Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVleessector wil meer communicatie met maatschappij over productie vlees

Vleessector wil meer communicatie met maatschappij over productie vlees

De vleessector wil graag met burgers en consumenten in gesprek over de manier waarop in Nederland vlees wordt geproduceerd. „De dialoog willen wij aangaan, maar wel gebaseerd op feiten en niet op onderbuikgevoelens en zomaar wat roepen.” Dit zei voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) donderdagmiddag tijdens zijn jaarrede.

„Velen hebben tegenwoordig een oordeel over vlees en het imago van vlees staat onder druk. Mensen roepen echter dingen die niet op feiten zijn gebaseerd. Ook Kamerleden doen daar aan mee”, aldus Goebbels. De media spelen eveneens een belangrijke rol in het wel of niet slagen van de dialoog met de maatschappij, stelt de COV-voorzitter. „Recent kwam bijvoorbeeld dagblad NRC met een zogenoemde ‘wetenschappelijke’ bijlage van een x-aantal pagina’s over vlees. Daarin werd van alles over vlees geschreven, maar voor al die artikelen heeft niemand van de media de COV anderen in de vleessector geraadpleegd. Dan vind ik het vreemd dat NRC dingen opschrijft onder het mom van ‘wetenschappelijk’.”

Ook vorig jaar, tijdens de Week zonder vlees, zijn volgens Goebbels in de media allerlei dingen geroepen over vlees die niet op feiten waren gebaseerd. „Wij roepen altijd op tot dialoog. Maar soms is het wel moeilijk om het gesprek te voeren als er mensen zijn, die ontkennen dat je als burger/consument vlees mág eten.”

Niets te verbergen

De vleessector heeft niets te verbergen, stelt de COV-voorzitter. „Wij willen onze boodschap vertellen aan de maatschappij. Wij laten graag zien hoe vlees wordt geproduceerd en hoe de vleesketen in elkaar zit. Er heerst namelijk veel onwetendheid. Mensen weten nauwelijks meer hoe hun voedsel wordt geproduceerd.”

De vleessector moet eraan werken dat het verhaal achter het vlees ketenbreed wordt verteld. De COV wil dit doen samen met de varkenshouderij, de transportsector, de slachterijen en de voerfabrikanten. „De burger is ook consument en zij hebben er recht op om te weten hoe hun voedsel wordt gemaakt. We moeten ook onze dilemma’s met de burger delen en laten zien wat we doen, hoe we het doen en waar we – waar nodig – verbeteringen kunnen aanbrengen”, meent Goebbels.

Kritische maatschappij

„Wij hebben te maken met een kritische maatschappij. Daar moeten wij niet bang voor zijn. Zelfs in China ontstaat een beweging van groepen mensen die kritisch kijken naar de voedselproductie. Wij gaan het gesprek graag aan, maar willen afgerekend worden op feiten en niet op meningen. Het gaat erom hoe wij in Nederland verantwoord vlees kunnen produceren, hoe wij het maatschappelijk draagvlak kunnen behouden en om onze rol in de Nederlandse cultuur.”

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: COV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top