Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenZwitserse varkenshouders doodziek van hoge welzijnseisen: consument koopt vlees over de grens

Zwitserse varkenshouders doodziek van hoge welzijnseisen: consument koopt vlees over de grens

Zwitserse varkenshouders waarschuwen varkenshouders in Nederland en de rest van Europa om voorzichtig te zijn bij gesprekken met actiegroepen en NGO’s die het dierenwelzijn steeds verder willen verhogen. „Het is nooit goed genoeg, wat je doet. De welzijnsregels worden steeds verder aangescherpt. Hierdoor wordt het vlees steeds duurder en koopt de Zwitserse consument zijn vlees (met minder hoge standaarden) intussen massaal over de grens.”

Dit zegt voorzitter Gert van Beek van de European Pig Producers (EPP) deze maand in een interview met Pig Business. De constatering van Van Beek wordt bevestigd door de cijfers van het Zwitserse vleesbureau. Dat berekende in 2016 dat Zwitsers jaarlijks gemiddeld 8 tot 10 kilo vlees per persoon over de grens kopen. Dit komt neer op een importwaarde van circa 1,5 tot 2 miljard euro.

Staarten

Zwitserse varkenshouders zijn verplicht om varkens mét staarten te houden en zeugen moeten loslopen in het kraamhok. „Dat Zwitserland varkens heeft met staarten, betekent niet dat dit in elk land mogelijk is. Zwitserland wordt door onze politiek echter wel vaak als voorbeeld genoemd van ‘hoe het moet’”, zegt Van Beek. De politiek vergeet er volgens hem dan wel bij te vermelden dat de Zwitserse boeren, om de kosten te dekken, een directe toeslag van 125 euro per zeug en 16 euro per afgeleverd vleesvarken ontvangen van de overheid.

Doodziek

De Zwitserse varkenshouders worden volgens Van Beek doodziek van de almaar strengere wetgeving op het gebed van dierenwelzijn en waarschuwen hun Europese collega’s. „Zij hebben al ondervonden dat de actiegroepen het nooit goed genoeg vinden, nóg strengere regels eisen en de consument intussen zijn vlees elders koopt. Want goedkoper.“

Lees het hele artikel in de nieuwe editie van Pigbusiness, die op 8 maart verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pigbusiness nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Bron: Eigen verslaggeving

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top