Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktBrutomarge Belgische slachterijen op export karkassen bedraagt 17,50 cent

Brutomarge Belgische slachterijen op export karkassen bedraagt 17,50 cent

De Belgische tegenhanger van de POV, de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV), doet onderzoek naar de brutomarge van slachterijen. In een recente analyse berekende de VPOV dat erin de afgelopen twee jaar gemiddeld een brutomarge was van 17,50 cent per kilogram karkasgewicht met uitschieters in de afgelopen (varkenspest)maanden van 19 cent.

De VPOV stelt dat het verdienmodel en marge van de varkenshouder behoorlijk transparant zijn. De organisatie wilde, door gebruik te maken van cijfers beschikbaar bij de Europese instellingen, ook een inschatting maken van de brutomarge van de Belgische slachthuizen en een beeld krijgen van de ontwikkeling van de marge in de varkenspestcrisis.

De Europese Unie verzamelt alle data inzake handel van de Europese lidstaten; zowel de handel binnen de EU als de handel met landen buiten de EU. Er worden niet alleen financiële gegevens verzameld maar ook gegevens over volumes. En de verhandelde producten worden netjes gecodeerd. Zo bestaan er alleen al voor producten afkomstig van varkens enkele tientallen verschillende productcodes, gaande van karkassen over bereide vleeswaren tot huiden.

Karkassenhandel

Voor België is de handel in karkassen interessant, want in 2017 exporteerde België maar liefst 435.000 ton aan (halve) karkassen. Voor 99,5 procent was dit naar andere landen binnen de EU28. En van de EU28-landen hebben Polen en Duitsland een aandeel van bijna 80 procent (als exportbestemming voor Belgische karkassen in 2018). Het bedrag én volume van deze export van karkassen worden per lidstaat, per bestemming en per maand gepubliceerd door de Europese Unie. Elke maand kan men de kilogramprijs berekenen voor deze geëxporteerde karkassen en deze vergelijken met de gemiddelde varkensprijs die maand.

Karkasprijs en varkensprijs

Het is volgens de VPOV duidelijk dat de (Belgische) varkensprijs en de Belgische karkasprijs (export op Duitsland/Polen) zeer sterk gecorreleerd zijn. De brutomarge van de slachterijen bedraagt na berekening de laatste twee jaar ongeveer 17,50 cent per kilogram. Dat is stijging van 2,50 cent per kg sinds 2013. Opvallend is dat in de maand oktober, in de volle varkenspestcrisis, de brutomarge 19 cent bedroeg. Slachterijen lieten toen verstaan dat de karkashandel ‘lekker liep’. De komende maanden gaat de VPOV monitoren hoe de brutomarge zich verder zal ontwikkelen.

Polen speelt spelletje

Overigens blijkt dat de Belgische slachthuizen geen al te sterke onderhandelingspositie hebben. En al zeker niet in AVP-tijden. Dit kwam de voorbije weken ook duidelijk aan het licht, waarbij Poolse afnemers met succes de Belgische slachthuizen tegen elkaar uitspeelden. Tot meerdere eer en glorie van onze Poolse afnemers, aldus de VPOV.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Twitter

Bron: VPOV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top