Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidBewustwording en reductie antibioticagebruik veehouderij stijgt wereldwijd

Bewustwording en reductie antibioticagebruik veehouderij stijgt wereldwijd

Nederland is niet het enige land waar varkenshouders hun antibioticagebruik scherp reduceren. Deze trend is inmiddels wereldwijd gegaan. Uit de nieuwste cijfers van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) blijkt dat er positieve mondiale vooruitgang is geboekt wat betreft de regulering en monitoring van antibioticagebruik bij dieren. Nu maken 155 landen zich hard voor reductie van antibiotica.

De OIE heeft een vrijwillig systeem voor gegevensverzameling ontwikkeld over het gebruik van antibiotica bij dieren waaraan elk land kan bijdragen. In het rapport worden de algemene bevindingen van de derde jaarlijkse gegevensverzameling gepresenteerd, met een mondiale en regionale analyse van 2015 tot 2017. Een record van 155 landen nam eraan deel. Dit toont aan dat internationaal meer begrip voor en prioritering van het antibiotica.

Antibioticagebruik in 45 landen

Uit het rapport blijkt inderdaad dat het gerapporteerde gebruik van antimicrobiële middelen voor groeibevordering is afgenomen van 60 tot 45 landen sinds de laatste gegevensverzameling. Toch blijven de belangrijke antibiotica, door de WHO geclassificeerd als 'Critical Important Antimicrobials' met de hoogste prioriteit, zoals colistine routinematig in verschillende regio's worden gebruikt. Deze praktijk brengt een groot aantal van de medicijnen in gevaar voor zowel dieren als voor mensen.

Het rapport laat echter een positieve vooruitgang zien. Op dit moment hebben 72 landen nog geen regels voor het gebruik van antibiotica en groeibevorderaars, maar dat is een forse daling ten opzichte van het voorgaande rapport waar in 110 landen dergelijke regels ontbraken. Voor veel landen is het proces van het opzetten van dataverzamelsystemen op nationaal niveau net zo belangrijk als de data over antibioticagebruik zelf en volgens OIE toont het hun bereidheid om betrokken te zijn.

Ontbreken hulpmiddelen

Dankzij de wereldwijde ontwikkeling en bewustwording zijn landen beter in staat om de verschillende obstakels voor het verzamelen van kwaliteitsgegevens beter te begrijpen en te identificeren. Zo is er nog steeds een ontoereikende structuur en handhaving van regels voor antimicrobieel gebruik in veel landen. Ontbreekt het aan adequate hulpmiddelen en personeel om het verzamelen en analyseren van gegevens te vergemakkelijken. Daarnaast is er gebrek aan coördinatie en samenwerking tussen nationale autoriteiten en de particuliere sector.

Meer gegevens

Volgens de OIE is het wel bemoedigend dat elk jaar nieuwe landen kwalitatieve en kwantitatieve gegevens rapporteren, zoals hoeveelheden gebruikte antibiotica. In het nieuwste rapport steeg de kwantitatieve gegevens met 32 procent sinds de dataverzameling van start ging.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bron: OIE

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top