Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Pork Expo logo
  • Home
  • Nieuws
Pork ExpoOndernemen‘Stal van de Toekomst’ lijkt belofte van geurvrij en dierenwelzijn waar te maken

‘Stal van de Toekomst’ lijkt belofte van geurvrij en dierenwelzijn waar te maken

De ‘Stal van de Toekomst’ op De Hoeve in Valkenswaard lijkt volgens Keten Duurzame Veehouderij (KDV) de belofte van een duurzame varkenshouderij waar te maken. Met nieuwe stalsystemen wordt de ammoniakvorming en geur bij de bron aangepakt zonder luchtwassers, en wordt het welzijn van de varkens verbeterd. „Je ruikt weinig in de stallen”, zegt varkenshouder Hans Verhoeven, die met zijn toekomststal ook nog eens bewijst dat een hogere opbrengst zonder groei mogelijk is, zo blijkt uit zijn verhaal op de website van KDV.

In de ‘Stal van de Toekomst’ is de zure ammoniakgeur verdwenen. Dat is een grote winst voor mens, dier en milieu. Dat komt door het innovatieve stalsysteem. De varkens liggen op een licht bolvormige betonvloer, die automatisch gekoeld kan worden. De dieren mesten aan de zijkant van het hok, op een speciaal rooster, het ‘varkenstoilet’. Poep en urine worden opgevangen in bakken, die elke dag worden leeggepompt. Dag Ontmesting heet dat, waardoor geen schadelijke ammoniak ontstaat. Een monovergister elders op het perceel zet de mest om in energie, die weer wordt gebruikt op het bedrijf zelf.

Duurzame stalsystemen

Op De Hoeve wordt volop praktijkonderzoek en ontwikkeling uitgevoerd naar innovatieve stalsystemen om de duurzaamheidsslag van de sector mogelijk te maken. De provincie Noord-Brabant stelde 2,6 miljoen euro beschikbaar aan Verhoevens ‘Stal van de Toekomst’. De universiteit van Wageningen, ministeries, provincie, gezondheidsraad, waterschappen en andere experts kijken en denken mee. Doelstelling is om de ammoniakuitstoot met 85 procent te reduceren en geur met 70 procent.

De nieuwe stalconcepten worden op vier locaties in Brabant ontwikkeld, bij kraamzeugen, guste en dragende zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens. Uitgangspunt is dat de systemen straks ingezet kunnen worden bij zowel nieuwbouw als in bestaande stallen.

Aan de Maastrichterweg wordt ingezet op een aanpak bij de bron: stalsystemen bedenken die voorkomen dat zich überhaupt ammoniak vormt. Maar daar blijft het niet bij. Zo wordt bijvoorbeeld ook geëxperimenteerd met het aantal weken dat biggen bij de zeug blijven: biggetjes doen het beter als die termijn wordt verlengd, zo blijkt. Ook wordt een nieuw drinkwatersysteem getest; met hogere druk waardoor bacteriën minder kans krijgen. Uiteindelijk leiden alle maatregelen tot gezondere dieren én hogere inkomsten. „Meer verdienen hoeft niet gelijk te staan aan schaalvergroting. Dat laten we hier zien.”

Race tegen de klok

Verduurzaming in de varkenshouderij lijkt op dit moment een race tegen de klok te worden en De Hoeve is wellicht het voorbeeld dat de toekomst voor varkensboeren niet louter somber hoeft te zijn. De boeren klagen dat de provincie wel deadlines naar voren haalt, maar dat de innovatieve stalsystemen er nog altijd niet zijn. De concepten van De Hoeve zijn zo goed als klaar, maar dan rest nog een lange weg naar officiële erkenning. Eerst moeten over langere tijd metingen worden verricht om de emissiefactor vast te stellen. „Voorjaar volgend jaar moet het zover zijn”, denkt Verhoeven. „Dan kan elke varkenshouder ermee aan de slag.”

De sector wacht echter niet op dat moment. In Valkenswaard komen voortdurend adviseurs, bedrijven en kennisinstellingen over de vloer om een en ander met eigen ogen te zien. Uit binnen- en buitenland. De Hoeve kan geen patent aanvragen op de innovaties, zo is afgesproken met de provincie. „We moeten en willen onze kennis delen. Dat doen we ook actief. Daarom hoort bij dit soort ‘open innovatie’ ook subsidie.”

Ondertussen wordt ook al nagedacht over het volgende onderzoek. Want innovatie houdt nooit op. De Hoeve gaat zich intensief bezighouden met het couperen van varkensstaarten. Hoe kan dat voorkomen worden? Verhoeven: „Als de omgeving van het varken verder verbetert, is het wellicht mogelijk het couperen achterwege te laten. Dat wordt de uitdaging in het volgende project.”

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Tekst: Sander Linnebank Westfort

Beeld: Bert Jansen

Bron: KDV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Kennis halen op de beurs
Experts praten u bij over onderwerpen als verduurzaming, techniek, data en dierenwelzijn. Maar ook over de laatste trends en ontwikkelingen. Onderwerpen waar u als varkenshouder, agrarisch medewerker, dierenarts en student echt iets aan heeft. Tijdens de Dutch Pork Expo op 21 en 22 april in Venray organiseert Pig Business in het Pig Business kennistheater sessies met zeer uiteenlopende praktische onderwerpen voor de varkenshouder. Op de ochtend van de opening van de beurs op 21 april organiseert Pig Business het openingscongres. Tijdens dit congres staat er een spraakmakende keynote spreker op het podium die zijn visie deelt met het publiek. Na zijn presentatie bent u als bezoeker aan zet! Tijdens 'Ask me anything' kunt u live vragen stellen aan de spreker en behandelen we vooraf ingestuurde vragen. Voor alle activiteiten dient u zich op te geven via deze site.
Pork Expo
16apr2019

Openingscongres: Risicomanagement

Kom meer te weten over hoe je de vele hedendaagse risico’s kunt managen op dinsdag 16 april 2019 in Oostrum. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
16 april te Oostrum (LI)
16apr2019

Thema-sessie: Bedrijfsovername

Kom alles te weten over de bedrijfsovername van een varkenshouderij op dinsdag 16 april 2019 in Oostrum. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
16 april te Oostrum (LI)
16apr2019

Thema-sessie: Duurzaamheid

Kom meer te weten over duurzame oplossingen in de varkenshouderij op dinsdag 16 april 2019 in Oostrum. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
16 april te Oostrum (LI)
17apr2019

Openingscongres: Gezondheid

Kom meer te weten over diergezondheidsmanagement op woensdag 17 april 2019 in Oostrum. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
17 april te Oostrum (LI)
17apr2019

Thema-sessie: Big Data / Bedrijfsovername

Kom alles te weten over data in een varkensstal of over de bedrijfsovername van een varkenshouderij op woensdag 17 april 2019 in Oostrum. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
17 april te Oostrum (LI)
17apr2019

Thema-avond: Duurzaamheid

Kom meer te weten over duurzame oplossingen in de varkenshouderij op woensdag 17 april 2019 in Oostrum. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
17 april te Oostrum (LI)
Organisatie
Dutch Pork Expo logo
Agrio logo
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top