Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: Continue focus op efficiency en regie

Fotoserie: Continue focus op efficiency en regie

Hij houdt ervan om getallen te analyseren. Het is de basis onder het varkensbedrijf van Jan Schoenmakers met 4.200 zeugen en 46.000 vleesvarkens. De zeugen houdt hij in Nederland. In België heeft hij in 15 jaar tijd een netwerk opgebouwd van eigen varkensbedrijven en voergeldconstructies.
Jan Schoenmakers (44) is eigenaar van een aantal varkensbedrijven in zowel Nederland als België. Op zijn thuislocatie in Boxtel heeft hij in totaal 3.000 zeugen. In Berlicum houdt hij 2.000 opfokgelten en 850 zeugen. Op voergeldconstructie houdt hij nog 4
Na spenen voert Schoenmakers wekelijks direct zijn biggen naar België af. Bij onze zuiderburen heeft de Brabander zes bedrijven in eigendom en 12 voergeldadressen. In totaal houdt hij hier 19.000 gespeende biggen en 46.000 vleesvarkens, waarvan 19.000 ges
Door de ingevoerde dierrechten na de Herstructureringsweg van Van Aarsten ziet Schoenmakers er geen heil meer in om gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland te houden. Hij denkt dat hij in België goedkoper biggen en vleesvarkens kan houden. In 1999 n
Het bedrijf in Wijtschate is inmiddels vernieuwd en uitgebreid tot een locatie met 4.500 gespeende biggen en 9.000 vleesvarkens. Het bedrijf is daarmee van speenbig tot slacht zo goed als gesloten. Hij ziet dit als ideale bedrijfsgrootte voor zijn eigen B
Op al zijn eigen locaties krijgen de dieren brijvoer. Door het grote aanbod van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie en de kleinere vraag, levert in België brijvoer nog een groter financieel voordeel op volgens de Brabander. Zeker dicht tegen de
De eerste paar dagen na het spenen krijgen de biggen alleen prestarter zoals in de kraamstal. Daarna krijgen de jonge dieren een rantsoen wat bestaat uit 75 procent aanvullend voer. Na twee weken wordt het percentage aanvullend voer teruggebracht tot 40 p
Met de brijvoerinstallatie is het mogelijk om restloos te voeren. De dieren krijgen vier voerbeurten per dag. Aan een lange voertrog krijgen de dieren de brijpap. Het gaat om onverwarmde brij. Bij de gespeende biggen haalt Schoenmakers een gemiddelde dagg
De gespeende biggenstallen zijn uitgerust met volledig roostervloer. Voorin de hokken zijn gietijzeren roosters waar het mestgedeelte is en achteraan de kunststofroosters voor het liggedeelte. Het mestkanaal onder de gietijzeren roosters is gescheiden van
De hokken bij de gespeende biggen hebben een afmeting van 2,25 meter breed en 6 meter diep. Elke afdeling telt 16 hokken met in totaal 720 biggen per afdeling. Via kanaalventilatie komt de frisse lucht via het voerpad de afdeling in.
Naast het ontbreken van dierrechten en de goedkopere bijproducten hebben volgens Schoenmakers onze zuiderburen nog een aantal voordelen. „België hanteert de standaard Europese welzijnsnormen. Je mag vleesvarkens op 0,7 vierkante meter houden en je bent ge
De vleesvarkens houdt Schoenmakers dan ook op volledig roostervloer. Ook hier krijgen de dieren voer aan een lange trog. Evenals de gespeende biggen gaat het om vier voerbeurten per dag. De afmetingen van de hokken zijn 2,25 meter breed en 6 meter diep. H
Onder de voertrog is een grote open spleet. Schoenmakers zegt dat dit twee voordelen heeft: er is minder roostervloer nodig wat hem bouwkosten bespaart en met het reinigen kun je gemakkelijk de vaste mest verwijderen uit het hok.
Hij is overtuigd van dit huisvestingssysteem en past dit bijna standaard bij nieuwbouw toe. In combinatie met de luchtwasser is hij bij deze stallen 300 euro per vleesvarkensplaats kwijt. Dat is gemiddeld 100 euro goedkoper dan in Nederland. Hij noemt het
Zijn vleesvarkens verkoopt hij als borgen en gelten aan Vion in Nederland of Tönnies en Westfleisch in Duitsland. Een klein deel blijft in België. Aan Vion en Belgische slachterijen levert hij rechtstreeks aan Duitsland via een handelaar. „Met mijn Piétra
Voor Jan Schoenmakers staat elke woensdag in het teken van zijn Belgische varkensbedrijven. Hij bezoekt meerdere bedrijven om bij elke locatie een rondje door de stallen te maken en met de mensen op het bedrijf de gang van zaken te bespreken. Zijn eigen B
Op één bedrijf na, bestelt hij voor alle voergeldstallen droogvoer. Omdat het meestal gaat om kleine en verouderde stallen die zijn uitgerust met een simpel enkelvoudig droogvoercircuit, is droogvoer volgens hem de snelste en gemakkelijkste methode. Om go
Op zijn thuislocatie in Boxtel werpen wekelijks 200 zeugen. Elke donderdag voert hij direct na spenen de 2.400 biggen van zijn Nederlandse bedrijf af. Met een vrachtwagen verdeelt hij de speenbiggen over de verschillende bedrijven in België. Al de biggen
Als de biggen ongeveer 23 kilo wegen, legt hij de dieren zelf op zijn eigen bedrijf op of hij plaatst ze bij één van zijn voergeldadressen. Hij past zoveel mogelijk all-in-all-out toe op alle bedrijven. De vaste kern van zijn eigen bedrijven met daar om h
In België werkt Schoenmarkers op zijn eigen bedrijven met vijf bedrijfsleiders, waarvan er vier op zzp-basis werken. Bij zijn voergeldadressen ontvangen varkenshouders een vaste maandelijkse vergoeding per dierplaats ontvangen. „Na elke levering krijgen z
Zijn insteek is altijd geweest om een varken te produceren wat overal terecht kan. Om de varkens beter op de verschillende markten af te stemmen, zoekt hij zowel bij de voergeldstallen als op zijn eigen bedrijven de vleesvarkens voor de slachterij uit. „D
Jan Schoenmakers (44) is eigenaar van een aantal varkensbedrijven in zowel Nederland als België. Op zijn thuislocatie in Boxtel heeft hij in totaal 3.000 zeugen. In Berlicum houdt hij 2.000 opfokgelten en 850 zeugen. Op voergeldconstructie houdt hij nog 4
Jan Schoenmakers (44) is eigenaar van een aantal varkensbedrijven in zowel Nederland als België. Op zijn thuislocatie in Boxtel heeft hij in totaal 3.000 zeugen. In Berlicum houdt hij 2.000 opfokgelten en 850 zeugen. Op voergeldconstructie houdt hij nog 450 zeugen in Berkel Enschot. Al zijn biggen hebben als genetica Topigs 20 x Toppie. De geltenaanfok doen hij in eigen beheer evenals de bedrijfs-ki.
Na spenen voert Schoenmakers wekelijks direct zijn biggen naar België af. Bij onze zuiderburen heeft de Brabander zes bedrijven in eigendom en 12 voergeldadressen. In totaal houdt hij hier 19.000 gespeende biggen en 46.000 vleesvarkens, waarvan 19.000 ges
Na spenen voert Schoenmakers wekelijks direct zijn biggen naar België af. Bij onze zuiderburen heeft de Brabander zes bedrijven in eigendom en 12 voergeldadressen. In totaal houdt hij hier 19.000 gespeende biggen en 46.000 vleesvarkens, waarvan 19.000 gespeende biggen en vleesvarkens op voergeldbasis.
Door de ingevoerde dierrechten na de Herstructureringsweg van Van Aarsten ziet Schoenmakers er geen heil meer in om gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland te houden. Hij denkt dat hij in België goedkoper biggen en vleesvarkens kan houden. In 1999 n
Door de ingevoerde dierrechten na de Herstructureringsweg van Van Aarsten ziet Schoenmakers er geen heil meer in om gespeende biggen en vleesvarkens in Nederland te houden. Hij denkt dat hij in België goedkoper biggen en vleesvarkens kan houden. In 1999 neemt hij tegen de Franse grens in Wijtschate een bestaand bedrijf over met 5.000 vleesvarkens, 20.000 vleeskuikens en 300 stieren.
Het bedrijf in Wijtschate is inmiddels vernieuwd en uitgebreid tot een locatie met 4.500 gespeende biggen en 9.000 vleesvarkens. Het bedrijf is daarmee van speenbig tot slacht zo goed als gesloten. Hij ziet dit als ideale bedrijfsgrootte voor zijn eigen B
Het bedrijf in Wijtschate is inmiddels vernieuwd en uitgebreid tot een locatie met 4.500 gespeende biggen en 9.000 vleesvarkens. Het bedrijf is daarmee van speenbig tot slacht zo goed als gesloten. Hij ziet dit als ideale bedrijfsgrootte voor zijn eigen Belgische bedrijven vanwege: de schaalgrootte, arbeidsbezetting en als een acceptabele bedrijfsomvang voor de buitenomgeving.
Op al zijn eigen locaties krijgen de dieren brijvoer. Door het grote aanbod van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie en de kleinere vraag, levert in België brijvoer nog een groter financieel voordeel op volgens de Brabander. Zeker dicht tegen de
Op al zijn eigen locaties krijgen de dieren brijvoer. Door het grote aanbod van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie en de kleinere vraag, levert in België brijvoer nog een groter financieel voordeel op volgens de Brabander. Zeker dicht tegen de Franse grens profiteert hij van het grotere aanbod van bijproducten en de korte afstanden.
De eerste paar dagen na het spenen krijgen de biggen alleen prestarter zoals in de kraamstal. Daarna krijgen de jonge dieren een rantsoen wat bestaat uit 75 procent aanvullend voer. Na twee weken wordt het percentage aanvullend voer teruggebracht tot 40 p
De eerste paar dagen na het spenen krijgen de biggen alleen prestarter zoals in de kraamstal. Daarna krijgen de jonge dieren een rantsoen wat bestaat uit 75 procent aanvullend voer. Na twee weken wordt het percentage aanvullend voer teruggebracht tot 40 procent en voor de rest hoofdzakelijk natte bijproducten bijgevoerd . Bij de vleesvarkens bestaat het rantsoen voor slechts 8 procent uit aanvullend voer en ongeveer 65 procent uit natte bijproducten.
Met de brijvoerinstallatie is het mogelijk om restloos te voeren. De dieren krijgen vier voerbeurten per dag. Aan een lange voertrog krijgen de dieren de brijpap. Het gaat om onverwarmde brij. Bij de gespeende biggen haalt Schoenmakers een gemiddelde dagg
Met de brijvoerinstallatie is het mogelijk om restloos te voeren. De dieren krijgen vier voerbeurten per dag. Aan een lange voertrog krijgen de dieren de brijpap. Het gaat om onverwarmde brij. Bij de gespeende biggen haalt Schoenmakers een gemiddelde daggroei van 323 gram. De gemiddelde groei bij de vleesvarkens is 744 gram met een voederconversie van 2,67.
De gespeende biggenstallen zijn uitgerust met volledig roostervloer. Voorin de hokken zijn gietijzeren roosters waar het mestgedeelte is en achteraan de kunststofroosters voor het liggedeelte. Het mestkanaal onder de gietijzeren roosters is gescheiden van
De gespeende biggenstallen zijn uitgerust met volledig roostervloer. Voorin de hokken zijn gietijzeren roosters waar het mestgedeelte is en achteraan de kunststofroosters voor het liggedeelte. Het mestkanaal onder de gietijzeren roosters is gescheiden van het waterkanaal.
De hokken bij de gespeende biggen hebben een afmeting van 2,25 meter breed en 6 meter diep. Elke afdeling telt 16 hokken met in totaal 720 biggen per afdeling. Via kanaalventilatie komt de frisse lucht via het voerpad de afdeling in.
De hokken bij de gespeende biggen hebben een afmeting van 2,25 meter breed en 6 meter diep. Elke afdeling telt 16 hokken met in totaal 720 biggen per afdeling. Via kanaalventilatie komt de frisse lucht via het voerpad de afdeling in.
Naast het ontbreken van dierrechten en de goedkopere bijproducten hebben volgens Schoenmakers onze zuiderburen nog een aantal voordelen. „België hanteert de standaard Europese welzijnsnormen. Je mag vleesvarkens op 0,7 vierkante meter houden en je bent ge
Naast het ontbreken van dierrechten en de goedkopere bijproducten hebben volgens Schoenmakers onze zuiderburen nog een aantal voordelen. „België hanteert de standaard Europese welzijnsnormen. Je mag vleesvarkens op 0,7 vierkante meter houden en je bent geen dichte vloer verplicht.”
De vleesvarkens houdt Schoenmakers dan ook op volledig roostervloer. Ook hier krijgen de dieren voer aan een lange trog. Evenals de gespeende biggen gaat het om vier voerbeurten per dag. De afmetingen van de hokken zijn 2,25 meter breed en 6 meter diep. H
De vleesvarkens houdt Schoenmakers dan ook op volledig roostervloer. Ook hier krijgen de dieren voer aan een lange trog. Evenals de gespeende biggen gaat het om vier voerbeurten per dag. De afmetingen van de hokken zijn 2,25 meter breed en 6 meter diep. Hij houdt 16 vleesvarkens per hok.
Onder de voertrog is een grote open spleet. Schoenmakers zegt dat dit twee voordelen heeft: er is minder roostervloer nodig wat hem bouwkosten bespaart en met het reinigen kun je gemakkelijk de vaste mest verwijderen uit het hok.
Onder de voertrog is een grote open spleet. Schoenmakers zegt dat dit twee voordelen heeft: er is minder roostervloer nodig wat hem bouwkosten bespaart en met het reinigen kun je gemakkelijk de vaste mest verwijderen uit het hok.
Hij is overtuigd van dit huisvestingssysteem en past dit bijna standaard bij nieuwbouw toe. In combinatie met de luchtwasser is hij bij deze stallen 300 euro per vleesvarkensplaats kwijt. Dat is gemiddeld 100 euro goedkoper dan in Nederland. Hij noemt het
Hij is overtuigd van dit huisvestingssysteem en past dit bijna standaard bij nieuwbouw toe. In combinatie met de luchtwasser is hij bij deze stallen 300 euro per vleesvarkensplaats kwijt. Dat is gemiddeld 100 euro goedkoper dan in Nederland. Hij noemt het een bijkomend voordeel van België.
Zijn vleesvarkens verkoopt hij als borgen en gelten aan Vion in Nederland of Tönnies en Westfleisch in Duitsland. Een klein deel blijft in België. Aan Vion en Belgische slachterijen levert hij rechtstreeks aan Duitsland via een handelaar. „Met mijn Piétra
Zijn vleesvarkens verkoopt hij als borgen en gelten aan Vion in Nederland of Tönnies en Westfleisch in Duitsland. Een klein deel blijft in België. Aan Vion en Belgische slachterijen levert hij rechtstreeks aan Duitsland via een handelaar. „Met mijn Piétrain varken kan ik het beste terecht bij deze partijen.”
Voor Jan Schoenmakers staat elke woensdag in het teken van zijn Belgische varkensbedrijven. Hij bezoekt meerdere bedrijven om bij elke locatie een rondje door de stallen te maken en met de mensen op het bedrijf de gang van zaken te bespreken. Zijn eigen B
Voor Jan Schoenmakers staat elke woensdag in het teken van zijn Belgische varkensbedrijven. Hij bezoekt meerdere bedrijven om bij elke locatie een rondje door de stallen te maken en met de mensen op het bedrijf de gang van zaken te bespreken. Zijn eigen Belgische bedrijven bezoekt hij wekelijks. De voergeldadressen bezoekt hij minder frequent.
Op één bedrijf na, bestelt hij voor alle voergeldstallen droogvoer. Omdat het meestal gaat om kleine en verouderde stallen die zijn uitgerust met een simpel enkelvoudig droogvoercircuit, is droogvoer volgens hem de snelste en gemakkelijkste methode. Om go
Op één bedrijf na, bestelt hij voor alle voergeldstallen droogvoer. Omdat het meestal gaat om kleine en verouderde stallen die zijn uitgerust met een simpel enkelvoudig droogvoercircuit, is droogvoer volgens hem de snelste en gemakkelijkste methode. Om goed te kunnen sturen, levert Schoenmakers aan de kleine voergeldadressen meestal alleen borgen of gelten.
Op zijn thuislocatie in Boxtel werpen wekelijks 200 zeugen. Elke donderdag voert hij direct na spenen de 2.400 biggen van zijn Nederlandse bedrijf af. Met een vrachtwagen verdeelt hij de speenbiggen over de verschillende bedrijven in België. Al de biggen
Op zijn thuislocatie in Boxtel werpen wekelijks 200 zeugen. Elke donderdag voert hij direct na spenen de 2.400 biggen van zijn Nederlandse bedrijf af. Met een vrachtwagen verdeelt hij de speenbiggen over de verschillende bedrijven in België. Al de biggen krijgen een vaccinatie tegen Mycoplasma. Ze zijn bezig met proef om de vaccinatie te combineren met Circo-enting.
Als de biggen ongeveer 23 kilo wegen, legt hij de dieren zelf op zijn eigen bedrijf op of hij plaatst ze bij één van zijn voergeldadressen. Hij past zoveel mogelijk all-in-all-out toe op alle bedrijven. De vaste kern van zijn eigen bedrijven met daar om h
Als de biggen ongeveer 23 kilo wegen, legt hij de dieren zelf op zijn eigen bedrijf op of hij plaatst ze bij één van zijn voergeldadressen. Hij past zoveel mogelijk all-in-all-out toe op alle bedrijven. De vaste kern van zijn eigen bedrijven met daar om heen de voergeldstallen, maken hem naar eigen zeggen flexibel.
In België werkt Schoenmarkers op zijn eigen bedrijven met vijf bedrijfsleiders, waarvan er vier op zzp-basis werken. Bij zijn voergeldadressen ontvangen varkenshouders een vaste maandelijkse vergoeding per dierplaats ontvangen. „Na elke levering krijgen z
In België werkt Schoenmarkers op zijn eigen bedrijven met vijf bedrijfsleiders, waarvan er vier op zzp-basis werken. Bij zijn voergeldadressen ontvangen varkenshouders een vaste maandelijkse vergoeding per dierplaats ontvangen. „Na elke levering krijgen ze een eindvergoeding op basis van uitval en voederconversie over de afgeleverde ronde. Als ze bovengemiddeld presteren, ontvangen ze een bonus afhankelijk van het resultaat.”
Zijn insteek is altijd geweest om een varken te produceren wat overal terecht kan. Om de varkens beter op de verschillende markten af te stemmen, zoekt hij zowel bij de voergeldstallen als op zijn eigen bedrijven de vleesvarkens voor de slachterij uit. „D
Zijn insteek is altijd geweest om een varken te produceren wat overal terecht kan. Om de varkens beter op de verschillende markten af te stemmen, zoekt hij zowel bij de voergeldstallen als op zijn eigen bedrijven de vleesvarkens voor de slachterij uit. „Daar valt voor ons veel te halen, hebben we de afgelopen jaren gemerkt.”

Lees zijn hele verhaal in het vakblad Pig Business van donderdag 2 april.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top