Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingIn de voerkeuken kijken bij Van Leeuwen

In de voerkeuken kijken bij Van Leeuwen

Bezoekers kunnen tijdens de Thema-avond Voeding een kijkje nemen in de voerkeuken van het vleesvarkensbedrijf van de familie Van Leeuwen.
Bezoekers kunnen tijdens de Thema-avond Voeding een kijkje nemen in de voerkeuken van het vleesvarkensbedrijf van de familie Van Leeuwen.
Bart Swinkels is gastspreker op de Pig Business Thema-avond in Nederweert-Eind. Hij is varkenshouder en eigenaar van Swinkels Nutrition. Bezoekers kunnen eerst een kijkje nemen in de voerkeuken van het vleesvarkensbedrijf van de familie Van Leeuwen.

De Thema-avond Voeding bij Ons Boerenerf in Nederweert-Eind begint woensdag 8 april om 18:45 uur. De familie Van Leeuwen stelt zijn voerkeuken open. Ze voeren al hun 10.000 vleesvarkens brij. Afgelopen jaar hebben ze ongeveer 300 hectare ccm ingekuild. Ccm is één van de hoofdbestanddelen in de brij die ze aan de varkens voeren. Daarnaast voeren ze restproducten zoals gebakken friet en brood. Sinds 1,5 jaar kopen ze het voer in componenten aan en werken ze met kernen.

Kostenbesparing

Gastspreker is Bart Swinkels. De Brabander is varkenshouder en eigenaar van Swinkels Nutrition. Een onafhankelijk adviesbureau wat varkenshouders adviseert die meer in eigen beheer voer maken. Zelf malen en mengen van grondstoffen kan een varkenshouder veel geld opleveren volgens Swinkels.

„Ik heb altijd al geloofd in kostenbesparing. Varkenshouders die zelf rechtstreeks de grondstoffen aankopen, verminderen de transport- en productiekosten al gauw met 2 euro per 100 kilogram voer”, zegt Swinkels.

Mengsel van grondstoffen

Hij ziet dat er een evolutie gaande is. „Varkenshouder gaan zich meer en meer in voer verdiepen.” Hij spreekt liever niet van één omslagpunt, maar over een periode waarin hij een toenemend aantal varkenshouders ziet dat zich verdiept in voeding.

„De kleiner wordende marges dwingen de varkenshouder om kritisch naar de kosten te kijken. Op voeding is veel te besparen.” Hij merkt dat er soms heel ingewikkeld en technisch over mengvoer wordt gesproken. Onnodig volgens hem. „Mengvoer is niet meer dan een mengsel van grondstoffen.”

Bedrijvencarrousel

De avond wordt afgesloten met de bedrijvencarrousel. Tijdens de bedrijvencarrousel gaan varkenshouders in gesprek met Nuscience, CAS, ForFarmers Hendrix en Fransen Gerrits over het thema voeding.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Bram Teeuwsen, Kim Lakerveld

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top