Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenAls varkenshouder financieel verantwoord ondernemen

Als varkenshouder financieel verantwoord ondernemen

Aanstaande woensdagavond is de Pig Business thema-avond Financiën in Dalfsen. Centraal staat deze avond: Hoe kan ik als varkenshouder financieel verantwoord ondernemen?

De thema-avond begint om 19:00 uur met een demonstratie van Abab over arbeidsefficiency op een varkensbedrijf. Uit een grootschalig onderzoek van het accountantsbureau blijkt dat de bedrijfsomvang van een varkensbedrijf niet direct het verschil maakt in arbeidsefficiency. Acht andere factoren bepalen wel of een varkenshouder efficiënt werkt.

Praktijkvoorbeeld
In de demonstratie zal Abab de onderzoeksresultaten presenteren en aan de hand van een praktijkvoorbeeld op een varkensbedrijf laat het accountantsbureau zien wat het verschil in arbeidsefficiency kan betekenen voor de kostprijs. De demonstratie wordt afgesloten met één stelling over arbeidsefficiency in de zeugenhouderij en één over de vleesvarkenshouderij.

Volgens Abab bepaalt arbeid op een zeugenbedrijf 5 tot 10 procent van de kostprijs. „Het verschil in arbeidskosten bij varkensbedrijven loopt op tot 4 euro per big. Bij 30 afgeleverde biggen per zeug per jaar, is dit 120 euro per zeug. Dit is 1.200 euro aan financieringscapaciteit per zeug.”

Bij de vleesvarkens zijn in tegenstelling tot de zeugenhouderij geen significante bedrijfsfactoren die het verschil bepalen. Maar er zijn volgens Abab wel degelijk parallellen te trekken met de zeugenhouderij. „Omstandigheden, strategie en keuzes zijn belangrijker dan bedrijfsomvang.”

Ingenieuze technieken
Het tweede uur is het woord aan de gastspreker Coen van Gorp. De varkenshouder wil naar een kostprijs van 40 euro per afgeleverde big van 30 kilo. Om dat te bereiken, is hij met ingenieuze technieken bezig om zijn kosten voor mestafzet en voer terug te dringen. De Brabander heeft een SPF-varkensbedrijf met 2.500 zeugen in het Drentse Dalen. Ruim 10 jaar geleden had hij nog helemaal geen zeugen.

Om 21:00 uur is het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de bedrijvencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pig Business gaan verschillende bedrijven die betrokken zijn bij financiën in de varkenshouderij in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zullen in ieder geval zijn: Abab, Countus en Rabobank.

Tekst: Ruben van Boekel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top