Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappijVerbod op 'kipstuckjes' en 'vegaschnitzel' houdt gemoederen bezig

Europarlementariër Annie Schreijer: 'Misleiding omdat consument kan denken dat nepvlees evenveel voedingswaarde heeft als echt vlees'

Verbod op 'kipstuckjes' en 'vegaschnitzel' houdt gemoederen bezig

Het mogelijke verbod op namen als 'kipstuckjes', 'schnitzel', 'gehaktschijf' en 'braadworst' op vegetarische producten te verbieden, houdt de gemoederen behoorlijk bezig. ‘Schnitzelgate’, zoals de discussie door het leven gaat, is in twee kampen verdeeld. Dit blijkt uit reacties op sociale media en uit reacties op Pigbusiness.nl.

Europarlementariër Annie Schreijer noemt het op handen zijnde verbod ‘een goed besluit’. ,,Vlees is vlees en melk is melk”, schrijft zij op Twitter. Zij wijst daarbij op de misleiding van consumenten. ,,Die zouden kunnen denken dat nepvlees evenveel voedingswaarde heeft als authentiek vlees. De vegasector mag klanten niet meer om tuin leiden”, meent zij.

(Tekst loopt door onder de tweet)

Blij met besluit EP-landbouwcommissie! #Vlees is #vlees, melk is melk. Vegasector mag klanten niet meer om tuin leiden met misleidende productnamen alsof het echte hamburger of schnitzel gelijkwaardig aan voedingswaarde #vlees betreft. ⁦@FD_Nieuws⁩ https://t.co/xciZtdeZ0u

— Annie Schreijer-Pierik (@AnnieSchreijer) 2 april 2019
X (Twitter) toestemming
Het bekijken van deze inhoud kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van dit onderdeel. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Vegetariërs, veganisten en dierenactivisten verwijten de vleesindustrie een intensieve lobby te hebben gevoerd om vleesnamen als 'kipstuckjes' in de ban te doen. Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is bang dat mensen vegetarische producten straks moeilijker kunnen vinden in het supermarktschap. Bang voor een dalende vraag naar vleesvervangers is zij evenwel niet. ,,Een verbod op plantaardige steaks en vegetarische rookworsten zal de vraag ernaar niet stoppen", denkt zij.

Reacties Pigbusiness.nl

Slager Theo van der Laan reageert op Pigbusiness.nl verheugd. ,,Als slager in hart en nieren heb ik mij er altijd aan geërgerd. Ik heb werkelijk veel respect voor andere alternatieven. Vlees eten is geen schande. Ook vega eten niet, maar maak je eigen marketing concept en eet niet van twee wallen.”

Varkenshouder ‘Gerrit’ sluit zich bij Van der Laan aan: ,,Inderdaad, noem het anders. Ik noem een auto ook geen trein.” Jonathan van Deelen vindt de discussie ‘gezeur’. ,,Het staat er altijd duidelijk op dat het vegetarisch / veganistisch is, echt compleet achterlijk dit”, reageert hij met enige emotie.

Twitter

Ook op Twitter wordt er volop gediscussieerd over #schnitzelgate. Zo vindt pescotariër (iemand die geen vlees, maar wel vis eet, red.), Rob Binnendijk het ‘energieverspilling om nog weer opnieuw in te gaan op 'schnitzelgate geleuter’. ,,Doel zou zijn misleiding, maar daar is géén bewijs van, noch is er iemand bekend die dat zo ervaart. Binnendijk vindt dat, mocht het verbod doorgaan, er dan ook een einde moet komen aan productnamen als slavink, blinde vink, balkenbrij, boomstammetje en varkenshaas.

Energieverspilling om nog weer opnieuw in te gaan op #schnitzelgate geleuter. Wordt Nederlands staats-burger straks ook 'n item. #vleeslobby kan niemand aanwijzen, die hierdoor misleid wordt, enkel lege woorden. #whatsinthename. Ik vrees voor het werkgebied van't yochurtplantje

— Rob Binnendijk (@robbinnendijk) 2 april 2019
X (Twitter) toestemming
Het bekijken van deze inhoud kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van dit onderdeel. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Wat zegt de wet?

De Europese wetgeving is duidelijk over misleiding. Het mag gewoon niet. Punt. ,,Promotie van een product mag geen onjuiste suggesties wekken. Dit gaat niet alleen om teksten, ook afbeeldingen kunnen ingrediënten suggereren die er helemaal niet inzitten”, schreef voedselfraude-expert Karen Gussow van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onlangs op de website van de voedselautoriteit.

De NVWA geeft evenwel geen prioriteit aan het bestraffen van vleesnamen aan vegetarische producenten. ,,Onze prioriteit ligt bij voedselveiligheid." Meldingen over misleiding neemt de NVWA daarom niet direct in behandeling. Als op termijn blijkt dat veel meldingen hetzelfde onderwerp betreffen, kan de NVWA besluiten een onderzoek te starten of besluiten een melding mee te nemen in een lopend onderzoeksproject waarbij soortgelijke producten worden onderzocht.

Veganisten ook tegen vleesnamen

Opvallend is overigens dat uit een recent Amerikaans onderzoek bleek dat ook veel veganisten het maar niks vinden dat een plantaardig product genoemd wordt naar vlees. Bijna 60 procent van de veganisten gaf aan minder snel een vleesvrij product te kopen als het ‘burger’, ‘worst’ of ‘steak’ zou heten.

Boetes in Frankrijk

De poging om een verbod te krijgen op vleesnamen voor vegetarische of veganistische producten is niet nieuw. Kamerlid Jaco Geurts (CDA) zwengelde de discussie al aan in 2012 en twee jaar geleden begon de discussie ook in Duitsland. VVD-Kamerlid Helma Lodders blies de discussie daarop nieuw leven in Nederland. In november 2017 sommeerde de NVWA de Vegetarische Slager producten als ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ en ‘geroockte spekjes’ – op de website – te wijzigen. Uiteindelijk liep dit met een sisser af en mochten de namen op de website blijven.

In Frankrijk werd in april 2018 een verbod ingesteld op vleesnamen op nepvlees. Fabrikanten riskeren daar een boete die kunnen oplopen tot 300.000 euro.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Flickr

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dierenactivisme
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top