffen die gefermenteerd worden zijn; gerst, tarwe, rogge, zonnepitschroot en sojaschroot. Redenen om het voer voor zijn varkens zelf te
Sinds april 2014 voert Geene zijn varkens een rantsoen waarvan 30 procent gefermenteerd is op het eigen bedrijf. Grondstoffen die gefermenteerd worden zijn; gerst, tarwe, rogge, zonnepitschroot en sojaschroot. Redenen om het voer voor zijn varkens zelf te gaan fermenteren, zijn de gezondheidsclaims die er liggen, de darmgezondheid wordt positief beïnvloed. Hierdoor zou het antibioticagebruik verder omlaag kunnen. Daarnaast zijn er volgens Geene ook voordelen voor de groei en de voederconversie.
Geene probeert waar dat kan slimme truckjes te gebruiken waardoor hij geld kan besparen. Zo kweekt hij de bacteriën die gebruikt worden voor de fermentatie zelf voor. Hierdoor gebruikt hij maar 10 procent van de voorgeschreven hoeveelheid en bespaart daar
Geene probeert waar dat kan slimme truckjes te gebruiken waardoor hij geld kan besparen. Zo kweekt hij de bacteriën die gebruikt worden voor de fermentatie zelf voor. Hierdoor gebruikt hij maar 10 procent van de voorgeschreven hoeveelheid en bespaart daardoor 6.000 euro per jaar.
Twee fermentatietanks van ieder 20 kuub, een opslagtank voor warm water, een hamermolen voor het malen van de grondstoffen en een warmtepomp; de voerkeuken staan vol met techniek. Nog zo’n besparingstip van Geene is namelijk het opwarmen van water door de
Twee fermentatietanks van ieder 20 kuub, een opslagtank voor warm water, een hamermolen voor het malen van de grondstoffen en een warmtepomp; de voerkeuken staan vol met techniek. Nog zo’n besparingstip van Geene is namelijk het opwarmen van water door de warmte van de uitgaande stallucht te gebruiken.
De warmtepomp is een investering, maar volgens Geene wel een goede. „Relatief gezien heeft deze een hoog rendement en bovendien kent het systeem weinig onderhoud en geen storingen.” 1 kilowatt elektrische energie levert met deze methode tussen de 4 en 5 k
De warmtepomp is een investering, maar volgens Geene wel een goede. „Relatief gezien heeft deze een hoog rendement en bovendien kent het systeem weinig onderhoud en geen storingen.” 1 kilowatt elektrische energie levert met deze methode tussen de 4 en 5 kilowatt warmte op.
De warmtepomp levert water op van ongeveer 42 graden. Deze temperatuur is eigenlijk niet hoog genoeg voor het zelf fermenteren. Er wordt namelijk geadviseerd de grondstoffen eerst te hygiëniseren. Daarvoor heb je veel warmer water nodig, dat kan de warmte
De warmtepomp levert water op van ongeveer 42 graden. Deze temperatuur is eigenlijk niet hoog genoeg voor het zelf fermenteren. Er wordt namelijk geadviseerd de grondstoffen eerst te hygiëniseren. Daarvoor heb je veel warmer water nodig, dat kan de warmtepomp niet aan. Geene lost dit op door met een overdaad aan goede bacteriën het fermentatieproces te beginnen.
De varkenshouder maakt eens in de twee dagen een portie ferment, het duurt ongeveer 8 uur voordat het mengsel klaar is. Geene gebruikt bepaalde grondstoffen omdat deze eigenschappen hebben die goed uitkomen in het fermentatieproces. Zo gebruikt hij soja-
De varkenshouder maakt eens in de twee dagen een portie ferment, het duurt ongeveer 8 uur voordat het mengsel klaar is. Geene gebruikt bepaalde grondstoffen omdat deze eigenschappen hebben die goed uitkomen in het fermentatieproces. Zo gebruikt hij soja- en zonnepitschroot vooral om een pH-buffer te hebben. Rogge wordt gebruikt, omdat het ervoor zorgt dat het mengsel minder snel uitzakt.
Geene experimenteert nog met verschillende mengsels en houdt hiervan monsters apart. Waarom het ene mengsel anders oogt dan het andere weet hij niet.
Geene experimenteert nog met verschillende mengsels en houdt hiervan monsters apart. Waarom het ene mengsel anders oogt dan het andere weet hij niet.
Door het fermenteren ontstaat er melkzuur en azijnzuur. Melkzuur is gewenst, maar als het gehalte azijnzuur te hoog is vreten de varkens niet. De varkenshouder kan zelf het gehalte aan melkzuur van het ferment bepalen.
Door het fermenteren ontstaat er melkzuur en azijnzuur. Melkzuur is gewenst, maar als het gehalte azijnzuur te hoog is vreten de varkens niet. De varkenshouder kan zelf het gehalte aan melkzuur van het ferment bepalen.
De mest van de varkens Wordt op het eigen erf gescheiden in een dikke en dunne fractie. De dunne fractie wordt gebruikt op het eigen land, de dikke fractie wordt geëxporteerd.
De mest van de varkens Wordt op het eigen erf gescheiden in een dikke en dunne fractie. De dunne fractie wordt gebruikt op het eigen land, de dikke fractie wordt geëxporteerd.
„Sinds 2008 zit Geene in het bestuur van het Waterschap Aa en Maas. Destijds werd hij met voorkeurstemmen gekozen. Met name voor de akkerbouwkant van zijn bedrijf is de ondernemer geïnteresseerd in het waterschap. „Zowel te weinig als te veel water is fun
„Sinds 2008 zit Geene in het bestuur van het Waterschap Aa en Maas. Destijds werd hij met voorkeurstemmen gekozen. Met name voor de akkerbouwkant van zijn bedrijf is de ondernemer geïnteresseerd in het waterschap. „Zowel te weinig als te veel water is funest. Bij te weinig kan je nog gaan beregenen, maar bij te veel kan je zomaar een oogst kwijt zijn.” Dit is dan ook de reden dat Geene zich ook voor de verkiezingen van 18 maart verkiesbaar heeft gesteld, hij staat op nummer negen op de lijst van het CDA.

Lees de reportage in het vakblad Pig Business van donderdag 5 maart.

Foto van Joyce Cornelissen
Tekst: Joyce Cornelissen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top