Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMaatschappij'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

'Betere wetgeving is nodig om van varken ultiem kringloopdier te maken'

Er moet betere wetgeving komen om ervoor te zorgen dat varkens meer voedselresten kunnen opeten. Varkens eten nu al wel bijproducten, die overblijven bij de productie van levensmiddelen, maar deze moeten eerst worden bewerkt om er veilig varkensvervoer van te maken.

Algemeen directeur Martin Scholten, van de Animal Sciences Group Wageningen UR. Scholten sprak over het varken als ultiem kringloopdier, tijdens de algemene ledenvergadering van de POV.

De diervoederindustrie in Nederland gebruikt meer dan 300 verschillende grondstoffen. Een groot deel van die grondstoffen betreft restanten die overblijven uit de productie van voedingsmiddelen. Deze restanten zijn voor het grootste deel plantaardig en bevatten hoogwaardige voedingsstoffen.

Voorbeelden van dit soort restproducten zijn brood, koekjes, ontbijtgranen, chips en snoepgoed. In Nederland verwerkt de diervoedersector rond 220.000 ton (220 miljoen kilo) van deze voormalige voedingsmiddelen tot diervoeder. Op Europees niveau krijgt 3,5 miljoen ton voedsel via diervoeder nog een goede bestemming.

Verspilling

Slechts 30 procent van wat de landbouw voortbrengt, wordt geconsumeerd. Een derde gaat verloren op het boerenerf (bijvoorbeeld gewasresten die achterblijven op het land) en vervolgens wordt een derde verspild bij de consument in de keuken.

,Als wij verspilling van voedsel weten tegen te gaan, door zuiniger om te gaan met grondstoffen of deze een nuttige bestemming te geven, dan hoeven wij de aarde niet verder te belasten bij de doorgroei naar 10 miljard inwoners,” stelt Scholten.

Varken

Er is volgens hem maar één dier dat hier zijn nut kan bewijzen: het varken. Het voedingspatroon van deze diersoort benadert die van de mens. ,,Vroeger had iedereen een varken om het keukenafval op te ruimen en om te zetten in hoogwaardig voedsel (vlees). In Japan bijvoorbeeld, worden de etensresten al voor bijna honderd procent verwerkt tot diervoer.’’

In Nederland is dat volgens Scholten nu nog niet mogelijk. ,,Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer.”

Wetgeving

Belemmerende wetgeving moet worden geschrapt, vindt Scholten. Een versoepeling van de Levensmiddelenwet zou welkom zijn, meent ook Nevedi-directeur Henk Flipsen. ,,Er wordt nu onnodig voedsel verspild. Alles wat in een fabriek op de grond valt, wordt als afval bestempeld. Dat mag je volgens de wet niet gebruiken voor consumptie. Het mag niet naar de Voedselbank en het mag zelfs niet in veevoer. Dit voedsel wordt weggegooid. Veevoerfabrikanten zouden het echter goed kunnen gebruiken om in diervoeder te gebruiken.”

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!

Beeld: Agrio archief

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
22mei2019

Thema-avond: Voeding

Kom meer te weten over de thema-avond Voeding op woensdag 22 mei 2019 in Nederweert-Eind. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
22 mei te Nederweert-Eind
14mei2019

Thema-avond: Voeding

Kom dinsdag 14 mei 2019 naar de thema-avond Voeding van Pig Business in Dalfsen. Verschillende sprekers zullen dit thema bespreekbaar maken en praktische tips en kennis overbrengen.
14 mei te Dalfsen
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top