Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesEuropese toename consumptie varkensvlees

Europese toename consumptie varkensvlees

De verwachting is dat de Europese consument dit jaar gemiddeld 31,2 kilogram varkensvlees eet. Het aandeel varkensvlees in de totale Europese vleesconsumptie komt hiermee uit op 47,6 procent. De consumptie is een lichte toename in vergelijking met vorig jaar.

Dat schrijft ABN Amro in zijn ‘Visie op de Varkenshouderij en -verwerking 2015’. Na een jarenlange krimp in de consumptie van varkensvlees binnen de EU, is de verwachting dat in 2015 de consumptie licht zal toenemen als gevolg van economisch herstel. Deze toename zal echter geen trendbreuk veroorzaken in de dalende consumptie van varkensvlees op de lange termijn, voorspelt de bank.

„De economische crisis enerzijds en demografische verschuivingen anderzijds hebben ertoe geleid dat de Europese consumptie van varkensvlees al jaren afneemt. Het is nog altijd wel de grootste categorie binnen de vleesproducten, maar afnemend.”

Handel en verwerking
In het rapport schrijft ABN Amro dat het grootste deel van de Nederlandse varkensvleesproductie is bestemd voor de export. Europa is met een aandeel van 90 procent de belangrijkste afzetmarkt. Hierin is Duitsland met een aandeel van ruim 20 procent in de vleesmarkt, los van biggen en slachtrijpe varkens, het belangrijkste afzetland. „Invoer van minimumlonen in de Duitse slachterijbranche zorgen waarschijnlijk voor dalende vraag uit Duitsland, vanwege toegenomen kosten. Waarschijnlijk zal dit meer verwerking in Nederland tot gevolg hebben."

In 2014 is het aantal varkensslachtingen in Nederland voor het eerst in jaren weer toegenomen met 4 procent. Naast het aantal slachtingen nam ook de hoeveelheid geslacht gewicht toe. Hier was de stijging met 4,5 procent zelfs groter dan bij het aantal slachtingen en werd het hoogste niveau bereikt sinds 2002. Het aantal slachtingen gebeurt op 12 locaties in Nederland.

Tekst: Ruben van Boekel

Beeld: Gerard Burgers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top